1.“Ne” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru zarfı olarak kullanılmıştır?

A) Ne ağlarsın benim zülfi siyahım?
B) Ne renk gömlek giymek hoşunuza gider?
C) Ne almış arkadaşım bana bu mutlu günümde?
D) Ne serden ne yardan vazgeçilir.
E) Ne gün geleceğini size bildirdi mi?

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geçen “ince” sözcüğü diğerlerinden farklı bir görevde kullanılmıştır?

A) İnce bir iplikle bebeğine kazak örüyordu Hatice.
B) İnce hastalığa yakalananların sayısı gün be gün artmaktadır.
C) Herkesin önünde bize oldukça ince davranmıştı.
D) Onun bu ince davranışı onları mest etmişti doğrusu.
E) Bunun ince bir iş olduğuna herkesi inandırmaya çalışıyordu.

 

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı soru zarfıyla sağlanmamıştır?

A) Niçin bülbül yaslı bakışır dağlar?
B) Niye anlamıyor çocuk bu dersi acaba?
C) Nasıl elbise giyersiniz soğuk kış günlerinde?
D) Niçin zamanında derslerine çalışmadın?
E) Bizim sizi aradığımızı nasıl anladınız?

 

 

4. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi türemiş zarf değildir?

A) En zor zamanlarda bile yiğitçe davranırdı.
B) Bu konuyu yazmadan öğrenemezsiniz.
C) Hastalığını onun yüzüne bakınca  anladı.
D) Hedefine ulaşmak için tek başına yıllarca  çalıştı.
E) Bu iş şöyle  olacak diye diretiyordu.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük miktar (nicelik, azlık-çokluk) zarfı değildir?

A) Fazla mal göz çıkarmaz, derler.
B) Daha güzel günler göreceğiz çocuklar.
C) Bu konuda fazla titizlik gösteriyor Ali.
D) Pek yaramaz bir öğrenciydi çocuğunuz.
E) Senden daha saygılı öğrenciye rastlamadım.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük edat değildir?

A) Soruları çözmek için  tahtaya çıktı.
B) Ahmet için  iyi konuşmuyorlar.
C) Okula geç gelmişti ancak herhangi bir ceza almamıştı.
D) Akşama kadar annesini beklemiş orada tek başına.
E) Bu havadan sonra yağmur yağacak gibi duruyor.

 

 

7. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili bağlaçlardan hangisi karşıtlık bağlacı değildir?

A) Uçağı kaçırmıştı çünkü  yolda kaza yapmıştı.
B) Çok çalışıyordu ama sınavlarda istediği başarıyı yakalayamıyordu.
C) Her nimetten tadın  fakat  onları asla israf etmeyin.
D) Sizi seviyorum lâkin karşılığını göremiyorum.
E) Dünyamı ona açtım yalnız oralı olmadı.

 

8. Aşağıdakilerden hangisi bir ünlem cümlesi değildir?

A) Benim sadık yârim kara topraktır
B) Ak tolgalı beylerbeyi haykırdı: İlerle
C) Bir hilâl uğruna ya Rab, ne güneşler batıyor
D) Eyvah, ne yer, ne yâr kaldı
E) Gökyüzünün başka rengi de varmış

 

 

9. “Karşı” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat olarak kullanılmamıştır?

A) Bizimkiler sabaha karşı şehre varmışlar.
B) Size karşı bunların ön yargıları var.
C) Sanata karşı çok büyük ilgisi vardı.
D) Karşı dere hep böyle akar baharları.
E) Akşama karşı İstanbul’a doğru yola çıktılar.

 

Birden çok sözcükten oluşan kalıplaşmış ünlemlere ünlem öbeği denir.

10.Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisi bir ünlem öbeği değildir?

A)Hadi canım sen de      B)Aşk olsun      C)Aman dikkat     D)Ha gayret        E)Sevgi yumağı

 

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı farklı bir sözcük türüyle sağlanmıştır?

A) Yemeğimizi nasıl alırsınız?
B) Ayakkabılardan hangisini beğendiniz?
C) Otelde ne kadar kaldınız?
D) Bana ne zaman haber verecektiniz?
E) Sabahları neden kahvaltı yapmıyorsunuz?

 

12. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili sözcüğün türü diğerlerinden farklıdır?

A) Sana bomba bir haberim var.
B) Ne konuşuyorlar orada?
C) Ağzından kaçırırsan bozuşuruz.
D) Bunu ona kaç kere söyledim.
E) Arkadaşlardan birkaçı okçuluk kursuna gidiyor.

 

13. “Nasıl” sözcüğü hangi cümlede diğerlerinden farklı görevde kullanılmıştır?

A) Babanıza nasıl bakıyorlar?
B) Nasıl bir film izlemek istersiniz?
C) Mersin’de nasıl bir yaz geçirdiniz?
D) Orada nasıl günler geçirdiğimi bilmiyorsun.
E) Nasıl bir bardakta alırsınız çayınızı?

 

 

 “Gençlerimiz kendi kimliklerini ve şahsiyetlerini  oluşturabilsinler ve bunu rahatça yaşayabilsinler.”

 14.Yukarıdaki cümlede altı çizili sözcüklerin türleri sırasıyla aşağıdakilerden hangisinde vardır?

 

A) zarf – baglaç- fiil – zamir
B) zamir – edat – fiil – zarf
C) sıfat – bağlaç – fiil- zamir
D) isim – bağlaç- fiil – zamir
E) zamir – bağlaç – fiil – zamir

 

15. “Güzel” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı görevde kullanılmıştır?

A) Güzel bir yemek yedik.
B) Bu güzel kız hangi bölümde okuyor?
C) Aferin sana, güzel soyledin.
D) Biz güzel yarınlar için çalışıyoruz.

 

Desem ki vakitlerden bir nisan akşamıdır
Rüzgarların en ferahlatıcısı senden esiyor
Sende seyrediyorum denizlerin en mavisini
Ormanların en kuytusunu sende gezmekteyim

16. Yukarıdaki dizelerde altı çizili sözcük  türlerinden hangisi aşağıda verilmemiştir?

A) Fiil             B) İsim           C) Zamir          D) Zarf              E) Sıfat

 

17. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili sözcük tür olarak diğerlerinden farklıdır?

A) Sunullah zaten sinirinden gitti.
B) Ama siz de bu olayı çok abartıyorsunuz.
C) Konunun ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz.
D) Evin yönetimini Adalet Hanım ele geçirdi.
E) Yaptıklarının ve ettiklerinin hesabını ödeyecek elbet bir gün.

 

 

18. “Kimse ne olduğunu unutmamalı.” cümlesindeki altı çizili sözcüğün  türce özdeşi aşağıdakilerden hangisinde yoktur?

A) Bugün Cesur’la konuşmaya gittik.
B) Ben bu şirketi kolay teslim etmeyeceğim.
C) Hiçbirinizin ne olduğundan haberi yok.
D) Belki de hepimizi bugüne kadar uyuyorduk.
E) Şimdi onu uyandırmaya gidiyorum.

 

19. “Sabahtan beri hiç iyi değil.” cümlesindeki altı çizili sözcükle türce özdeş sözcük aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) Evin boyası zeytin rengi olsun.
B) Kızım da dediğim gibi işte.
C) Yemek masasını hazırlar mısınız?
D) Pilava biraz daha su ilave edelim.
E) Ben bu işlerden hiç anlamam.

 

 

20.”Mutfakta bazı aksilikler oldu.” cümlesindekiyle türce özdeş sözcük aşağıdakilerden hangisinde yoktur?

A) Bana üç can borçlusun, Korludağ.
B) Hasanoğlu ailesi takıntılı bir aileydi.
C) Kan tahlili yaptırmaya gidiyorum.
D) Cahide, Korhan’a yine kötü bir oyun oynadı.
E) Bundan sonra gerçek yüzümü göremeyeceksin.

YANITLAR

 

1. A 11. B
2. C 12. C
3. C 13. A
4. E 14. E
5. A 15. C
6. C 16. E
7. A 17. A
8. A 18. A
9. D 19. B
10. E 20. C

 

* Kimi sorularda içerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like