Benim için (I)herşeyi söylediler: (II)Filozof, (III)pisikolog, (IV)putperest dediler. Hoş (V)sayılmayacak adlar takanlar bile oldu.

1.Yukarıda numaralanmış sözlerden hangi ikisinin yazımı yanlıştır?

A) I. ile II.     B) I. ile III.       C) III. ile IV.       D) IV. ile V.      E) III. ile V.

 

Haşmet (I)Efendi görmeden kanepenin (II) üstüne yatırdılar onu. Haşmet Efendi (III)Rüstemi kana bulanmış görünce (IV)sapsarı kesildi. (V)Boylu boyunca yere yıkıldı.

2. Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangisinin yazımı yanlıştır?

A) I.              B) II.                  C) III .             D) IV.            E) V.

 

 

I. Güneş yavaşca denizin üstüne iniyordu.
II. Olayı en küçük ayrıntısına kadar anlatdı.
III. Gözgöze gelince ne demek istediğimi anladı.
IV. Çocuklar armudun etrafında koşdular.
V. Hasan da onlan karşılamak için ayağa kalktı.

3. Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A) I.              B) II.                  C) III .             D) IV.            E) V.

 

 

I. Köyler de boş kalan evlerin hepsini belediye yıktırıyordu.
II. Bu destanlara girmiş aşk dağını kendi de görecekti.
III. Bir pınar başında yorulup uyurken de başını beklerdi.
IV. Elini uzatıp da bir türlü kapıyı açamadı kolunun ağrısından.
V. .Benim yaptığım merhem de onun yaralarını yedi günde iyileştirir

4. Yukarıdaki cümlelerden hangisinde bitişik yazılması gereken “de” ayrı yazılmıştır?

A) I.              B) II.                  C) III .             D) IV.            E) V.

 

 

I. Yan yana dizilen çocuklar hiç ses çıkarmıyorlardı.
II. Boynu bükük menekşeler çalının herbir yanını almış.
III. Gözleri bir an Zehranın gözlerine takıldı.
IV. Lozan’da bütün Avrupa’nın verdiği karardır bu.

5. Yukarıda numaralanmış cümlelerin hangi ikisinde yazım yanlışı yapılmıştır?

A) I. ile II.      B) II. ile IV.        C) III. ile IV.          D) II. ile III.          E) I. ile III.

 

 

6. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde, yazım yanlışı vardır?

A) Bundan sonra eleştiricilerin işi daha da artacak, daha da zorlaşacak.
B) Bu konuda eleştirmenin de haklı olduğunu belirtebiliriz.
C) Ne var ki birtakım kimseler eleştiriyi hâlâ ciddiye almamaktadır.
D) Eleştirmen, düşüncelerini açıkça bildirdiği ölçü de ilgi görecektir.
E) Her kuşak, bir önceki kuşaktan bazı şeyleri öğrenecek.

 

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, altı çizili sözün yazımı yanlıştır?

A) Bir Afrika ülkesine sözgelimi Tunus’a gidebiliriz.
B) Kapıdan bekleyen görevli birden bire bağırmaya başladı.
C) Çocuklar, odanın içini altüst etmişlerdi.
D) Çevresindekilere saçma sapan hikayeler uydururdu.
E) Sınav sırasında, kesinlikle kuralları göz ardı etmeyin.

 

 

8. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde, bir yazım yanlışı vardır?

A) Bu bölgenin nüfusunun bu yıl 70 bine ulaştığı söyleniyor.
B) Ne yazık ki, sosyal imkânlar nüfus artışına paralel olarak artmıyor
C) On yıl önce bu semtte, 50 Bin liraya bir daire alınıyordu.
D) Şehrin nüfusu gün geçtikçe daha da artıyor.
E) Önceleri 500 ya da 1000 kişinin oturduğu bir sokakta şimdi binlerce insan oturuyor.

 

 

9. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) Acın karnı doyar, gözü doymaz
B) Adın çıkacağına canın çıksın
C) Adam ahbabından bellidir
D) Dost başa, düşman ayağa bakar
E) Çok yiyeyim diyen aç kalır

 

 

10. Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) Kurunun yanında yaş da yanar.
B) Armudu say da ye, elmayı soy da ye.
C) Ay ışığında ceviz silkilmez.
D) Küçük suda büyük balık olmaz.
E) Bal olan yerde sinekte olur.

 

 

11. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili sözcüğün yazımı yanlıştır?

A) Ete geçirdiği kanıtı kaybetmek istemiyordu.
B) Beş yıl önce hukuku bitirdiğini söyledi.
C) Bu çocuk Ufuk’un kardeşi imiş.
D) Babasının bu konudaki öğüdünü hiç unutmuyordu.
E) Elindeki kasedi herkesin dinlemesini istiyordu.

 

 

12. Aşağıdakilerden hangisinde kısaltmalarla ilgili bir yazım yanlışı vardır?

A) 30 yıl önce, Türkiye AET’ye katılmak için başvurmuş.
B) Bugün tartıştığımız adam EGO’da şoförlük yapıyormuş.
C) ÖYS’nın kaldırıldığı yıl büyük ağabeyim de sınava girmişti.
D) Sulama ile ilgili çalışmaları düzenlemek DSİ’nin görevidir.
E) Türkiye’de 25 yıl önce TRT’den başka televizyon kanalı yoktu.

 

 

13. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili bölümlerden hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A) Bilinç altına işleyen bazı davranışlardan kurtulmak mümkün müdür?
B) Sürekli göz altında tutulmak kişinin sinirlerini bozar.
C) Bu yıl sınav baş vuruları şubat ayında olacakmış.
D) Yanımızda küçük bir el fenerinden başka bir şey yoktu.
E) Soruşturmanın başlaması için baş savcının gelmesi bekleniyordu.

 

 

14. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?

A) Son dersinde, bize “Savaş ve Barış”ı anlatmıştı.
B) Kazadan bir gün önceki yazısının başlığı “trafik” idi.
C) Uludağ’a otobüsle çıkmak isteyince, şoför isteğimizi kabul etmedi.
D) Son levhadan, Sakarya ili sınırlarından çıktığımızı öğrendik.
E) 26 Temmuz sabahı erken saatlerde Eskişehir’e varmıştık.

 

 

15. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) Sait Faik’in Lüzumsuz Adam Öyküsünü ben de çok beğendim.
B) Sanatçının “Sonbahar” adlı tablosunda renk uyumu çok başarılı.
C) İlk okuduğum Rus romanı Suç ve Ceza idi.
D) Geçen hafta İsveçli sanatçıların katıldığı bir programa davetliydik.
E) Goethe, Alman edebiyatının en önemli isimlerinden biridir.

 

16. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde büyük harflerin kullanımı ile ilgili bir yazım yanlışı vardır?

A) Çocuk, babasının matematik öğretmeni olduğunu söylemişti.
B) Size bugün anlattıklarım Türkçe dersinde işinize yarayacak.
C) Coğrafi Keşifler, tarihi olayların akışını değiştirmiştir.
D) Mimar Sinan’ın Balkanlar’da bile pek çok eseri vardır.
E) Irak’la ticari ilişkilerimiz yeniden canlanacak.

 

 

17. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili sözün yazımı yanlıştır?

A) Her şey istediğimiz biçimde düzenlenmişti komite tarafından.
B) Salondaki herkes, sanki birbirini tanıyordu.
C) Ece,Testteki sorulardan sadece birkaçını çözememişti.
D) Bu kitapların pekçoğunu biz de okumuştuk.
E) O gün birçok arkadaşla görüşmüştüm.

 

 

18. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) Vapur tam kalkmak üzereyken, apar topar bindik.
B) Annesiyle baş başa oturup çocukluğundaki gibi konuşmak istiyordu.
C) Okulda öğrendiği yarım yamalak İngilizcesiyle derdini anlatmaya çalışıyordu.
D) İki çocuk el ele tutuşup sokağa çıktılar.
E) İçerde bir şey bulamayınca, odayı darma dağın etmişler.

 

 

19. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Yarınki programda siz de konuşmacı mı sınız?
B) O toplantıya siz de katılmış mı idiniz?
C) Sevinç Hanım, geçen hafta hasta imiş.
D) Bize anlattıkların doğru değil miydi?
E) Siz de , dün oraya gelmeli idiniz.

 

 

20. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili bölümlerden hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) Sanatçı, er geç toplum sorunlarına eğilmek zorunda kalacaktır.
B) Sanat eserinde yaşananlarla düşler içiçedir.
C) Bahçesinde, gül, zambak ve hanımeli yetiştiriyordu.
D) Gereğinden fazla konuşanlara dırdırcı derdi.
E) Adam, öfkesinden çevresindeki herkese veryansın ediyordu.

 

 

YANITLAR

 

1 B 11. E
2. C 12. C
3. E 13. D
4. A 14. B
5. D 15. A
6. D 16. C
7. B 17. D
8. C 18. E
9. A 19. A
10. E 20. B

 

* Kimi sorularda içerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamı

YAZIM KURALLARI

Yazıda doğabilecek karışıklıkların önüne geçmek, yanlış okumayı önlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, herkesin aynı şekilde yazıp okumasını sağlamak…