1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde büyük harflerin kullanımı ile ilgili yazım yanlışı vardır?

A) Birinci Dünya Savaşı yıllarında zor günler yaşandı.
B) Fahrî’nin Hüsrev ü Şîrîn mesnevîsi, mesnevi türünün en başarılı örneğidir.
C) Dışişleri Bakanlığı Irak’taki gelişmeleri yakından izliyor.
D) Cibali Karakolu adlı oyunu izledik dün akşam.
E) Fransız Devrimi’nin etkileri Türkiye’de 50 yıl sonra ortaya çıktı.

 

 

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) Bu çalışmayla bu iş, değil Eylül, belki Ekim’de de bitmez.
B) Evlerini geçen yıl bir hemşireye kiraya vermişler.
C) Sorunun yanlış olmadığını öğretmenimiz de söyledi.
D) Bu madde ısıtıldığında hem fiziksel hem de kimyasal özellikleri değişir.
E) Geçen bugünlerde tarihte yine kar yağmıştı.

 

 

“Terim niteliğinde tamlama olan bileşik sözcükler bitişik yazılır.”

3.Aşağıdakilerden hangisinde bu kurala uyulmamıştır?

A) Kaynak sularını topladıkları havuzlarda alabalık yetiştiriliyor.
B) Her gün öğleüstü sahile doğru yürür, biraz dolaşırdık.
C) Kutunun içindeki yağ makine yağı gibi kokuyordu.
D) Banka soyguncuları suç üstü yakalanmıştı akşam saatlerinde.
E) Yeni yasa ile birlikte “gözaltına almak” sözü de tarihe karıştı

 

 

4. Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili bölümlerden hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) Son toplantıyı hırgür çıkmadan bitirmiştik.
B) Babam eli açık insandı, herkese yardım etmek isterdi.
C) Gökhan ağır başlı çocuktu, şımarıklık etmezdi.
D) Konser ertelenince boşu boşuna iki saat beklemiş olduk.
E) Kömürleri tutuşturmak için ağaçların altından çalı çırpı topladık

 

 

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Kitap okumanın önemini bir gün siz de anlayacaksınız.
B) Okullar açıldığı günden bu yana her gün görüşüyoruz,Sergül’le.
C) Son günler de oturup sohbet etmek bir yana, telefonla bile görüşemedik.
D) Biz Giresun’a gittik; bu arada epey değişiklik olmuş.
E) Okuldan gelir gelmez çantasındaki herşeyi çıkardı.

 

I. Mavi bir ışık olup dolaşıyorum karşı tepelerde
II. Sebepsiz ve sonuçsuz bir düş bu, görünüşte
III. Sebepsiz sonuçsuz günlerden geçmişim ki
IV. Karanlıktan üstüste eş güneşler doğmuş
V. Sonuç ben olmasam da sebep içime yazılmış.

6. Yukarıdaki dizelerin hangisinde bir yazım yanlışı yapılmıştır?

A) I.              B) II.                 C) III.               D) IV.                 E) V.

 

 

(I) Tekrarlamak isterim, aslında suçlu olan benim burada. (II) Tanınmamış insan hiç değil, herkes biliyor. (III) Tabii B. Borahan’dan başka bazı öykücü adlarını da anmak isterim. (IV) Başkalarına geldiği gibi bana da birçok kitap geliyor. (V) B.Borahan’ın yanı sıra saymak isteyeceğim başka isimlerde var.

7.Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yapılmıştır?

A) I.              B) II.                 C) III.               D) IV.                 E) V.

 

 

8. Aşağıdaki dizelerin hangisinde bir yazım yanlışı yapılmıştır?

A) Sorulardan önce herşey için teşekkür ederim.
B) Dimdik çıkıyordu ırmaktan yukarı balıklar
C) Yok oluş muydu hep varmak istediğim yer?
D) Katkısı ve ilgisi nedeniyle, kahve ikram edildi.
E) Renkler boşalmıştı bayrakların üstüne.

 

 

9. Aşağıdaki dizelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Aynı dalda gül bile anlamaz dikenini
B) Bilirsiniz her sokağın bozuk bir sicili vardır.
C) İnsanki bozuk paralarda bozgundur, yenilmiştir.
D) Şimdi bilekleri kesik bir intihardır yaşam
E) Oysa haklı ve haksız bütün kitaplar yazılmıştır.

 

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yapılmıştır?

A) Bu asil acıların her noktasında, yeni bir huzur duyuyordu.
B) Filim, beklenmedik bir kaza sahnesiyle sona eriyordu.
C) Dilimize giren yabancı sözcükler, Türkçeleşmiştir.
D) Sanatçının programdaki yeri belirtilmemişti.
E) Bir akşam uyudu; uyanmayıverdi bir daha.

 

 

(I) Aşağıdan bakıldığında açık renkli gökyüzü, (II) yukarıdan (III) bakıldığında ise koyu mavi zemin sebebiyle balıkları (IV) farketmek (V) oldukca zordur.

11.Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangi ikisinde yazım yanlışı yapılmıştır?

A) I. ile II.       B) I. ile V.          C) III. ile IV.          D) IV. ile V.        E) II. ile III.

 

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) Aradan yıllar geçmesine rağmen ağırbaşlılığını koruyor Ece.
B) Hep bir aynılık göze çarpsada iç dünyası gelişme gösteriyor.
C) Kuruduğu için ayakkabının rengi de değişmişti.
D) Varlığını hep ortada hissettiren gürbüz yapısı vardı.
E) Kot pantolonundan ve gözlüğünden hiçbir zaman vazgeçmez.

 

 

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

D) Fazla vakit harcamadan Ölüdeniz’e doğru yolculuğa devam ediyoruz.
E) Sözcüğün tam anlamı ile bir hayalet şehridir Yayla Söğüt ve çevresi
C) Bu çiçeğin yağı, hem eczacılık da hem de parfümeri de kullanılan bir yağ çeşididir.
A) Bu ada ile kıyı arasında batık bir kentin kalıntıları bulunmuş.
B) Gerek tarihi dokusuyla gerekse plajlarıyla ünlü ilçelerden biridir.

 

 

Etrafı binlerce (I)düşmanla (II)çevirili olan balık ve karides, (III)hayatda (IV)kala bilmek için (V)tetikde ve atik olmak zorundadır.

14.Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerin hangi ikisinde yazım yanlışı yapılmamıştır?

A) I.              B) II.                 C) III.               D) IV.                 E) V.

 

 

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) Köşkte birçok bahçe var, hepsine de özel ad verilmiş.
B) Ülkemizin hiçbir yerinde bu çatılardan göremezsiniz.
C) Belki de bu evlerin en önemli özellikleri çatılarıydı.
D) Çatıların taştan yapılmasının bence birkaç nedeni var.
E) Sevgi insanın herhangi birşeye duyduğu yakınlıktır.

 

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yapılmıştır?

A) Babam 60. yaş gününü de iki gün önce kutladı.
B) Ligteki 78’nci golünü de bu maçta attı İ.Mansız.
C) B.Borahan’ın 2’nci şiir kitabı da önümüzdeki hafta piyasaya çıkarıyor.
D) H.Nihal Atsız, ölümünün 27’nci yılında saygıyla anıldı.
E) 53’üncü İzmir Fuarı 22 Ağustos 2001 tarihinde başlamıştı.

 

 

I. Kulak verki havasında bahçemizin
II. Gök maviliğinden, dal yeşilliğinden
III. Bir türkü söylenmede kendiliğinden
IV. Nasıl dinlersen öyle, şen veya hazin
V. Dinledikçe ömrün artar, öyle güzel!

17. Numaralanmış dizelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) I.              B) II.                 C) III.               D) IV.                 E) V.

 

 

18. Aşağıdaki dizelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) İçimizdedir işte bu suyun serinliği
B) Asırlar kadar tatlı ve uzun bir andı.
C) Uyanabilirmiyiz sanki böyle bir rüyadan?
D) Yaşamanın en güzel noktasında durmuşuz
E) Bir huzur ahengine dalmış gönüllerimiz.

 

 

19. Aşağıdaki dizelerin hangisinde bir yazım yanlışı yapılmıştır?

A) Bu su bizim gölgemiz, biziz şeffaf ve temiz
B) Su sesine uyarak bir şarkı tutturmuşuz
C) Dünden hatta bugünden bile yok haberimiz
D) Açılan güller gibi suda gönüllerimiz
E) Bir havuz kenarında yanyana oturmuşuz.

 

 

20. Aşağıdaki dizelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Türkülere tutuyorum dudaklarımın ağlayışını
B) Çocukluğumu bulmaya gidiyorum hazır susmuşken
C) Kim ne derse desin artık ölmeyeceğim
D) Şehir şiirde ağlasada umurumda değil artık
E) Kendime gidebilir miyim acaba çocukluğumla?

 

YANITLAR

 

1 B 11. D
2. A 12. B
3. D 13. C
4. C 14. A
5. E 15. E
6. D 16. B
7. E 17. A
8. A 18. C
9. C 19. E
10. B 20. D

 

* Kimi sorularda içerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like