1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde gereksiz sözcük kullanılmıştır?

A) Son okuduğu romanı beğendi, onu arkadaşlarına da tavsiye etti.
B) Hasta annesini düşünüyor, onu hastaneye yatırmak istiyordu.
C) Öğrenciler yıl sonu için bir oyun seçtiler ve onu sahnelediler.
D) Aldığım kazağı beğenmedi, onu bir gün olsun giymedi.
E) Bebeği yatağına yatırıp onu ninniyle uyuttu.

 

 

“Cumhurbaşkanı, bir hafta içinde pamuk ipliği üreten dört fabrikayı ziyaret etti.”

2. Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdaki değişikliklerin hangisiyle giderilebilir?

A) “Bir hafta içinde” sözlerini “üreten” sözcüğünden sonra getirerek
B) “etti” yerine “gitti” getirilerek
C) “fabrikayı” sözcüğünden sonra “Cumhurbaşkanı” getirilerek
D) Virgül yerine noktalı virgül getirilerek
E) “Bir hafta içinde” sözlerini “ziyaret etti” sözünden önce getirerek

 

 

3. Aşağıdakilerden hangisinde sözcüğün yanlış anlamında kullanılmamsından doğan bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Bu kadar şeyi bir saatte ütüleyemezsin.
B) Ali’nin kendine özel bir anlatımı vardır.
C) Yüzerek fazla kilolarımızı atmaya çalışıyoruz.
D) Ne kadar işi varsa hepsini bitirdi.
E) Ağaçların yaprakları birer birer döküldü.

 

4. Aşağıdakilerin hangisinde noktalama yanlışlığından doğan bir anlatım bozukluğu vardır?

A) İyi gün, kötü gün hepsi bizim için.
B) Bu gece dolunayı büyük bir zevkle seyrettim.
C) Bu sabah, güneşin ilk ışıklarıyla uyandım.
D) Terastan geçen arabaları, büyük bir zevkle seyrediyorum.
E) Dün çok anlamsız, gereksiz işlerle uğraştım.

 

“Babam önde, ben arkada sabah erkenden evden çıktım.”

5. Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerden hangisinden kaynaklanmaktadır?

A) Nesne eksikliğinden
B) Tamlayan eksikliğinden
C) Gereksiz sözcük kullanılmasından
D) Özne-yüklem uyuşmazlığından
E) Yanlış yerde sözcük kullanılmasından

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Niye ona açıkça yardım eder, destekler, yanına alır?
B) Nedense bu konu açılınca ilgisiz kalır, bu konu hakkında konuşmaz.
C) Çocukluk arkadaşıyla karşılaşınca çok sevindi, onu öptü.
D) Tatil günleri yaklaştıkça içi içine sığmıyordu Niyazi’nin.
E) Ailesinden bu kadar ayrı kalacağını doğrusu beklemiyordu.

 

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

A) Dershanenin en büyük güvencesi öğrencilerdir,. ondan çok şey beklenmektedir.
B) Sorunları yeniden gözden geçirme gereğini hissetti.
C) Kitabı tekrar okumak için rafa kaldırdı.
D) Eski dostuyla buluşmak için şehir dışına gitti.
E) Gelişmeleri yakından takip ediyor.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, tamlanan eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Çam ağaçlarının gölgesinde oturup biraz dinlendik.
B) Erenköy’de, tren yolu kenarındaki bir köşke kiracı olarak taşınmışlar.
C) Ön bahçeye kırmızı, sarı; arka bahçeye de yaz güllerinden diktik.
D) Hastalanmıştım; fakat annemin yoğun ilgisi ve özverisiyle çabuk iyileştim.
E) Sık sık gittiği İstanbul’dan, eli kolu paketlerle dolu dönerdi.

 

9. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde anlatım bozukluğu yoktur?

A) Yaralının bir an önce dinlenip istirahat etmesi gerekiyor.
B) Ona teşekkürlerimizi sununuz, lütfen.
C) Ödünç verdiğim kitabı bir hafta geçtiği halde geri iade etmedi.
D) Halen yürürlükte olan yasaya göre suçlu bulundu genç adam.
E) Asansörde tam iki saat süreyle kapalı kaldı.

 

10. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Sergül Hanım derneğimizin üye ve ikinci başkanıdır.
B) İkinci gün tayfalar erkenden balinayı aramaya çıktılar.
C) Birkaç gün sonra gemi müthiş bir çığlıkla inledi.
D) Bir gece okyanusun ortasındayken şiddetli bir fırtına koptu.
E) Bir çiftliğe gidiyordu, bundan sonra orada çalışacaktı.

 

 

11. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Festival gecelerinde önce yağmurla sonra müzik-le ısınıyoruz.
B) Gece uzuyor, söyleşiler giderek boyutlanıyor.
C) Küçük bir gece müziği kadar güzel sözler bunlar.
D) Diplomatlık güzel bir meslek elbet.
E) Yemek yemediğinize göre aç demek değilsiniz, dedim.

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Kentin hareketli, işlek yerlerinde kiralar çok yüksek.
B) Mücadele gücü olmayan insan, toplumdaki kötülüklerin seyircisi olur.
C) Ölümsüz yapıtları araştırın, kökeninde yeteneği bulursunuz.
D) Çoğu yazarın düşünde, sonraki kuşaklara ulaşma özlemi yatar.
E) İnsan, olgunlaştıkça çevresine daha hoşgörülü davranıyor.

 

“Dikkatsiz araç süren kadın, kazayı kıl payı atlattı.”

13. Yukarıdaki cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisiyle giderilebilir?

A) “Dikkatsiz” sözcüğü yerine düşüncesiz getirilerek,
B) “araç” sözcüğünün yerine “araba” sözcüğü getirilerek,
C) “kıl payı” sözü yerine “birden sözcüğü” getirilerek,
D) “süren” sözcüğü yerine “kullanan” getirilerek,
E) “Dikkatsiz araç süren” yerine aracı dikkatsiz süren” getirilerek.

 

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yanış karşılaştırmaya gitmekten doğan bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Bu yerler, bizim oralardan güzel değil.
B) Ben resim yapmayı her şeyden çok seviyorum.
C) O günler, bu günlerden daha güzeldi değil mi?
D) Ben çalışmayı senden çok seviyorum.
E) Geçmişten iyi olmayan geleceği neyleyim.

 

 

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur?

A) O yıllarda, Eskişehir Atatürk Lisesi’nde öğretim görüyormuş.
B) Gecekondu evlerinde çocuklara ücretsiz süt dağıtılmış.
C) Polonya, futbolda azımsanacak bir ülke değildir.
D) Önemli olan yapıtın içerik yönünden taşıdığı değerdir.
E) Bütçe oylamasında çekingen kalmasının nedenlerini açıkladı.

 

 

16. Aşağıdakilerden hangisinde çoğul ekinin kullanımı anlatım bozukluğu yapmıştır?

A) Bu yıl havalar çok güzel geçiyor.
B) Eyvah! Kurabiyeler yanmışlar, kapkara olmuşlar!
C) Yaşamanın tadını çocuklar çıkarıyor.
D) Bugünlerde karanlık olaylar birer birer aydınlanıyor.
E) Bu gidişe son vermek için kalıcı önlemler alınmalı.

 

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) İyiyi, doğruyu, güzeli kitaplardan öğrendim.
B) Arkadaşlarıyla hiçbir zaman iyi geçinmez sürekli tartışırdı.
C) İki arabacıyı da sorguya çektiler.
D) Bu sözler, dehşet içinde bıraktı iki adamı.
E) Vergilerin yeni sisteme göre toplanacağını sağlayacaklar.

 

18.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur?

A) Millet olarak sağlıklı ve gürbüz nesiller yetiştirmek zorundayız.
B) Muhalefet, iktidarın başarısız olduğunu savundu.
C) Bundan sonra söylediklerinizin hiçbirine katılmayacağım.
D) Dün sınav için ben de başvuruda bulundum.
E) Bütün dostlarıma bu vesile ile saygı, sevgi ve hürmetlerimi sunarım.

 

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

A) Asırlar önce yaşamış büyük bilim adamlarıyla tanışıp görüşme fırsatını sadece kitaplar verir.
B) Kitap, seni öfkelendirmeyen, üzmeyen ve öğüt veren en yakın arkadaşındır.
C) Cahil insanın susması gerekir, zaten sussaydı cahil olamazdı.
D) Uçmasını bilmiyorsan uçurumun kenarında yuva yapma.
E) Bu öğrendiklerimiz de, bizim ne kadar cahil olduğumuzu daha fazla ortaya çıkartıyor.

 

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Bugün öğleden sonraki yağan yağmur, insanları işlerinden alıkoydu.
B) İnsanoğlu şüphe içinde yaşamak için değil, sorup öğrenmek için yaratılmıştır.
C) Dalgın kafayla bir şeyler öğretmeye çalışmak, rüzgarlı havada ateş yakmaya benzer.
D) Bugün bildiklerimizin dışında bir kelime bile öğrensek dünden farklı bir kişi oluruz.
E) Senin bir gecede okuduğun kitabı, ben senelerce yazabilmek için saçımı ağarttım.

YANITLAR

1. D 11. E
2. E 12. E
3. B 13. E
4. D 14. D
5. D 15. D
6. A 16. B
7. A 17. E
8. C 18. A
9. B 19. A
10. A 20. A

 

* Kimi sorularda içerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir 

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like