Cuma , Nisan 19 2024
Flaş Haber

ÖDEV TESTİ 1

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) 3 Ocak 1957’de soğuk bir kış sabahı doğmuşum.
B) İstanbul’dan Ankara’ya kadar gözümü bile kırpmadım diyebilirim.
C) Her yıl Haziran ayında Antalya’ya gideriz ailece.
D) Sizdeki bu sınav korkusu umarım geçici bir şeydir.
E) Bula bula beni mi buldunuz, deyip bizden ayrıldı, genç adam.

 

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcükte bir yazım yanlışı vardır?

A) Onunla öyleyin lokantada buluşup konuşacağız.
B) Akşama Ahmetlere gideriz, hep birlikte yemek yeriz.
C) Moraran elini ovuşturup duruyordu, zavallı çocuk.
D) Amcam bu hastanede operatördü, biliyor musunuz?
E) Binanın alt katında oldukça geniş bir çamaşırhane varmış.

 

 

3. Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A) Bu işe Şerafettin bey çok sinirlendi ve birden bağırmaya başladı.
B) Samanyolu’nun gizemi hala akıl karıştırıyor.
C) Akrabalarımdan en çok Mustafa amcamı severim.
D) O, mahallemizin her zaman Orhan babasıydı.
E) Palandöken dağı bütün ihtişamıyla karşımızda duruyordu.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır?

A) Geçen hafta cumartesi günü kaybolan çocuk onbir yaşlarındaymış.
B) Armutun sapı, üzümün çöpü var, deyip evde kaldı.
C) Horoz ölür, gözü çöplükde kalırmış.
D) Her yılın 17 nisan günü toplanılır, eski günler konuşulur.
E) Bütün bunlar bir sonraki toplantıya kaldı.

 

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) Kapadokya’da gördüklerimiz olağan üstüydü doğrusu.
B) Küçücük odada bir tane çek yat varmış, ikide sandalye.
C) Arka arkaya gelen zamlar, herkesi canından usandırdı.
D) Miğde ağrısından bütün gece uyuyamadım, diyebilirim.
E) Şoför, işyerinin önünde patronu bekliyor, akılından zam geçiyordu.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) TBMM, 23 Nisan 1920’de Ankara’da ilk toplantısını yaptı.
B) 30 Ağustos 1922’de Başkomutanlık Meydan Savaşı zaferle sonuçlandı.
C) Saltanat, 1 Kasım 1922’de kaldırıldı.
D) Cumhuriyet 29 Ekim 1923’de kabul edildi.
E) 1 Kasım 1928’de yeni Türk harfleriyle ilgili yasa kabul edildi.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Her cumartesi maça yada pikniğe gitmeyi alışkanlık haline getirdi.
B) Geçen yıl, Atatürk  Lisesi’nden mezun olmuştu kardeşi.
C) Her yıl, 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor.
D) Hasan H. Bey, 3.Caddede yeni bir ev kiralamış.
E) Komşumuza piyangodan 5 milyar lira ikramiye çıkmış.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Ay’ın Dünya’ya uzaklığı kesin olarak hesaplanabiliyor.
B) Türkiye’nin Kuzeyi’nde dağlar denize paraleldir.
C) Bu roman Amerikalı bir yazarın son yapıtıdır.
D) Annem kardeşlerimle birlikte beni de mi yanına çağırıyor?
E) Kala kala bir takım elbisesi kalmış temiz olan.

 

 

9. Aşağıda altı çizili hangi sözcükte yazım yanlışı vardır?

A) Öğrencilerimin başarısı benim göğsümü kabartıyor.
B) Onunla kapıda burun buruna geldik az önce.
C) Cumartesi günü pikniğe siz de gelseniz…
D) O yoldan sola kıvırılınca, karşısındaki ilk binaya girecek-sin
E) Kahvaltınızı iyi yapın akşama kadar yemek yok.

 

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) Bu aylarda kent Güneş altında kavrulup yanar adeta.
B) Çocuk köpeğine “pamuk” adını vermişti.
C) Her işi böyle yarı da bırakır gider mi bu haylaz?
D) Hiçbir şey dindiremez aşk acısını.
E) Büyük şehirlerde egsos dumanından geçilmiyordu.

 

11. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcüğün yazımı yanlıştır?

A) O enine boyuna adam, günden güne erimeye başlamıştı.
B) Kapalıçarşı esnafının bayramda kazancı artar artık.
C) Çanakkale şehitliğinde yanyana yatıyorlardı bu ülkenin evlatları.
D) Dünkü gazetede başyazara yazılmış açık mektubu okudun mu?
E) Bunu,birçok kez kendisinden rica ettim; ama yapmadı bir türlü.

 

 

İzmir’i Türkiyenin en güzel şehiri haline getiren yalnızca tarihi ve sanatsal birikimi değil, aynı zamanda size hiç bir zaman yalnız olmadığınızı hissettiren sıcak, güler yüzlü insandır.

12.Yukarıdaki parçada kaç yazım yanlışı vardır?

A) 3          B) 4             C) 5               D) 6                 E) 7

 

 

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) Şoför gelse de hareket etsek, epeyce geciktik.
B) Bir de bizden yardım istiyor, yaptığı yanlışın farkında değil.
C) Öyle bir gün gelir ki her şey birer birer hiç yaşanmamışcasına unutulur.
D) Bunu sana söylemeye dilim varmıyor bir türlü.
E) Neden onunla görüş müyoruz deyince öyle şaşırdı ki.

 

 

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Arabada uyuklayan bu küçük ve sevimli çocuk, bitkin bir haldeydi.
B) Ağaçtan düşmüş, acı içinde kıvranıyordu Niyazi.
C) Halifelik 3 Mart 1924’de kaldırılmış, son halife sürgüne gönderilmişti.
D) Bu sene nisan yağmurları çok erken başladı.
E) Budizm Asya’da çok yaygın bir dindir.

 

 

15. Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A) Bütün bu girişimler de sonuçsuz kaldı, ne diyebilirim ki…
B) Savaşa karşı tüm insanlık elele vermeli savaşsız bir dünya kurmalı.
C) Sınıfımızda Manisa’lı iki kardeş.
D) Takımdaki Ahmetler aynı gün evlenmeye karar verdiler.
E) Türkçe’nin yozlaşmasına engel olamayız mı?

 

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yazım yanlışı vardır?
A) Sana derslerine çalış, demedim mi, diye bağırıyordu.
B) Daha önce, geç gelmeyeceğim, diye bana söz vermedin mi?
C) Onu iyimisin diye birgün olsun aradın mı, söyler misin?
D) Tiyatrodan hoşlanmadığını mı söylüyorsun, bana?
E) Yaprak Dökümü adlı diziyi hiç izlememiş miydiniz?

 

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A) Ay tutulmasının ne gün olacağını Sonerde bilmişti.
B) 5 Şubat cumartesi günü bu konudaki her şey belli olacaktı.
C) 1943’de, savaşın en acı günlerinde, onunla tanışırlar.
D) Amerikalı bilim adamları, üç yüz seksen yedi gün uzayda kalmayı başardılar.
E) Ay’ın dünya çevresinde dönmesi gece ve gündüzü oluşturur.

 

 

18. Aşağıdakilerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) Kızın üzerinde penbe bir gömlek vardı değil mi?
B) Küçücük çocuğu oda da yalnız bırakmamalısınız.
C) Cevap anahtarında bir çok yanlışlık var, diye tepki gösterdi.
D) Tatlıdan biraz daha alabilirmiyim, çok güzel olmuş da.
E) İnsanoğlu her şeyin üstesinden gelebileceğine inanıyordu.

 

19. Aşağıdakilerin hangisinde kısaltmaların yazımına ilişkin yanlışlık yapılmıştır?

A) Konuyu toplu dilekçeyle TBMM’ye sunduk, geçen hafta.
B) MKE’ye işçi alımı yapılacakmış, ayın on beşinde.
C) ODTÜ’yü kazanmışsınız, tebrik ederim sizi.
D) SEK’na personel alınacakmış diye okudum gazetede.
E) İHA’nın haberi doğrulanmıştır artık.

 

 

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Salonda oturan iki kişi de aynı sorudan muzdaripti.
B) Soyadımı değiştirmek istiyorum; ama bir türlü fırsat bulamıyorum.
C) Seninki dün akşam yine beni arayıp benden borç istedi.
D) Bir gün sende anlıyacaksın beni; ama her şey için çok geç olacak.
E) Kızgın ateşten kopan her zerre bana yıldızları anımsattı.

 

YANITLAR

 

1. C 11. C
2. A 12. A
3. B 13. E
4. E 14. C
5. C 15. D
6. D 16. C
7. A 17. E
8. B 18. E
9. D 19. D
10. D 20. D

 

 

* Kimi sorularda içerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…

Hakkında Hasan Hüseyin KÖKEN

3 Ocak 1958'de Eskişehir Seyitgazi'de doğdu. İlkokul,ortaokul ve Liseyi Eskişehir'de,Yüksek öğrenimini Eskişehir ve İstanbul'da tamamladı.Eskişehir Eğitim Enstitüsü'den 1980'de mezun oldu. 1991'de Anadolu Üniveritesi Açık Öğretim Fakültesi'nde lisans tamamladı.Giresun Bulancak Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği (1980-1986),Kastamonu Tosya Endüstri Meslek Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği ve Müdür Başyardımcılığı (1986-1990), Sakarya Geyve Alifuatpaşa Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği (1990-1993), Sakarya Ozanlar Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği (1993-1995), Sakarya Özel Tansel Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği (1995-1998), Sakarya Özel Tansel Dershanesi Türkçe Öğretmenliği ve Kurum Müdürlüğü (1998-1999), Ankara Birikim Dershanesi Türkçe Öğretmenliği (1999-2000), Ankara Bilge 2000 Dershanesi Türkçe Öğretmenliği (2000-2002), Ankara Çubuk Dershanesi Türkçe Öğretmenliği (2003-2005), Ankara Seviye Dershanesi -Ankara Polatlı Sistem Dershanesi Türkçe Öğretmenliği (2005-2007), Ankara Dershanelerinde Türkçe Öğretmenliği, Yöneticilikler. (2007-2011), Kocaeli İzmit American Life MEB Danışmanlığı (2011-...)

Ayrıca Kontrol Et

ÖDEV TESTİ 7

1. Aşağıdaki bileşik sözcüklerden hangisinde yalnız birinci sözcük sözlük anlamından uzaklaşmıştır? A) Suçiçeği     B) …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir