Çarşamba , Haziran 12 2024
Flaş Haber

KONU TEKRAR TESTİ

1. Gerçekleri dile getiremiyen bu kurum, on üç ay sonra, 26 nisan salı günü kendisini fesh etti.

Aşağıdakilerden hangisi bu cümledeki yazım yanlışlarından biri değildir?

A) “onyedi” sözcüğünün “on yedi” şeklinde yazılmaması
B) “Nisan” ve “Salı” sözcüklerinin büyük harfle başlatılmaması
C) “fesh etti” eyleminin “feshetti” biçiminde yazılmaması
D) “getiremiyen”in “getiremeyen” şeklinde yazılmaması
E) “Kurum” sözcüğünün büyük harfle başlatılmaması

 

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım – yanlışı vardır?

A) Bu soruları Ahmet’de çözerken senin kadar çok zorlandı.
B) Bu yıl Erdek’e tatile gidecekmiş, amcamın oğlu Burhan.
C) Bizim mahalleye gidecek tek minibüs karşıdan geçiyor.
D) Elde edemeyeceği şeyleri arzulamak insanın kişiliğini bozar.
E) THY’nin Erzurum seferleri kar yağışı nedeniyle geçici bir süre durdurulmuş.

 

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı  vardır?

A) Dil Devrimi, Atatürk’çü düşüncenin dile yansımasıdır.
B) 1957’de Eskişehir’in şirin ilçesi Seyitgazi’de doğmuşum.
C) O, ne seni ne beni dinler; yalnız kendine önem verir.
D) 23 Nisan 1920’de TBMM’nin kurulduğunu herkes bilmelidir.
E) Daha önceleri neredeydiniz, diye dert yandı.

 

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Ankara, bizim için herhangi bir kent olmamıştır, hiçbir zaman.
B) Bu yaşananlardan sonra zavallı adam evi terk etti.
C) Bu söylediklerimi senin dışında sadece bir kişi biliyor.
D) Bileciğ’in sanayicisine hepimiz inanmalıyız ki başarılı olsunlar.
E) 1970’li yıllar Türkiye’nin en bunalımlı sıkıntılı dönemidir.

 

 

5. “ki”nin kullanımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Madem ki bize geldi, bu işi bir an önce yapalım.
B) Onlara evde ki masayı verdi, şimdi ne yapacağını düşünüyor.
C) Gel, gör ki bu vefasız kadın, bana bunu hep yapıyor.
D) Dün ki deneme sınavı çok başarılı geçti, diyebilirim.
E) En son orda ki yeşil alan kamulaştırıldı, belediyece.

 

6. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “ de (te) ” nin yazımı yanlıştır?

A) Mayıs’ta fakültemizde bahar şenlikleri başlıyor, katılalım.
B) Alacağın her şeyi bu markette bulabilirsiniz kardeşim.
C) Kars da en çok göç veren illerimizden biridir değil mi?
D) 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edilince, ulusça bayram yaptık.
E) Sinemaya giderken Sevinç’le Barış’ıda arayalım.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A) Unutma ki her sorun, çözümünüde beraberinde getirir.
B) Önümüzdeki Pazartesi için sözleştik, tiyatroya gideceğiz.
C) Herşey bıraktığım gibi, sanki yıllar hiç geçmemiş bizim mahallede.
D) Bu işe bende en az senin kadar üzüldüm desem inanır mısın?
E) Pek çoğumuz bu konuda seninle aynı düşünüyoruz.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) Bu karmakarışık sorularla nasıl başa çıkacağız biz?
B) Bata çıka yürüyerek bu köye ulaşabilmiş sonunda.
C) Ahmet Bey’le para mara muhabbeti yapılmaz, değil mi?
D) Onlarla yanyana oturmuş soru çözüyorlar.
E) Pazarda her şey oldukça pahalı, değil mi?

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) Leylalar tatilde ailece Mısır’a gitmeyi düşünüyorlar.
B) Atatürk’ün düşüncelerini benimseyip gelecek kuşaklara aktarmalıyız.
C) Gezimizin son durağı Zonguldak’tı diyebiliriz.
D) Seninle görüşmiyeli ,sanırım,yirmi yıl oldu.
E) Kezbangil geçen hafta cumartesi günü sinemadaydılar.

 

 

10. Aşağıdakilerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?

A) Bu mevsimde Kızılırmak’ta su bol olur, diye söyledi.
B) Okuldaki durumundan söz etmemeye özen gösteriyorum.
C) Alacağımdan vazgeçmiştim, onu Allah’a havale etmiş-tim.
D) Kardeşim önümüzdeki hafta Cumartesi günü İstanbul’a gidecek.
E) Fulya Hanım’a bir hal olmuştu, yüzü kaç gündür gülmüyordu.

 

11. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinin yazımında bir yanlışlık yoktur?

A) Ankara da planlı şehirleşmeden nasibini alamadı bir türlü.
B) Üst teğmen Hakan yakında yüzbaşı olacakmış.
C) Yavaşca ayağa kalktı, bana döndü.
D) Felekden bir gün çalacağız bu cumartesi akşamı.
E) Bu yıl elliüç yaşıma gireceğimi biliyor musunuz?

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) Kimbilir bu gidişin bir dönüşü olacak mı?
B) Bugün saat üçte kuruluşumuzun ikinci yılı kutlamaları yapılacak.
C) Her 10 kasımda Atatürk’ü anma programı düzenlenir. anılır
D) Yanlızlıktan bunalmıştı Saadettin, telaşla beni aradı.
E) Kurtuluş savaşı, bir bağımsızlığın mücadelesidir bizim için.

 

 

13. Aşağıdakilerden hangisinde yazımı yanlış olan bir sözcük yoktur?

A) Kipriklerin ok olmuş, sineme delip geç
B) Eşki elma vardı masanın üstünde.
C) Yalan yalnış sözlerle beni avuttuğunu sanıyordu.
D) Gurbet elde yanlız kaldım bir bayram sabahı.
E) Gönlümün derinliklerinde ararım senin sevgini.

 

 

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bileşik eylemlerle ilgili bir yanlışı vardır?

A) Ormanda yolunu kaybetmişti iki kardeş.
B) Müdüre kadar çıkıp isteklerimizi arzettik.
C) Annesi, onu küçük yaşlarda terk etmiş.
D) İşlerin yoluna girmesi için çok sabretti.
E) Onun bugün geleceğini zannetmiyorum.

 

 

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) İçbatı Anadolu, geçmişte olduğu gibi günümüzde de bir geçiş yolu olmuştur.
B) Mutluluk, Ayşe Teyze’nin parmaklarından tesbih taneleri gibi akıp gitti.
C) Toplantıda Başkan Muhlis Bey, kürsüye geldi, yeni açıklamalar yaptı.
D) O olaydan sonra mahallede efendi Ali diye anılır olmuştu.
E) “Türk Dili Yazımı ve Tarihi” adlı yapıt, Türkçeyle ilgili bilmediklerimizin çokluğunu ortaya koyuyor.

 

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Kendisine yöneltilen eleştirileri gülümseyerek sakin sakin yanıtladı.
B) Arkadaşlarıyla beraber bu akşamda otel de kalacaklar galiba.
C) Birtakım ülkeler uluslararası antlaşmaları yok sayıyor.
D) 15 Aralık 2005 Pazar günü sandık başına gidildi.
E) Bilirkişi raporları bu olayda birbirini tutmuyor.

 

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A) Bunlar, sahneden seyirciye yayılacak elektiriğin ilk belirtileridir.
B) Oyunun konusu, insanları duygusal anlamda etkiliyecektir.
C) Anımsadığım kadarıyla babaannem çevresine hüküm eden bir kadındı.
D) Türk halkının otuzbeş yıl önce algıladıklarını, aydınlarımız yeni, yeni algılıyorlar
E) Bu yıl ki düzenlemeler iyi olmadığından fuara fazla kişi gelmedi.

 

 

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A) Hukuğun üstünlüğüdür esas olan.
B) Davanın rettine karar verildi.
C) Bu işi çokdan bitirmişti, genç avukat.
D) Etrafta ateşten bir çenber oluştu, o anda.
E) Eskişehirspor, seneye süper ligde fırtınalar estirecek.

 

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Buralarda hava karardı mı sokaklar birden bire tenhalaşır.
B) Sana bütün bunları komşumuzun küçük kızı mı söyledi?
C) Neden söylediklerimi anlamak iste miyorsunuz sizler.
D) Soğuk mu soğuk bir geceydi, yağmur yağıyordu inceden inceye.
E) İnsan çalıştı mı her güçlüğün üstesinden gelebilir.

 

 

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A) Akşamki proğramı sakın kaçırmayın, çok güzel proğram.
B) Toplantıya herkez katılmak zorunda mıymış?
C) Anlatmıyacağım olaylar oldu dün akşam bizim mahalle-de.
D) Kılavuzu nereye koyduğunu biliyor musun?
E) Madem ki gitmek istemiyorsun; öyleyse sen kal burada.

 

 

YANITLAR

 

1. E 11. A
2. A 12. B
3. A 13. E
4. D 14. B
5. C 15. D
6. E 16. B
7. E 17. A
8. D 18. E
9. D 19. C
10. D 20. D

 

* Kimi sorularda içerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…

 

Hakkında Hasan Hüseyin KÖKEN

3 Ocak 1958'de Eskişehir Seyitgazi'de doğdu. İlkokul,ortaokul ve Liseyi Eskişehir'de,Yüksek öğrenimini Eskişehir ve İstanbul'da tamamladı.Eskişehir Eğitim Enstitüsü'den 1980'de mezun oldu. 1991'de Anadolu Üniveritesi Açık Öğretim Fakültesi'nde lisans tamamladı.Giresun Bulancak Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği (1980-1986),Kastamonu Tosya Endüstri Meslek Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği ve Müdür Başyardımcılığı (1986-1990), Sakarya Geyve Alifuatpaşa Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği (1990-1993), Sakarya Ozanlar Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği (1993-1995), Sakarya Özel Tansel Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği (1995-1998), Sakarya Özel Tansel Dershanesi Türkçe Öğretmenliği ve Kurum Müdürlüğü (1998-1999), Ankara Birikim Dershanesi Türkçe Öğretmenliği (1999-2000), Ankara Bilge 2000 Dershanesi Türkçe Öğretmenliği (2000-2002), Ankara Çubuk Dershanesi Türkçe Öğretmenliği (2003-2005), Ankara Seviye Dershanesi -Ankara Polatlı Sistem Dershanesi Türkçe Öğretmenliği (2005-2007), Ankara Dershanelerinde Türkçe Öğretmenliği, Yöneticilikler. (2007-2011), Kocaeli İzmit American Life MEB Danışmanlığı (2011-...)

Ayrıca Kontrol Et

ÖDEV TESTİ 7

1. Aşağıdaki bileşik sözcüklerden hangisinde yalnız birinci sözcük sözlük anlamından uzaklaşmıştır? A) Suçiçeği     B) …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir