1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımı ile ilgili bir yanlışlık vardır?

A) Yahya Kemal’in “Edebiyata Dair” adlı kitabı üzerin-de çalışıyorum.
B) Bu konuyu Avukat Soner Bey’le mutlaka görüşmelisiniz.
C) Ağaç, Güneşte serpilir, fakat toprağın derinliklerin-deki kökü beslenir .
D) Akşam, Boğaziçi’ni ve İstanbul’u bir kayık içinde seyreder.
E) Babam dün akşam sana İktisatçı Alperen Bey’den ne diye söz etti.

 

 

2. ( I ) İstanbul Türkçesi, Türkiye’nin ulusal dili kabul edilir. ( II )Fakat İstanbul’da iki Türkçe var; ( III ) biri, konuşulup da yazılmayan İstanbul lehçesi; ( IV ) öbürü, yazılıpta konuşulmayan Osmanlı dilidir. ( V ) Ulusal dilimiz acaba bunların hangisi olacaktır?

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?

A) I.                 B) II.                   C) III.                D) IV.                E) V.

 

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bir yazım yanlışı vardır?

A) Yapılan ölçümler, hava koşullarına bağlı olarak değişgenlik gösteriyormuş.
B) Yönetmelikte yapılan değişikliklerden çoğumuzun haberi yoktu.
C) Emekli olunca, bu demekte gönüllü olarak çalışmaya başladı.
D) Çocuğu, bu okula kaydettirmek için çok uğraşmıştı.
E) Geçmişe baktığımızda buna benzer pek çok durumla karşılaşıyoruz.

 

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ki” nin yazımında yanlışlık yapılmıştır?

A) Bugünkü gazetelerin manşetindeydi okuduğunuz bu haber.
B) Öteki arkadaşlarınızla da bu konuyu sonra tartışırız.
C) Demekki yanımıza gelmek istemiyorlar.
D) Oysaki en kötü gününde onun yanında olduk.
E) Sanki hiç kimse ona bunları anlatmamış.

 

 

5. Aşağıdakilerin hangisinde “de” ya da “ki” nin yazımında bir yanlışlık yapılmamıştır?

A) Deneme sınavlarının sonuncusunuda bitirmiştim.
B) Eşimin amcasıgil yemeğe bizide bekliyorlarmış.
C) Erzurum bugünlerde öyle bir soğukki anlatamam.
D) Senin ki de kuru gürültü hani.
E) Bir de bizimki söze katılmak istemiş, o kaos ortamında.

 

6. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde gün ve ay adlarının yazımıyla ilgili bir yanlışlık yoktur?

A) Bu Pazartesi deneme sınavı varmış; derslerde salıya ertelendi
B) KPSS bu yıl 30 haziranda yapılacakmış, diyorlar.
C) Bırakıp da gittin beni bir pazar günü, dert içinde.
D) 23 Nisan cumartesi günü yapılacak törene katılamayacağım.
E) Oğlum 23 ocak 1986 perşembe günü Giresun’da doğdu.

 

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kesme işaretinin kullanımı ile ilgili bir yazım yanlışı vardır?

A) Ben bilmiyorum; en iyisi Sadettin Acartaş’a sor, bu konuları.
B) Anadolu’nun her köşesinde öğretmenlik yaptım, diyebilirdim.
C) Yarın saat 15:00’te Necatibey Caddesi’ nde buluşacağız.
D) İstanbul’lu bir kız Altınpark’ ı soruyor.
E) Belirsiz geçmiş zaman eki –miş’tir.

 

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) 29 Ekim 1923 tarihi, bizim için önemli bir gündür.
B) Aradığınız bu konuyu “Edebiyat Ve Hukuk “ adlı makalede bulabilirsiniz..
C) Tercüman-ı Ahval, 1860’ta Şinasi ve Agah Efendi tarafından çıkarılmıştır.
D) Okullar kapandı, dersler bitti, TRT’nin müzik yayınlarını tat alarak izleyeceğim.
E) En önemli hizmet sektörü olan PTT’de özelleştirildi.

 

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) Bir takım insanlar olur olmaz her şeyi; kendilerine dert ederler.
B) Hiç birşey beni bu olay kadar üzemez, diye söylendi.
C) Bu gece ardıma bakmadan terkedeceğim bu şehri ve seni.
D) Kötülük yapanlar bir gün hakettiği cezayı bulur, inşallah.
E) Art arda gelen olaylar onu şaşırtmış ve üzmüştü.

 

 

10. Aşağıdakilerin hangisinde büyük harflerin yazımıyla ilgili bir yanlış yapılmıştır?

A) Babam, Ziraat Bankası’ndaki hesabını geçen hafta kapattı.
B) Bu uzun savaşta Avrupa yerle bir oldu, adeta.
C) Eskişehir’in Seyitgazi’ye bağlı Yazıdere köyündenmiş Çipil Haşmet.
D) Apartmana yeni taşınanlar İstanbulluymuş.
E) Yarın akşam saatlerinde Doktor Serhat beyle görüşeceğim.

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Benim için farketmez, İkisini de yanıma alabilirim.
B) İşin bitince bana da yardım eder misin, deyince şaşırdım.
C) Soruları okuyor, art arda doğru cevaplar veriyordu.
D) Babası, kaçarak evlenen kızını ölene kadar affetmedi.
E) Nemrut Dağı’nda güneşin batışını seyrettik hep birlikte.

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Yazdan buyana görmedim komşumuz Fadime Teyze’ yi.
B) Art arda vurdu yumruklarını, tahta masanın ortasına.
C) Ahmet’te de aynısı varmış, sizde olan resmin.
D) Birkaç konuk ayakta kalınca ne yapacağımızı şaşırmıştık.
E) Her şey benim istediğim gibi gerçekleşmeye başlamıştı sonunda.

 

 

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) Bu kent müzikle dolu; her yerde herşeyde müziği hissedebiliyorsunuz.
B) Ney, halkın gönlünde yaşıyan, ancak ihmal edilmiş bir müzik aletidir.
C) Ney’in yüzyıllar öncesine dayanan bir geçmişi olduğunu biliyor musunuz?
D) “Bu müzik bize ait değil, o halde terkedelim.” anlayışı yaygınlaştı.
E) Ne varki bu anlayış kültürümüzü yeterince tanımayanların ifadesiydi

 

 

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır?

A) Marmara’nın Güney’inde küçük bir kasabada yaşıyor, bu sanatçımız.
B) Güney doğu Anadoluda acılı yemekler çok sevilir.
C) Özellikle Orta Anadolu’nun türkülerini söylüyordu sanatçı.
D) Karadeniz’in suları soğukdur, bir yudumda içemezsiniz.
E) Bir türküde Ay’ın doğuşuyla ve batışıyla ilgili güzel bir tablo çiziliyor.

 

 

15. Aşağıdakilerden hangisinde yazımı yanlış olan bir sözcük yoktur?

A) Kipriklerini ok eyle, vur sineme öldür beni.
B) Aşkından kirpit oldum, üflesen yanıyorum.
C) Yalan yalnış sözlerle avutma beni.
D) Gurbet elde yanlız kaldım, çaresizim ben.
E) Yakışmazsa öldür beni, yeşil bağla ala karşı.

 

 

Bileşik isimler, tek kavramı karşıladıklarında bitişik yazılır.

16.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uymamaktan kaynaklanan bir yazım yanlışı vardır?

A) Şehirdeki kapkaç olayları gittikçe artıyor,özellikle bayanlar tedirgin oluyordu.
B) Teyzemin kızı Düriye degeçen sene şu çiçeği çıkardı.
C) Bu boşboğaz çocuk sizi esir almış yine ne anlatıyor size?
D) Cumartesi günü hep beraber Söğütözü’ne pikniğe gideceğiz.
E) Salataya bolca dereotu koyalım da balıkla birlikte yiyelim.

 

 

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ayrı yazılması gereken “ki” bağlacı bitişik yazılarak yazım yanlışı yapılmıştır?

A) Mademki sen bizimle gelmeyeceksin; ben de gitmem.
B) Bankalardaki para çoktan çekti suyunu, diye dert yandı Numan Bey.
C) Yarınki deneme sınavı çok zor geçeceğe benziyor.
D) Ankara’nın köyleri bizimki kadar yeşil değil.
E) İtiraf etmeliyimki bu genç kızı ben kırdım.

 

 

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kısaltmalarla ilgili bir yazım yanlışı vardır?

A) Önümüzdeki hafta ABD’ye gidiyor, Sayın Cumhurbaşkanımız.
B) Yasa tasarısı yarın TBMM’de görüşülecek, tartışılacak ve oylanacak perşembe günü.
C) YÖK’ün atadığı rektör üniversite çevrelerinde tartışmalara neden oldu.
D) Sergül’ ün KPSS’ nı kazanacağı daha şimdiden belli.
E) Arkadaşımın babası TOBB’ dan emekli olmuştu.

 

 

Türkçede özel ada bağlı saygı kelimeleri, sanlar ve takma adlar büyük harfle başlar.

19.  Bu kurala göre, aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Dün sokakta komşumuz doktor Ali Haydar Bey’i gördüm.
B) Öğretmen Ayşe Hanım Salı sabahı doktora gidecekmiş.
C) Sınıfımızdaki iki Ali’den büyük olanı iyi bir sporcudur.
D) Ali Bey beni kardeşi mühendis olan Orhan’la tanıştırdı.
E) Amcamın teğmen olan küçük oğlu Ayberk sınıfın en çalışkanıymış.

 

 

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) Küçük Ağa’nın 3’üncü cildini de bu ay okudum.
B) Arkadaşım haftanın 5’nci günü Amasya’ ya gitti.
C) Dershanede 4’üncü katta ders görüyoruz
D) Sınıfın 2’ncisi olmuş, benim çalışkan kızım.
E) Cumhuriyetin 50’nci yılındaki posta pullarından elimde iki tane var.

 

YANITLAR

 

1. C 11. A
2. D 12. A
3. A 13. C
4. C 14. C
5. E 15. E
6. C 16. B
7. D 17. E
8. B 18. D
9. E 19. A
10. E 20. B

 

* Kimi sorularda içerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamı

YAZIM KURALLARI

Yazıda doğabilecek karışıklıkların önüne geçmek, yanlış okumayı önlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, herkesin aynı şekilde yazıp okumasını sağlamak…