1. Aşağıdakilerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Yıl sonu sınavları bizim fakültede 30 mayıs’ta başlıyor.
B) Her yede seni görüyorum; ama bir türlü bulamıyorum.
C) Seher yeli, al götür beni buralardan, hemen.
D) Bu yıl da seni tanıyamayacak mıyız?
E) Tüm dostların bir bir koptu benden.

 

 

Çünki bu alanda isteyip te gerçekleşdiremediği bir çok şey vardı.

2.Bu cümlede kaç yazım yanlışı bulunmaktadır?

A) 1                B) 2               C) 3                  D) 4                      E) 5

 

 

3. Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?

A) Öğretmenimiz 1975’de liseden mezun olmuş.
B) TBMM’nin açılışında halk ve milletvekilleri bütünleşti.
C) Evrende, Dünya Güneş’e 150 milyon km. uzaklıktadır.
D) Anadolu’nun batısı bu mevsimde her zamankinden bol yağış alır.
E) Mademki bu işi o yapmak istiyor, sorumluluğu da yüklensin.

 

 

(I)Bu kızı iki yıl önce tanımıştım.
(II) Onu ilk gördüğümde farklı birisi olduğunu anlamıştım.
(III)Her şey onunla tanışmamla başladı.
(IV)Farklı olduğu kadar sinirli bir yapıya da sahipmiş.(V ) Buna rağmen bence iyide bir insanmış.

4.Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) I.                B) II.                    C) III.                  D) IV.              E)V.

 

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ayrı yazılması gereken “ki” bitişik yazılmıştır?

A) Hepinizin şemsiyesi kayıp ama, benimki duruyor.
B) Okula gitmediki, ödevini yapsın, diyorsun sen boşa konuşuyorsun.
C) Bu müzedeki eserler Türk tarihini çok iyi özetliyor.
D) Kalemimi kaybettim, seninkini ödünç versen.
E) Sabahki olaydan sonra artık sana nasıl güveneceğim?

 

 

Belli bir tarihi gösteren ay ve gün adları büyük harfle başlar.

6.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uyulmamıştır?

A) Bütünleme sınavları bu sene 20 Eylül’de başlayacakmış.
B) 3 Ocak 1957’de Eskişehir’de doğmuş, Hasan Bey.
C) Her yıl Aralık ayında buralar diz boyu karla örtülür.
D) Boğaz köprüsü 29 Ekim 1973’te hizmete açılmıştı.
E) 20 Aralık Cumartesi günü dersler başlayacakmış.

 

7. Aşağıdakilerden hangisinde ki’lerin yazımına ilişkin yanlışlık yapılmıştır?

A) O haberi alınca, sandım ki ortalık birdenbire karardı.
B) Kalemim evde kalmış seninkini alabilir miyim?
C) Sen ki gelesin meclise yer mi bulunmaz sana?
D) Akşamki filmi izlemesini isterdim, herkesin.
E) Oysa ki bunu söylemek değildi niyetim.

 

 

8. Aşağıda altı çizili sözcüklerden hangisinin yazımı yanlıştır?

A) Denizaltılar deniz savaşlarında etkin rol oynuyor değil mi?
B) Ankara’da gecekondu sorun olmaktan çıkıyor, TOKİ sayesinde.
C) Söylenenlerden bir şey anlamadım, inanır mısın?
D) Çocuğu için birtakım elbise almıştı YKM den geçen hafta.
E) Ülkeden ülkeye geçerken alınan paraya ayakbastı parası diyorlar.

 

9. Aşağıdakilerin hangisi “mi” nin yazımı yanlıştır?

A) Kapının önünde beni on beş dakika bekler misin?
B) Araba eski mi eski, kötü mü kötüymüş; yolda kaldık.
C) Sen her işin en iyisini becerirsin, bu özelliğini bilmez miyim?
D) Görmüş müydün bunca sorundan daha büyüğünü?
E) Ben bunun yanıtını bil miyorum, deyince hepimiz şaşırdık.

 

10. Aşağıdakilerden hangisinde diğerlerinde daha çok yazım yanlışı yapılmıştır?

A) Bir şarkı da sen bana söyle ki benim neşem yerine gelsin.
B) Düğün için birtakım elbise alacağım; ama yanlız senin fikirini de almalıyım.
C) Bir kağıt için kopardığınız feryada bir bak, hiç yakışıyormu?
D) Her yönüyle değişik bir kişiliksin hızlıhızlı yürümenden belli.
E) Adım belli şanım belli ben yılların şairiyim, desem çokmu abartmış olurum?

 

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde herhangi bir yazım yanlışı yoktur?

A) Lütfen bakar mısın, burası yeni yapılan okulmu?
B) Bu yıl öğlenci olanlar, önümüzdeki sen sabahcı olacak.
C) Bayramda Eskişehire gitmek istiyoruz dememiştiniz bana.
D) Kitabın sende olduğuna bende inanmadım ki …
E) Sevgili eşim 11 Aralık 1958’de Sarıyar’da doğmuş..

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A) Kaldıki olanlardan ben sorumlu değilim hiçbir zaman.
B) O çocuk, pekte yabana atılacak gibi görünmüyordu.
C) Bu konuda söylenilmeyen birşey kalmadı görünüyor.
D) Hiçbir zaman doğrulardan ayrılmayın ki ilerde gülesiniz.
E) Senin bu çocukca, davranışlarından da bıktım usandım artık.

 

 

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) Bu konudan söz etmeme gerek kalmadı diye düşünüyorum.
B) Birden bire küçük çocukta caddeye doğru koşuverdi babasının ardından.
C) Babasının önerisini göz önünde bulunduruyordu.
D) Birden bütün sorunlar üst üste geliverdi.
E) Halbuki, sanat bakımından hiçbir değeri yoktu, bu yazılanların.

 

 

14. Aşağıdaki yer – yön adlarının hangisinin yazımı yanlıştır?

A) Yıldız, kuzeyden esen oldukça sert bir rüzgardır.
B) Kuzeydoğu’da bu meyve kesinlikle yetişmez.
C) Senin Türkiye’nin Batısı hakkında pek bilgin yok galiba.
D) Meksika’nın kuzeyinde hangi ülkeler vardı?
E) Şili de bir Güney Amerika ülkesidir.

 

 

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?

A) Ülkemiz 1980’li yıllarda çok önemli bir süreçten geçti.
B) Binanın 7’inci katında kiralık dükkanlar varmış dediler bize.
C) Oğlum 1991-1992 öğretim yılında ilkokula başlamıştı.
D) Bu öğretim yılı da sıkıntılarla başladı.
E) 18 Eylül 1980 Perşembe günü evlenmiştik.

 

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır?

A) Dolaptaki pastanın hepsini bitirmişsin!
B) Onu hiç bilmez olurmuyum, diye söyleniyordu.
C) Çocuk o kadar ağladıki sonunda yorgun düşerek uyudu.
D) Bu bölümde ki sorunları yanıtladınız mı?
E) Çocuklar bir anda Soner beyin etrafına toplanmışlardı.

 

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ayrı yazılması gereken “de” bitişik yazılmıştır?

A) İlk günlerinde yalnızlığın verdiği duyguyla hep seni aradı.
B) İlk günlerin de bambaşka güzelliği vardı bizim için.
C) İlk günlerinde çok acı çekti, kanser hastası dayım.
D) Son günlerinde ilk günlerden farkı yoktu, değil mi?
E) İlk günlerinde yanında olmamı istedi, zavallı dayım.

 

 

18. Aşağıdakilerden hangisinde bir yazım yanlışı yapılmıştır?

A) ABD’nin dünya devletleri üzerindeki etkisi gittikçe artıyordu.
B) SSK’ye karşı açılan davayı geçen hafta salı günü kazandık.
C) TBMM’nin kuruluşunun 88. yılı geçen hafta kutlandı.
D) THK’ya yardımda bulunmuşlar, bizim köy halkı.
E) PTT’yi özelleştirme çalışmalarının ardından diğer özelleştirmelerde başladı.

 

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) Adam yaptığı hatayı anlayınca çarketti.
B) Buraya ilk geldiğimde seni yüz kişinin içinden ayırt ettim.
C) Paris Avrupa’nın romantizm baş kentidir.
D) Duydumki unutmuşsun gözlerimin rengini.
E) Güneydoğu Anadoludan birçok ürün nakil ettik.

 

 

20. Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A) Bulancakın havası gerçekten de çok nemliymiş.
B) Artvin’linin biri İstanbul’ a çalışmaya gelmiş.
C) Karlofça Barışı onaltı yıl süren savaşı sona erdirmiş.
D) Uluslar arası andlaşmaları inceleyeceklermiş, yirmi üç ülkeden uzman.
E) Her şey çok güzel olacak, diyordu da başka bir şey söylemiyordu.

 

YANITLAR

 

1 A 11. E
2. D 12. D
3. A 13. B
4. E 14. C
5. B 15. B
6. C 16. A
7. E 17. D
8. D 18. D
9. E 19. B
10. B 20. E

 

* Kimi sorularda içerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamı

YAZIM KURALLARI

Yazıda doğabilecek karışıklıkların önüne geçmek, yanlış okumayı önlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, herkesin aynı şekilde yazıp okumasını sağlamak…