1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi bileşik fiil değildir?

A) Ece, Mekadonya’ya gideli üç yıl oldu.
B) Dersten sonra bütün arkadaşlarına veda etti Sevim Hanım.
C) Bu hızla çalışırsan, elindeki işi bugün bitiremezsin.
D) Çocuklarını görme arzusuna karşı koyamayınca gece yarısı yola koyuldu Recep Dayı.
E) Küçük kız, kendisine söylenen her şeye ağlayarak karşı çıkıyordu.

 

 

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde sözcüklerden hiçbiri yapım eki de çekim eki de almamıştır?

A) Besbelli rengi soluk bir hüzün sonrası bu.
B) Bin yıllık aynalarımızı kırdı rüzgârlar.
C) Bir yaralı müjde var, kanadında turnam.
D) Bu akşam, galiba üç hasta var Dr.Osman’ın.
E) Yollarda akşamlar kaldı hatırasız.

 

 

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi türemiş fiil değildir?

A) Bir yalnızlığı tamamlıyor bu görünmez buselerin sıcaklığı durmadan.
B) Kim bilir, kime sesleniyorum ruhumun en gizemli yerlerinden?
C) Bir sevdayı büyütüyoruz seninle gecenin kör karanlığında.
D) Bir saat işliyor tıkır tıkır yanımızda bütün ihtişamıyla.
E) Ağaçlar görüyorum, yemyeşil karşımda.

 

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde türemiş fiil kullanılmamıştır?

A) Bir yalnızlığı tamamlıyor bu görünmez buselerin sıcaklığı durmadan.
B) Kim bilir, kime sesleniyorum ruhumun en gizemli yerlerinden?
C) Bir sevdayı büyütüyoruz seninle gecenin kör karanlığında.
D) Bir saat işliyor tıkır tıkır yanımızda bütün ihtişamıyla.
E) Ağaçlar görüyorum, yemyeşil karşımda.

 

 

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde, ötekilerden farklı yolla oluşturulmuş bir bileşik sıfat kullanılmıştır?

A) Sabahleyin, kapısı kapalı odaların zillerine basardı.
B) Havası temiz bir yer bulup, oraya yerleşmek istiyorduk.
C) Görevliler, kolu kırık bir yolcuyu ambulansa taşıdılar.
D) Eren, o yıllarda kısa saçlı bir öğrenciydi.
E) Onun eli açık bir insan olduğunu siz de biliyordunuz.

 

Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır.

6.Bu cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü ötekilerden farklıdır?

A) I          B) II               C) III            D) IV           E) V

 

 

Güneşin ışıkları (I) kavruk (II) tenimizi sızlatıyor (III), ılık (IV) rüzgârsa okşuyordu (V).

 7.Yukarıdaki cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü ötekilerden farklıdır?

A) I          B) II               C) III            D) IV           E) V

 

 

8 Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük diğerlerinden farklı bir yapım eki almıştır?

A) İri yapılı bir ağacın gövdesine yaslandım.

B) Kolu sarılı bir hasta, hemşireyi çağırdı.

C)Sürülü tarlalara bu yıl ürün ekilmeyecekti

D) Kurulu bir düzenini bozup göçmek istemiyordu.

E) Dizili masalar, şamdanlarıyla güzel görünüyordu.

Yukarıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi basittir?

9.   A) I          B) II               C) III            D) IV           E) V

 

 

10. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi basittir?

A) Saçın ağarmış, yüzün solmuş; ama yine de güzelsin.

B) Binaların girişide ferahlık vermeli insana, güzel olmalı

C) Zamanındeğerini bu yaşlarda daha iyi anlarsın.

D) Siz, beni yanlışanladınız,deyip başladı ağlamaya.

E) Korku, yeni işlere girişmememizi engeller

 

O (I) eksiklik ilişkilerinin (II) biçiminden değil, daha (III) derinden, daha (IV) görünmez yerlerden (V) besleniyordu.

11. Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangisi, yapısına göre diğerlerinden farklıdır?

A) I          B) II               C) III            D) IV           E) V

 

 

Eylül berrak bir su gibi (I)akan kristal (II)ışıklarıyla bütün duyguları (III)olgunlaştırıp bütün iç (IV) hesaplaşmaları (V)keskinleştirerek gelmiş.

12.Parçada numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü, sözcük türü bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) I          B) II               C) III            D) IV           E) V

 

 

Şehir, (I)gergin bir (II)havailikle geçen yazın ardından, kendi içinde bu (III)olağanüstü mevsimin neşesini henüz (IV) kaybetmemiş hüznüne (V) kapanmaya hazırlanmıştı.

13.Yukarıdaki parçada altı çizili sözcüklerden hangi ikisi, yapısına göre diğerlerinden farklıdır?

A) I. ile III.      B). I. ile IV.       C) II. ile IV       D) II. ile III.       E) III. ile IV.

 

14. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi, diğerlerinden farklı bir yapım eki almıştır?

A) Sürgünçocuklarının aklı bir başka oluyormuş.

B) Yurt dışına çıktığımda ilk uğrakyerim parklar olur.

C) Garip bir sezgi, beni onların yanına götürüyor.

D) Babam su ve yiyecekalmaya gider, gelmezdi.

E) Dünyaya çocuk gözüyle bakmak farklı bir duygu

 

 

(I)Eğitim alnızca bir sınıf (II) atlama (III) aracı olarak (IV)görülüyor. Eğitim kelimesinin (V)çağrışımlarını bir kenara bırakıyorum.

15.Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü, sözcük türü bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) I          B) II               C) III            D) IV           E) V

 

 

Sonsuza dek yaşayacak olan sanatçıların arzuladıkları şey
I                   II                              III

doğanın tablosunun güzelliklerle boyalı olmasıdır.
IV                                                              V

16.Bu cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü ötekilerden farklıdır?

A) I          B) II               C) III            D) IV           E) V

 

 

Güneşin ışıkları kavruk tenimizi sızlatıyor, ılık rüzgârsa     okşuyordu.

I              II                           III                IV                              V

 

17.Yukarıdaki cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü ötekilerden farklıdır?

A) I          B) II               C) III            D) IV           E) V

 

 

18.Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük diğerlerinden farklı bir yapım eki almıştır?

A)İri yapılı bir ağacın gövdesine yaslandım.

B)Kolu sarılı bir hasta, genç hemşireyi çağırdı.

C)Kurulu bir düzenini bozup göçmek istemiyordu.

D)Dizili masalar, şamdanlarıyla güzel görünüyordu.

E)Sürülü tarlalara bu yıl ürün ekilmeyecekti.

 

 

Soğuk iklimlerin insanları açık tenlidir.Yalnız geçirdiği günlerin acısını hissetti.

I                                                                        II

Beni yanlış anlamayın sakın, hayıflanıyorum işte.   Susuz bir yazdı,çiftçiler yine üzüldü.

III                                                                                  IV

Gitme, diyorum; oralar tehlikeli.

V

19.Yukarıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi basittir?

A) I          B) II               C) III            D) IV           E) V

 

20. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi basittir?

A)Saçın ağarmış, yüzün solmuş; ama yine de güzelsin.

B)Binaların girişi de ferahlık vermeli insana, güzel olmalı.

C)Zamanın değerini bu yaşlarda daha iyi anlarsın.

D) Siz, beni yanlış anladınız.

E) Korku, yeni işlere girişmememizi engeller.

 

YANITLAR

 

1.  A 11.  C
2.  D 12.  D
3.  E 13.  E
4.  B 14.  E
5.  D 15.  C
6.  D 16.  D
7.  C 17.  C
8.  A 18.  A
9.  E 19.  E
10.  C 20.  C

 

* Kimi sorularda içerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

ÖDEV TESTİ 3

Bir (I)güvenlik dünyasının (II)barındırdığı, çoğu kez bir (III)sığınak gibi (IV)algılanan yaşanmak (V)istenen küçük tutkular vardı. 1.Yukarıdaki parçada numaralanmış…

ÖDEV TESTİ 10

Bir yaz gecesine (I)hazırlanan mor (II)dalgalı bir göğün altında yosun kokularıyla (III)dolu bahçede üzgün  (IV) adımlarla yürüyen adamı çıkış kapısında (V)yakaladı. 1.Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangi…