1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik eylem yoktur?

A) Şu gördüğünüz tümsekte, elli kişi yaylım ateşi açsa, dışarıya kimse çıkamaz.
B) İki dakika sonra zırhlarını giymiş, tolgalı zabitler çavuşlar etrafına toplandılar.
C) Varın yoldaşlara söyleyin, sakın yanlış fikirlere yer vermesinler zihinlerinde.
D) Müdafaada kalsak üç aylık erzakımız var, çok dayanamayız.
E Diz çökmüş dışarıya bakan askerin sırtından şövalyeler ordusunu tetkik etti.

 

 

2. “Yalnız kaldığında beni muhakkak arar Sergül.” cümlesindeki sözcüklerin yapısıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) “Yalnız” sözcüğü türemiştir
B) “kaldığında sözcüğü türemiştir.
C) Bu cümlede iki tane türemiş sözcük vardır…
D) Herhangi bir birleşik sözcük yoktur.
E) Bu cümlede üç tane basit sözcük vardır

 

 

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde birleşik isim yapılışı yönüyle diğerlerinden farklıdır?

A) Devekuşu yumurtaları çok mu büyük olur?
B) Sen hiç ateş böceği gördün mü?
C) Yazın burada sivrisinekten durulmaz.
D) Hanımeli hangi renkte olur, bilir misin?
E) Cumartesi günü Ada’yı doktora götüreceğiz.

 

 

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde iki fiilin birleşmesiyle oluşmuş bir birleşik isim vardır?

A) Bu kurumda herkes birbirinin dedikodusunu yapıyor.
B) Bu şehrin de kenar mahalleleri gecekondularla doluydu bir zamanlar.
C) İmambayıldıyı çok severdi, tabi annesi yaparsa.
D) Mutfağın pencere kenarında kardelenler açmıştı yine.
E) Bizim yayla ağaçkakanlarla,sincaplarla doluydu bu yaz.

 

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kaynaşmış birleşik sıfat yoktur?

A) Ne çektiysem ikiyüzlü insanlardan çektim hep.
B) Hiçbir günüm olmadı, seni düşünmediğim.
C) Onun yanında konuştuklarına dikkat et, boşboğazın biridir o.
D) Bal renkli bisikletiyle sokak sokak dolaşıyordu Ece de.
E) Firmadaki birtakım işçiler bugün birer birer istifa mektubu verdiler.

 

 

I. Sevginle tutuşup yanmış bir (I)korum
II. Bu ince bir duygu, ince bir (II)yorum
III. Her nereye (III)gitsem inan sevdiğim
IV. Seven bir güzelin (IV)özlem  nesine

6.Numaralanmış dizelerin hangi ikisinde altı çizili sözcüğün aldığı -m(-um) eki, yapım ekidir?

A) I. ve II.     B) II. ve III.       C) III. ve IV.        D) I. ve IV.       E) II. ve IV.

 

 

 

Hep nazik, hep hoşgörülü, hep (I)insancıl, yayayı da, kamyon şoförünü de, (II)dolmuşçuyu da bir (III)saygı içinde efendice, (IV)sevimli jestlerle bekletirken bile (V)bakışıyla özür dileyen bir insanlık anıtı gibiydi.

7.Yukarıdaki cümlede numaralanmış sözcüklerden hangi ikisi birden çok yapım eki almıştır?

A) III. ve IV.       B) II. ve III.        C) III. ve V.       D) II. ve IV         E) IV. ve V.

 

 

 

Bir geniş (I)açıdan (II)başlayıp şöyle bir ufuk turu yaptıktan sonra (III)derinliklere indi ve kendi (IV)yazarlığı konusunda çengeli bize (V)takmış oldu.

8.Yukarıdaki cümlede numaralanmış sözcüklerden hangi ikisinin kökü, sözcük türü bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) I. ve II.        B) II. ve IV.         C) II. ve III.         D)III. ve IV.         E) III. ve V.

 

 

9. Aşağıdaki dizelerin hangisinde altı çizili sözcük hem yapım, hem çekim eki almıştır?

A) Bazen yenilmek yeniler insanı akşamları

B) Bakışlarından kalkan son otobüslerle

C) Ellerim annesiz bir çocuğun elleri gibi üşür.

D) Senin gönlünde hâlâ o İstanbullu var

E) Duruşunda bir süvari alayının yenilgisi

 

 

 

Az (I)bulunur bir mevsimin tam orta (II)yerindeyim.

Tüylerinin yaldızı yaz (III)üreten o miskin gece

Kılcala kan basıp (IV)askıya (V)aldığı an rüyaları

10. Yukarıdaki dizelerde numaralanmış sözcüklerden hangisi yapıca diğerlerinden farklıdır?

A) I.              B) II.              C) III.                 D) IV.                 E) V.

 

 

 

Birleşik sözcüklerin bir bölümü bir isim ve bir sıfat-fiilin kaynaşması yoluyla oluşur.

11.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili birleşik sözcük, bu kuralın dışında oluşmuştur?

A) Yeni yapılan gökdelenler, İstanbul’un görüntüsünü değiştirdi.

B) Bizim sınıf da artık yolgeçen hanına dönmüş gibiydi.

C) Sergül, sınıfın en nazik, en çıtkırıldım kızlarından biriydi.

D) Ülkemizde sanatsever insanlar giderek azalıyor maalesef

E) Aliağa Limanı’na yapılan dalgakıran diğerlerinden daha uzundu.

 

 

Birleşik sözcükler oluşum bakımından değişik özellikler gösterir.

12.Aşağıdaki birleşik sözcüklerden hangisi oluşumu bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) Açıkağız     B) Akkuyruk       C) Karagöz       D) Alabacak      E) Horozibiği

 

 

 

Dilimizde belirtisiz isim tamlamaları, sıfat tamlamaları, yeni bir kavramı karşıladıkları zaman birleşik kelime olurlar.

13.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik sözcük sıfat tamlaması biçiminde oluşmuştur?

A) Annemin yaptığı kuşlokumu kurabiyeleri kapışırdık.
B) Saksağanın diğer adı halk arasında uzunkuyruktur.
C) Aslanpençesi hem bir bitki, hem de bir hastalık adıdır.
D) Ses bilgisi sınavlarda çok az sorulan bir konudur.
E) Yalıçapkınına halk arasında çobanaldatan da denir.

 

 

 

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-den” takısı cümleye “nedensellik” anlamı katmıştır?

A) Saçlarımız dimdik, korkudan birbirimize bakarak yataklarımıza otururduk.
B) Gözleri güneşten korumak için simsiyah gözlükler aldık o yaz
C) Sevdiceğim, altın kadehten içtikçe daha bir güzel olursun.
D) Karşıki evin ağır saçaklı çatısından sabah güneşinin ilk pırıltıları seziliyordu.
E) Yakamozlar saçarak her taraftan fenerim çifte sandal, yüzüyorduk; o yüzer, ben yüzerim

 

 

Birleşik sözcükler isim+isim, isim+sıfat, fiil+fiil vb. gibi yöntemlerle oluşur.

15.Aşağıdaki birleşik sözcüklerden hangisi oluşum bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) Külbastı    B) Papazkaçtı     C) Akşamsefası     D) Karyağdı      E) Albastı

 

 

 

İnsana ve onun dünyasına ait bilgiyi (I)ölçerek, tartarak ve (II)gözleyerek (III)elde etmeyi temel bir (IV)yöntem sorunu olarak (V)benimsediler.

16. Yukarıdaki cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü, sözcük türü yönünden diğerlerinden farklıdır?

A) I.              B) II.              C) III.                 D) IV.                 E) V.

 

 

17. “Şekerli yemişler  büyük beyinleri için oldukça önemli..” cümlesindeki altı çizili sözükle yapı bakımından özdeş sözük aşağıdaki altı çizili sözüklerden hangisidir?

A)Kargalar yedikleri konusunda çok seçiciymiş..
B)Bu hayvanların birçoğu  renkli malzemeleri seviyorlar.
C)Bu gösterinin tadını çıkarıyorlar küçük yaramazlar
D)Yüzün üzerinde bitkisel ürün vardı masada .
E) Keskin bir zeka ve damak zevkleri var.

 

18.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde üç tane türemiş sözük vardır?

A) Şuna bir de yakından bakalım dedik.
B) Papağanın tüyleri gayet sağlıklı ve düzgün görünüyor..
C) Saçlarının kokusunu özlemiştim Sergül’ün.
D) Bir oyun arkadaşı bulamadın mı kendine?
E) Beni böyle meşgul edersen işimi bitiremem

 

 

19.Ümidimizi kaybetmek için henüz çok erken” cümlesindeki altı çizili sözükle hem yapı bakımından hem de aldığı ek bakımından özdeş sözük aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) Bundan en küçük endişemiz bile yok..
B) Anne karga hiçbir şeyi unutmuyor.
C) Yırtıcı hayvanlar hangi ülkeden gemi ile getirilmiş?
D) Hangi hayvanlar helikopterden dışarıya bırakılmış.
E) Burada neler olup bitmiş, bir bilen var mı?

 

 

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik sözük yapım eki almıştır?

A) Çantayı masanın üzerinden kaldırırsanız memnun olurum.
B) Sınıfın kitap kurdu Ada, avukat olmuş
C) Haşmet Efendi her konuda bize yardım eder..
D) Sen bu işte usta olmuşsun, artık kendi dükkanını açmalısın.
E) Alışveriş düşkünleri için cezbedici tuzaklar hazırlanıyor.

 

YANITLAR

 

1.  B 11.  C
2.  E 12.  E
3.  C 13.  B
4.  A 14.  A
5.  D 15.  C
6.  E 16.  A
7.  D 17.  C
8.  C 18.  B
9.  A 19.  A
10.  B 20.  E

 

* Kimi sorularda içerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

ÖDEV TESTİ 6

Bir gram (I)artış almamıştır Mesele bin yıl (II)önce yoksun olunanlarsa (III)Yığılmış onca mala (IV)dikilmiş binaya rağmen Dünya hâlâ (V)aynı ağırlıkta. 1.Yukarıdaki dörtlükte numaralanmış…

KONU KAVRAMA TESTİ

Kızı (I)gelin olan bir babanın duygularını da (II)tatmış, hayatında bir (III)dönemeci daha dönmekte  olduğunu, (IV)gençliğinden biraz daha uzaklaştığını, hayatın (V)ağırlaştığını fark etmişti 1.Yukarıdaki parçada numaralanmış…
Devamı

SÖZCÜKTE YAPI

Bir dilin sözcüklerinin yapısını (biçimini), sözcüklerdeki kök – ek ilişkisini, türeme yollarını, çekim biçimlerini, birleşme özelliklerini inceleyen dilbilgisi…