1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) Mehmet’te sizinle Eskişehir’e geliyor mu?
B) Tatilde ilk durağınız Bodrum’mu olmalı?
C) Niçin benimle her şeyi açıkça konuş muyorsun?
D) 1970’den beri mi Batı’dasınız?
E) Kendini tam anlamıyla yetiştirmiyen başarılı olabilir mi?

 

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Okullar bu yıl da eylül ayının ikinci pazertesi açılıyor.
B) Karac’oğlan ünlü bir halk şairidir.
C) Roman ile öykü arasındaki ayrıma iyi varmalısın.
D) 7’inci sınıfa başladığımda böyle bir sorunun olduğunu fark ettim.
E) Size bu sorunları hemen çözebileceğimi arz edecektim.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ki” nin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

A) Sabahki koşu bana çok iyi geldi, diyebilirim size.
B) Benimki çok aranılan bir sesmiş de farkında değilim.
C) Penceredeki serçelerin ağzında ekmek kırıntıları vardı.
D) Ortadaki oyuncu iyi oynayamıyor.
E) Kavga etmişlerki birbirlerine selam vermiyorlar.

 

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “de”nin yazımı yanlıştır?

A) İstedim de bir türlü yapamadım, bana yaptığının aynısını.
B) Bizde böyle gelenek yoktu, ne zaman başladı?
C) Ne arıyor bizi ne de soruyor; bizi unuttu desene.
D) Hemen gidelim, gelirde bizi bulamaz sonra.
E) Konuşmayacağız da ne yapacağız, anlamadım.

 

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün yazımı doğrudur?

A) Bu kitabın fiatı nedir?
B) Müdür Bey bugün müsayit değilmiş sanırım.
C) Bunun için doktora müracat etmelisin
D) Bu işlerde yövmiye çok azdır
E) Dönemin sanatçılarıyla röportaj yapmış

6. Aşağıdakilerin hangisinde kısaltmaların yazımına ilişkin yanlışlık yapılmıştır?

A) Konuyu toplu dilekçeyle TBMM’sunduk, geçen hafta.
B) AOÇ’nin dondurmaları nefistir.
C) PTT’nin T’si özel sektöre satılmıştık ne yazık.
D) AA’nın geç saatlerde basına geçtiği haber doğrulanmadı
E) TEK’na personel alınacağı geçen hafta sonu ilan edildi.

 

7. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisinin yazımı yanlıştır?

A) Bu adamda bir gram akıl olmadığını herkes bilir.
B) Zamanında çalışan, krallar gibi yaşar.
C) Sütüdyoda klip yaparken oldukça yorulmuş, genç sanatçı.
D) İstanbul’a mavi trenle gitmek çok rahatmış.
E) Bugünlerde elektrik kesintisi, karanlıkta bırakıyor, bizi.

 

 

8. Aşağıdakilerin hangisinde, ay ve gün adlarının yazımında yanlışlık yapılmıştır?

A) 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi.
B) KPSS bu sene de haziranda mı yapılacak?
C) Her yılın 18 Eylül günü büyük bir mutluluk yaşarız, eşimle.
D) Sevinç’imiz 15 Temmuz 1981’de doğdu.
E) Her Pazar pikniğe gideriz, kardeşimle neşe içinde.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Bugün öğle yemeği hesabını sen ödeyeceksin.
B) Bir daha asla başkalarına söyleyemiyeceksin, aramızdaki konuşmaları.
C) Turistler sahillerimizin yanında tarihi yerleri de görmek istiyorlar.
D) İhtiyar adam duvara tutunarak yavaşça ayağa kalktı.
E) İki arkadaş, okulun bahçesinde yan yana oturuyorlardı.

 

 

10. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin yazımı yanlıştır?

A) Mademki gelmeyecektin, bari haber verseydin bize.
B) Halbuki bütün bunları bize anlatan kendisi değil miydi?
C) Akşama doğru belki ben de gelirim sizinle.
D) Onunla konuşmayacağım; çünkü her zaman bana yalan söylüyor.
E) Şunu bilki, seni asla unutmayacağım, dedi bana.

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “bir takım” sözü yanlış yazılmıştır?

A) Bir takım canlılar yaşamayı nefes almak olarak görüyor
B) Bir takım ansiklopediye daha ihtiyaç olduğunu söyledi.
C) Hatice’sine güzel bir takım elbise almış, Rıfkı Bey.
D) Bu oda ancak bir takım koltuğu alır, dememiş miydim ben size.
E) Bir takım çocuk elbisesi bile 100 lira olmuş.

 

 

12. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yazım yanlışı yapılmıştır?

A) Tatilini, İzmir Çeşme’de geçirecek bu yaz kızımla damadım.
B) Ankara’nın Altınpark yakınında aydınlıkevler semtinde oturuyorum.
C) Yahya Kemal’in “Eğil Dağlar” ını okudun mu?
D) “Yengeç Sepeti” Türk Sineması’nın Sadri Alışık’a ödediği bir vefa borcudur.
E) Her cumartesi akşamı Sakarya Caddesi’ne gideriz.

 

 

13. Aşağıdakilerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A) Böyle birşey yapmana hala anlam veremiyorum.
B) Senin sorunlarını artık ne anlıyabiliyorum ne dinleyebiliyorum.
C) Ağzımın payını almışdım, ona bu konudan söz etmeyecektim.
D) Sorunlarımı atlatmak için hep birileriyle bunları paylaşmayı yeğlerim.
E) Beni yanlız sen anlarsın bunu iyi biliyorsun, değil mi?

 

 

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Arabanızı buraya parkememelisiniz kesinlikle..
B) Sabreden derviş, muradına ermiş.
C) Kalbimde kocaman bir kıpırdama hissettim o anda.
D) Bütün suçlamaları reddetmiş, sanık, mahkemede.
E) Söylediği her şeyi inkâr etti ve suçsuz olduğunu söyledi.

 

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bileşik sözcüklerin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

A) Üçgenin iç açıları toplamı yüz seksen derecedir.
B) Bugün sizlerle herhangi bir konuda konuşmak istemiyorum.
C) Birkaçımız konuşa konuşa yürüyordu, diğerleri bekliyordu.
D) Bizi bu konuda bir takım kişiler hiç beklemediğimiz biçimde yanılttı.
E) Öğretmenimle bu konuyu görüşmeye birçok kişi gitti.

 

16. Aşağıdakilerden hangisinde “de” lerin yazımına ilişkin yanlışlık yapılmıştır?

A) Sonra çalılık da çok garip bir kıpırtı duyuldu.
B) Askerlikte sevda çekmek gerçekten de zor imiş.
C) Gençlik de sorunlarına sahip çıkmalı.
D) Son olay tümümüzü de derinden etkilemişti.
E) İşte bu düzlükte iki ordu temmuz sıcağında karşılaşmış.

 

 

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sayıların yazımıyla ilgili bir yanlışlık vardır?

A) Onbeş yaşından beri bu işle uğraşıyormuş, Niyazi Dayı.
B) Sınıfta yirmi iki öğrenci beni bekliyor.
C) Stadyumda yaklaşık olarak kırk yedi bin seyirci vardı.
D) Çanakkale’de iki yüz elli bin yiğit kaybettik.
E) Güreşçimiz olimpiyat oyunlarında ikinci olup gümüş madalya kazandı.

 

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yazım yanlışı yoktur?

A) TEK’da çalışan görevliler, iki gün işi bırakma kararı aldılar.
B) Yarışmada 2’inci olmayı kabullenemiyormuş, Sergül.
C) Beni anlayan bir dosta rastlıyamadım bir türlü.
D) İş bulmak için Belediye’ye baş vurmuş komşumuzun oğlu.
E) Yalnız üzüntüleri değil, sevinçleri de paylaşmak gerekir.

 

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır?

A) Bunu, Sabahattin Ali’nin koşma adlı şiirinde görmekteyiz.
B) Bu kavram Almanca’ya yeni girmiştir, diye düşünüyorum.
C) Alıntıladığımız bu şiir, 1932’lerde yazılmıştır.
D) Köye ve köylüye yönelişin bilinçli ürünü yabandır, değil mi?
E) Bu yapıtın, köyü ve köylüye tam bir gerçekçilikte yansıttığını söyliyemeyiz.

 

 

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yapılmamıştır?

A) Müziğimizde hem nicelik, hemde nitelik açısından bir canlanma var.
B) Bu, bilindiği gibi bizim için pek alışıla gelmiş bir tutum değildir.
C) Önümüzdeki hafta yapılacak toplantıya katılamıyacağım.
D) Bazı düşünürler, ilkelerinden hiçmi hiç ödün vermiyorlar.
E) Karadeniz’in doğusu bu mevsimde daha çok yağış al-maktadır.

 

YANITLAR

 

1. D 11. A
2. D 12. B
3. E 13. D
4. D 14. A
5. E 15. D
6. E 16. A
7. C 17. A
8. E 18. D
9. B 19. C
10. E 20. A

 

* Kimi sorularda içerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamı

YAZIM KURALLARI

Yazıda doğabilecek karışıklıkların önüne geçmek, yanlış okumayı önlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, herkesin aynı şekilde yazıp okumasını sağlamak…