1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme, ad görevinde kullanılmıştır?

A) Öğretmenimize demet demet çiçek geldi.
B) Eş dost yardımı ile bugünlere geldiler.
C) Merdivenlerden paldır küldür yuvarlanmıştık.
D) Yolun kenarında uzun uzun ağaçlar vardı.
E) Küçükken kara kuru bir çocuktu.

 

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, türü bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) Sinirli davranışları ile itici olduğunun farkında değildi.
B) Son romanı pek başarılı sayılmamış edebiyat çevrelerinde.
C) Doğrusu ben de görüntülü telefondan hoşlanmazdım sanırım.
D) Öğretmenimizin ne zaman sözlü sınav yapacağı belli olmazdı.
E) Genç adam kararlı adımlarla ilerliyor hedefine doğru.

 

 

3.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir zamir, belirtili ad tamlamasının tamlayanı olarak kullanılmıştır?

A) Birçoğunu tanımama rağmen, bu çocuğu bir türlü hatırlayamadım.
B) Eleştirmenlerin çoğu sanatı ve sanatçıyı yönlendirdiğini sanır.
C) Hangisinin kumaşı daha iyisine onu almamı tavsiye etti.
D) Yağmurun şiddeti arttıkça eve dönme isteğim de büyüyordu.
E) Başbakanın açıklamaları bazı gazetecilere doyurucu gelmedi.

 

 

4.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, türü  bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) Yazlık giysilerimizi çantalara yerleştirdik.

B) Depo işe yarar aletlerle dolu.

C) Odunlukta yakacak hiçbir şey kalmamış.

D) Kendi evimizde huzur

E) Para mutluluk getirmez her zaman.

 

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük türü yönüyle diğerlerinden farklıdır?

A) Konuşması kötü olduğu için kimse onu dinlemiyor, oysa anlattıkları çok ilginç.

B) Bu ay borçlarımı ödedim üstelik biraz da param kaldı.

C) Ben ne senin ne onun işlerine karışmama konu­sunda kararlıyım.

D) Herkes başarılı olmak ister ama başarıya doğru giden yoldaki zorluklara katlanmayı göze alamaz.

E) Bundan sonra derslerine ister çalış, ister çalışma beni hiç ilgilendirmiyor.

 

6. Aşağıdakilerin hangisinde “ile -le, -la” ötekilerden farklı görevdedir?

A) İş konusunda kendimi onlarla karşılaştırdım; ama dürüst olmak gerekirse benden daha üstün bir özellik göremedim.
B) Kabaca bir bakışla görülür ki, milyonlarca insan çabalamakta fakat gerçekte başarılı olamamaktadır.
C) İki yıl sonra şirket yeniden organize edildi ve bana önemli bir miktarda hisse ile para verildi.
D) Zor bir durumla karşılaştığınızda “kazanacağım” diye düşünün “kaybedebilirim” diye değil.
E) Bir başkasıyla rekabet ederken “ben en iyiyim” diye düşünün “Ben de iyi sayılırım” diye değil.

 

(I) Radyoda sesini işitmiştik; ama yüzünü görememiştik. (II) İşte karşımızdaydı. (III) Sarıldık, kucaklaştık hem de kırk yıllık dost gibi. (IV) Hepimizin hemşehrisidir o. (V) iyilik ve esenlik dağıtır Kafkas dağlarına.

7.Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili, aşağıdaki açıklamalardan hangisi yanlıştır?

A) l.’de eylemler bileşik zamanlıdır.
B) ll.’nin yüklemi ekeylem almıştır.
C) III.’de çekimli eylem kullanılmıştır.
D) V.’nin yüklemi geniş zaman kipiyle çekimlenmiştir.
E) IV.’nün yüklemi yapısına göre basit eylemdir.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, zaman kavramı bildirmemektedir?

A) Bundan böyle karşıya geçerken arabalara dikkat et.
B) Her sabah yarım saatlik bir yürüyüş yapıyor.
C) Onu merak etmeyin, biraz sonra geleceğini söyledi.
D) Üniversite yıllarında ailesinin maddî durumu iyi olmadığı için hem çalışmış hem okumuş.
E) Her sabah kalkıp kahvaltıyı hazırladıktan sonra çocukları kaldırırım.

 

 

Köyün ardındaki çayırda ara sıra güreşirdik.

9. Bu cümledeki özne-yüklem ilişkisi aşağıdaki cümlelerden hangisininkiyle benzerlik göstermektedir?

A) Sizi uzun süre burada bekledi.
B) Konuyla ilgili düşüncelerini söyledi.
C) Yıllardır bu fabrikada çalıştı.
D) Hapisteki oğluyla geçen hafta görüştü.
E) Bu şarkıyı daha önce de dinlemiştik.

 

 

Bazı tür adları o türün tamamını veya büyük bir kısmını karşılayabilir.

10. Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili tür adı bunu örneklendirecek biçimde kullanılmıştır?

A) Bahçe şu koruluğun hemen arkasında.

B) Köy şehre birkaç kilometre uzaklıktaydı.

C) Dün yoğun kar yağışı yüzünden okul tatil edildi.

D) Her şeyi bu kırık dökük demiryolundan

E) “Ağaç yaşken eğilir.” demiş, atalarımız.

 

 

11.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansımadan türemiş bir ad kullanılmıştır?

A) Az önce üst kattan garip tıkırtılar geliyordu.
B) Çatlayan boruların en kısa sürede onarılması gerek.
C) Niyazi de yemek yerken ağzını şapırdatır.
D) Bu kadar horlamazsan ben de uyuyabilirim.
E) Dışarda durmaksızı havlayan köpek bebeği uyandırdı.

 

 

12.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin zaman anlamı sınırlanmamıştır?

A)Herkes otuzundan sonra gelecek kaygısı duyar.
B) Yaz, bütün güzelliğiyle hüküm sürüyor kıyılarımızda.
C) Oradan geçtiğimde bir sızı duyuyorum içimde.
D) O eski evde, geçen yıl olağanüstü bir tatil geçirdik.
E) Bazı günler sabaha kadar ders çalışırlardı.

 

 

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlaması özne göreviyle kullanılmıştır?

A) Gece lambasını karanlık odaya götürmelisin.
B) Kıvılcım’ın köpeği evdeki bütün koltukları yırtmış.
C) Bazı sorular öğrencilerin moralini bozuyor
D) Murat’la dün büyük bir meydanda karşılaştık.
E) Serhat’ın araba tutkusu birkaç öğrenciyi de etkiledi.

 

 

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ise” bağlaç olarak kullanılmamıştır?

A) öğrencilik yıllarımızda bazı arkadaşlar gezip eğlenmeyi seçti biz ise derslerimize çalışmayı seçtik.
B) Derslerine çalışan arkadaşlarımızın şimdi kimileri öğretmen, kimileri doktor, kimileri ise mühendis oldular.
C) Öğretmenimiz ders çalışmayanlar işsiz kalırlar, perişan olurlar, siz ise ilende rahat edersiniz derdi.
D) Geçenlerde bir arkadaşım iş bulamadığından yakınıyordu ben ise çok güzel bir işte çalışıyordum.
E) İnsan öğrencilik yıllarında derslerine çalışmaz ise ileride çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalır.

 

 

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yapılmakta olan bir iş bildirilmektedir?

A) Amcamla her yaz mutlaka Bodrum’a gidiyor.
B) Tadilatı biten mağaanınir ay sonra açılışı yapılıyor.
C) Aman Alperen’i rahatsız etmeyelim, ders çalışıyor.
D) B.Borahan’ın romanları, çok ilgi görüyor.
E) O gün, evi bir türlü bulamıyoruz.

 

 

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem karşılıklı gerçekleştirilmektedir?

A) Adam, hiç vakit yitirmeden kalabalığa karıştı.
B) Amcamın oğluyla iki yıldır mektuplaşıyoruz.
C) Genç adam otobüsün ardından güçlükle yetişti.
D) Akşam başlayan fırtına, sabaha doğru yatıştı.
E) Esmer bir genç kadının çantasını kapıp oradan sıvıştı.

 

 

17.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlananı sıfat tarafından nitelendirilmiş bir ad tamlamasına yer verilmiştir?

A) Ani kalp krizlerinde yapılacak ilk müdahale hastayı kurtarabilir.
B) Sağlık Bakanlığı yeni mezun doktorlarının görev yerlerini belirledi.
C) B vitamini en çok yeşil sebzelerde bulunuyormuş.
D) Beslenme uzmanlarının önemi 20. yüzyılda daha iyi anlaşıldı.
E) Göğsünün sağ tarafı özellikle sabahları müthiş ağrıyormuş.

 

 

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat yoktur?

A) Ben ömrüm boyunca yalnız sana kavuşmanın hayaliyle yaşadım.
B) Tek suçu bu olsa hiç önemli değil, siz onun diğer suçlarını bilmiyorsunuz.
C) Ben de .sizinle gelmek istiyorum yalnız iki günden fazla izin alma imkanım yok.
D) Konuyu değişik örneklerle açıklarsan daha iyi anlaşılmasını sağlarsın.
E) Bazılarına göre insan zengin olsun da nasıl olursa olsun önemli değildir.

 

 

Bazı eylemsiler, eylem anlamını yitirerek bir varlığa ad olur.

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya uygun bir örnek vardır?

A) Bu çağlayandan yüzyıllarca kimsenin haberi yoktu.
B) Toplantı salonu, katılımcılarla dolup taşmıştı.
C) Üzüntülerini dile getirmeden hep kaçınırdı.
D) Babasının sözlerini aklına getirdikçe rahatlıyordu.
E) Bu geç adam inandığı şeyler için canını verirdi.

 

 

20. Aşağıdaki yargıların hangisinde kendi kendine olma anlamı vardır?

A) Ülkemizde yayımlanan romanların sayısı iyice çoğaldı
B) Ünlü yazarlarımız edebiyatımızın sorunlarını tartıştı..
C) Üniversiteli öğrenciler konferansı dinlemek için gelmişti.
D) Güneşin doğmasına çok az kala her yer aydınlandı.
E) Baharın gelişiyle birlikte çiftçiler tarlaları sürmeye başladı.

YANITLAR

1. B 11. E
2. B 12. B
3. C 13. C
4. A 14. E
5. D 15. C
6. C 16. B
7. E 17. E
8. A 18. B
9. D 19. A
10. E 20. D

 

* Kimi sorularda içerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

You May Also Like