1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi, kökünün türü bakımından ötekilerden farklıdır?

A) Babamın dolabından bu bavuldakileri  aldım.
B) Bir daha bağırmayacağına söz vermesini istedim kızımdan.
C) Bir ara, ne yalan söyleyeyim, kardeş olduğunuzu  sanıyordum.
D) Bir daha benimle oyun oynamayın, diye bağırdı
E) Tedarikçi anlaşmayı burada yapacağını söyledi

 

 

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi yapıca diğerlerinden farklıdır?

A) Yarın maçtan önce Alperen de beni arayacak.
B) Rıfkı öyle sinirlendi ki hırsından onu tekmeleyecekti.
C) yavaş yavaş resmi boyamaya başladım.
D) Bu yarışı da senin için kazandırırım dostum.
E) İki kardeş sabaha kadar dertleşmişti.

 

 

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde basit, türemiş, birleşik yapılı sözcükler kullanılmıştır?

A) Lütfen bir daha bu hareketleri yapma bana.
B) Bu çevreci maymunu muz yerken yakalayıverdim.
C) Ufaklık, seni bir yerlerden tanıyorum sanırım.
D) Tipleri çok korkutucu görünüyordu kapıdaki adamların.
E) Bunu söylemeniz çok önemliymiş, ona göre.

 

 

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi basittir?

A) Çocuğu hemen bırakırsan burada kimse ölmeyecek.
B) Haydi şu işi bitirelim aziz dostum.
C) Sizin okulun mezuniyet törenini kim düzenliyor?
D) Sakin olursan arkadaş olarak çıkabiliriz, bu karanlık yerden.
E) Bir günde bu kadar işi nasıl mahvettiniz.

 

 

5. Aşağıdaki altı çizili türemiş sözcüklerden hangisi fiilden türemiştir?

A) Az önce bana söylediklerini sen anladın mı?
B) Bir insana güvenmek istediğini ben de biliyorum.
C) Bu çiçekliği yapmayı nerede öğrendin?
D) Şimdi biz buradan sessizce gidiyoruz.
E) Sonra beni arayıp olayın nasıl sonuçlandığını bildirirsin.

 

 

6. Aşağıdaki dizelerin hangisinde altı çizili sözcüğün kökü, sözcük türü bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) Bunca olur aşka doğru bu sonsuz uyum.
B) Demek eski zamanlarda yücelmek buydu.
C) Kim gördü derince bu sevgiyi, kim duydu.
D) Bir tek sana açık gönül sarayım şimdi.
E) Yüzünde güzelliği eskimeyen bir güzel vardı.

 

 

Yoksa iki (I)ayrı nehirde yüzmemiz, karşılaşabileceğimiz binlerce (II)tehlikeden, şelâlelerden, anaforlardan, (III)kayalardan, canavarlardan, (IV)parçalarımızdan hiç olmazsa (V)birini kurtarma isteği mi?

7.Yukarıdaki cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisi yapı bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) I.              B) II.                   C) III.                  D) IV.                    E) V.

 

 

I. Gece, şiirden bir yolu geçiyoruz birlikte.
II. Hatırlar mısınız bir zamanlar bu sokaklardan geçerdi.
III. Şiirden bir taç oturuyor alnımıza
IV. Dün okullu çocuklar geçti bu yoldan

8.Numaralanmış dizelerin hangi ikisinde “-den(-dan)” takısı yapım eki görevinde kullanılmıştır?

A) I. ve II.      B) II. ve IV.       C) I. ve III.      D) II. ve III.       E) III. ve IV.

 

Ne başımız (I)ağrır, ne (II)gönlümüz (III)daralır
Bize ne (IV)anneden, (V)çocuktan sevgiliden

9.Yukarıdaki dizelerde numaralanmış sözcüklerden hangisi hem yapım, hem çekim eki almıştır?

A) I.              B) II.                   C) III.                  D) IV.                    E) V.

 

Şehirdeyken her taraf (I)korunmuşken
Güç mü yeter (II)kuşatılmışlığı (III)yarmaya
Düşler (IV)kafaca alışverişimizdir.
(V)Ağırlık merkezi tehlike olan hayata

10.Yukarıdaki dörtlükte numaralanmış sözcüklerden hangi ikisinin kökü, sözcük türü bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) I. ve IV.        B) IV. ve V.              C) II. ve V.            D) III. ve IV.            E) I. ve V.

 

11. Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük fiil çekim eki almıştır?

A) Senin ki gölgen uzanmış yerlere

B) Gözlerim hemen fark eder birisi uyudu mu.

C) Seninle hayatın yaşadığı şu noktada

D) Senin bitmez tükenmez çiçeklerine…

E) Rüzgârlarla zamanı aramakta

 

12. Soru eki “mı, mi” aşağıdakilerden hangisinde cümleye “koşul” anlamı kazandırmıştır?

A) Şahin, o yıllarda yaramaz mı yaramaz bir çocuktu.
B) Verilen görevleri yerine getirmedi mi hemen işten atılır.
C) Belki 20 yıldır görmediğim bir arkadaşım, Semih, toplantıda karşıma çıkmasın mı!
D) Bu kitapların hepsini hafta sonunda mı okuyacaksınız?
E) Biraz bekleyin iş bitti mi hep birliktte gidersiniz.

 

Bir beste kanatlanır, birden (I)olduğun yerde
Bir kainat (II)açılır geniş, sonsuz (III)büyülü
Bugünün rüzgârında (IV)yıkanan mazi gülü
Belki en hülyalısı (V)duyduğun masalların

13.Numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü sözcük türü yönüyle farklıdır?

A) I.              B) II.                   C) III.                  D) IV.                    E) V.

 

 

I.Çocuk, kana kana su içti.

II.”Kana kan isteriz.” diye bağırıyordu.

III. Gelen geçene mutlaka takılırdı.

IV.Bir yaran olur diye söyledim.

V.Üçü on geçe hepsi geldi.

14.Numaralanmış cümlelerden hangi ikisinde, altı çizili sözcükler hal eki almıştır?

A) I. ve II.      B) III. ve IV.        C) III.ve V.       D) II. ve III.         E) I. ve IV.

 

 

15. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “-i hal eki” alan bir sözcük kullanılmıştır?

A) Kızları, geçen yıl da ziyaretlerine gelmemiş.
B) Kitabı yerinde bulamayınca çok kızdı.
C) Çocukluğu zorluklar içinde geçmiş babamın.
D) Elli yıl öncesinin İstanbul’u bugünkünden oldukça fark-lıydı.
E) Akşam kardeşi eve gelmeyince karakola gitmişler.

 

16. Aşağıdaki cümlelerde geçen sıfatlardan hangisinin kökü sözcük türü yönüyle farklıdır?

A) Kırık kalbiyle baş başa kalmıştı teyzemin oğlu.
B) Kurduğun devlet, asırlara muzaffer yürüdü.
C) Belki yüzlerce şehir sesleniyor gecenin gizemi içinde.
D) Çocuk kendisini korkunç olayların içinde bulmuştu.
E) Keskin ürperişle kımıldandı karanlığın içinde…

 

17. Aşağıdaki cümlelerden hangisindeki altı çizili sözcükte, kök ile yapım eki arasına çekim eki girmiştir?

A) Gün boyunca ormanın içinde korkusuzca dolaştı Kırmızı başlıklı kız.

B) Kadın, arabasını tamir etmeye çalışan oğluna seslendi.

C) Yokuşun başındaki düzlükte bizi bekliyordu Haşmet Amca.

D) Görevlinin açıklamaları doyurucu sayılmazdı.

E) İçtenlik B.Borahan’ın yazılarının en belirgin özelliğiydi.

 

18. Aşağıdakilerden hangisinde “-sız, -siz” eki ile türetilen sözcük farklı görevde kullanılmıştır?

A) Nerede bir uğursuz varsa gelir, bizi bulur mutlaka .
B) Bu asılsız iddialara artık kimse inanmıyordu.
C) Parasız günlerinde, yoksulluğun acısını bir kez daha iliklerinde hissetti.
D) Biraz yanında dursanız, mutlaka uygunsuz bir hareketini görürsünüz.
E) Vatansız kuşlar konar, bizim bahçedeki ağaçların dallarına.

 

 

19. Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili sözcüklerden hangisi birden fazla yapım eki almıştır?

A) Onun ne kadar uykucu bir çocuk olduğunu siz de

B) Annemle kardeşim, artık gelmemizden ümidi kesmişler.

C) İçerde biraz oturduktan sonra kapıya çıkıp seslendi.

D) Recai Amca, bizim adresi bildiğimizi sanıyormuş.

E) Yarım saat süren bir aramadan sonra sizin evi bulabildik.

– Biraz daha bekleyelim, çıkar az sonra dışarı
– Kendisine çıkar sağlamak için kurnazlık yapıyor.
– Herkes, çantasında neyi varsa çıkarsın, dedi.
– Televizyonda küçüğün anlattıklarını dinleyenlerin gözleri yaşardı.
– Yolculuğa çıkarken yanımıza birer kitap da almıştık.

20.Yukarıdaki cümlelerde “-r, -ar, -er” eki kaç farklı görevde kullanılmıştır?

A) 2            B) 3                C) 4              D) 5            E) 6

YANITLAR

1.  D 11.  A
2.  A 12.  B
3.  B 13.  C
4.  A 14.  D
5.  E 15.  B
6.  B 16.  C
7.  A 17.  C
8.  C 18.  A
9.  C 19.  A
10.  B 20.  D

 

* Kimi sorularda içerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

ÖDEV TESTİ 10

Bir yaz gecesine (I)hazırlanan mor (II)dalgalı bir göğün altında yosun kokularıyla (III)dolu bahçede üzgün  (IV) adımlarla yürüyen adamı çıkış kapısında (V)yakaladı. 1.Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangi…