Perşembe , Aralık 5 2024
Flaş Haber

Etiket Arşivleri: Kip kayması

KONU TEKRAR TESTİ

1.Aşağıdakilerden hangisinde niteleme sıfatı kullanılmamıştır? A) Kara cahilinden bilginine her insanın bir tarihi görüşü vardır. B) Bu küçücük kuşları yakalamak günahtır, demediler mi sana? C) Hangi kahramanlığından dolayı resmini bastılar acaba onun? D) Çok tutumlu bir insandı, ama evin içinde bolluk olsun isterdi. E) Oldukça kalın bir kitaptı Oğuz Atay’ın …

Devamını Oku »

KONU UYGULAMA TESTİ

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme, ad görevinde kullanılmıştır? A) Öğretmenimize demet demet çiçek geldi. B) Eş dost yardımı ile bugünlere geldiler. C) Merdivenlerden paldır küldür yuvarlanmıştık. D) Yolun kenarında uzun uzun ağaçlar vardı. E) Küçükken kara kuru bir çocuktu.     2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, türü bakımından …

Devamını Oku »

KONU UYGULAMA TESTİ

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme, ad görevinde kullanılmıştır? A) Merdivenlerden paldır küldür yuvarlanmıştık o sabah. B) Eş dost yardımı olmayaydı halimiz haraptı. C) Yolun kenarında uzun uzun kavaklar vardı. D) Müdürümüze demet demet çiçek geldi. E) Küçükken kara kuru bir çocuktu Cafer.     2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili …

Devamını Oku »

KONU TEKRAR TESTİ

1.Aşağıdakilerden hangisinde niteleme sıfatı kullanılmamıştır? A) annem çok tutumlu bir kadındı, ama evin içinde bolluk olsun isterdi. B) Oldukça kalın bir kitaptı Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar’ı. C) Hangi kahramanlığından dolayı dergiye resmini bastılar acaba onun? D) Kara cahilinden bilginine her insanın bir tarihi görüşü vardır. E) Bu küçücük kuşları yakalamak günahtır, …

Devamını Oku »

KONU KAVRAMA TESTİ

Kızı (I)gelin olan bir babanın duygularını da (II)tatmış, hayatında bir (III)dönemeci daha dönmekte  olduğunu, (IV)gençliğinden biraz daha uzaklaştığını, hayatın (V)ağırlaştığını fark etmişti 1.Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangisi, yapısına göre diğerlerinden farklıdır? A) I.             B) II.                  C) III.                …

Devamını Oku »

SÖZCÜKTE YAPI

Bir dilin sözcüklerinin yapısını (biçimini), sözcüklerdeki kök – ek ilişkisini, türeme yollarını, çekim biçimlerini, birleşme özelliklerini inceleyen dilbilgisi koluna biçim bilgisi denir. Sözcükler yapıları yönünden iki öğeden oluşur: A. Anlamlı öge: KÖK B. Anlamsız öge: EK KÖK NEDİR? Bir sözcü parçalandığında geriye kalan anlamlı en küçük birime kök denir. göz …

Devamını Oku »

ÖDEV TESTİ 10

Konuşmayı yapacak kişi o ozanı ya da yazarı iyi tanımalı; ona, başkasının sorularını değil, kendi hazırladığı soruları sormalıdır. 1.Numaralanmış sözcüklerin türleri aşağıdakilerden hangisinde doğru sıralanmıştır? A) Zamir – sıfat – zamir       B) Sıfat – zamir – zamir C) Sıfat – zamir – isim         D) Zamir …

Devamını Oku »

ÖDEV TESTİ 9

1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ilgi zamiri (adıl) kullanılmıştır? A) Bir önceki fasiküldeki soruları çözmüş, kitaptakiler kalmış. B) Geçen yılki sorular bunlara göre daha kolaydı. C) Evdeki eski eşyaları ön bahçeye çıkardılar. D) Elimdeki liste bu sınıfınki, sizin sınıfın listesi aşağıda kalmış. E) Kasadaki tüm parayı mermer masanın üstüne çıkardı.   …

Devamını Oku »

SÖZCÜK TÜRLERİ

Sözcükler tür bakımından iki ana gruba ve sekiz ayrı türe ayrılır: a. İsim Soylu Sözcükler : İsim, sıfat, zamir, zarf, edat, bağlaç,ünlem b. Fiil Soylu Sözcükler : Fiiller *Fiilimsi sözcük türü değildir. *Sözcüğün türü, o sözcüğün görevi ile ilgilidir. A) İSİM SOYLU SÖZCÜKLER İSİM (AD) Varlıkları, kavramları karşılayan sözcüklerdir. İsimlerle, …

Devamını Oku »

ÖDEV TESTİ 8

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem edat hem bağlaç kullanılmıştır? A) Çünkü iyiliği ve fenalığı hakkında bir fikir sahibi olacak kadar onu tanımıyordum. B) Büyüdüğüm, askere gidip geldiğim zaman bile bana karşı muamelesi değişmemişti. C) Bu sefer benim ikide birde ileri sürdüğüm şahsi fikirlerime ve mütalaalarıma biraz da küçümser gibi bakıyordu. …

Devamını Oku »