1.Aşağıdaki sözcüklerin hangisi ünlü ile başlayan bir ek aldığında ünsüz yumuşamasına uğrar?

A) Taşıt    B) Bulut     C) Hukuk    D) Öğüt    E) Sepet

 

İçeridekiler şimdi eski bir şarkıyı söylüyorlardı.

2.Bu cümlede altı çizili sözcükteki ses olayı aşağıdakilerden hangisidir?

A)Ünlü türemesi           B) Ünsüz benzeşmesi
C)Ünlü daralması         D) Ünsüz yumuşaması
E)Ünlü düşmesi

 

3.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde ünlü türemesi vardır?

A)Küçücük bir çocuktan bu kadar çok iş beklenmez.
B)Daracık yollardan geçerek geniş bir caddeye çıktık.
C)Alçacık damlı evler askerler gibi dizilmişti.
D)Kitapçıklarınızı sıraların üzerine bırakınız.
E)Bir lokmacık da şu yemekten alır mıydınız?

 

 

4.Aşağıdakilerin hangisinde ünsüz değişimine (yumuşamaya) örnek yoktur?

A)Bu sokağın evleri Selçuklu mimarisi örneğidir.
B)Gittikçe çoğalıyor şehirlerimizdeki insan nüfusu.
C)Yağmurun azaldığını görünce dışarı çıktı.
D)Çalışma odasında kitaplarını düzenliyordu.
E)Kimseye görünmeden sabahleyin gidelim.

 

5.Altı çizili sözcüklerden hangisi küçük ünlü uyumuna uymaz?

A)Mutfakta biri var zannedip beni suçlama.
B)Pamuk işçileri ağustosta Adana yöresine taşınır.
C)Vali devletin en yüksek kademesindeki memurdur.
D)Koltuk takımlarının yüzünü sarı bir kumaşla kaplattım.
E)Yokuş aşağı inerken nefis bir manzara gözleri büyülüyordu.

 

 

6. Aşağıdaki dizelerin hangisinde “ünsüz benzeşmesine (sertleşme)” örnek bir kullanım yoktur?

A) O tahtalar, çamaşırlar da geçti, yok hâlim.
B) Çalışmadın, beni hep bunca yıl çalıştırdın.
C) Canavarlar kaçıyormuş gibi gür bir doludan.
D) Ayakta sallanışım zorladır, Allah bilir.
E) Hacı Kalfa, çatkın çehresini daha da çatıyor.

 

7. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ulama yoktur?

A) Bir dost bulamadım, gün akşam oldu.
B) Abdal oldum, şal giyindim bir zaman
C) Dalgın duyuyor rüzgârın ahengini dal dal
D) Baktım süzülüp geçti açıktan iki sandal
E) Geçmiş gecelerden biri durmakta derinde

 

 

8. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisinde “ünsüz türemesi” yoktur?

A) Sert, şiddet yüklü ve heyecanlı insanlardı bunlar.
B) Kutsal bildikleri her şeyi reddetmişlerdi.
C) Gazete haberinden sonra olayın sırrı çözülmüştü.
D) Çin Seddi binlerce yıldır ayakta duruyor.
E) Son sorunumuzu da amcam halletmişti.

9. Aşağıdaki dizelerin hangisinde birleşik sözcük oluşurken bir ünlü düşmesi gerçekleşmiştir?

A) İnanılmaz biçimde gönlü bu şehirde kaldı.
B) En yakın arkadaşına devretmişti masadaki yerini
C) Her şey öyle yeni ki burda, beynin tazelenir.
D) Biliyor musun şehrin caddelerinde ruhunu bıraktı.
E) Kolunu kaldırırsan bütün sihri uçar gider.

 

 

10. Aşağıdaki dizelerin hangisinde “ünsüz düşmesi”ne örnek bir sözcük kullanılmıştır?

A) Ömrüm, İstanbul’da rüyada gibi geçsin
B) Sevmeyi senin sözlerinden öğrendim
C) Ne yapsam, neylesem çilem dolmuyor
D) Boğaz kıyısında bir büyük sofradır gönlüm
E) Sıcacık özlemim at koşturuyor zamanda

 

 

(I)Kayıktaki adam (II)yavaşça kürekleri denize indirdi. İnce bir sisin (III)ardında bir ada ortaya (IV)çıktı. (V)Sağa sola yorgun bakıyordu.

11.Yukarıdaki numaralanmış sözcüklerden hangisinde ünsüz değişimi (yumuşama) vardır?

A) I.          B) II.           C) III.          D) IV.           E) V.

 

 

Kitap (I)çocuğun kavrayış (II)gücünün ötesinde derin ve büyülü bir dünyanın kapılarını açıyor okuruna. Rengârenk kapağı ile ilk (III)bakışta (IV)gerçekten de yalnızca çocukların ilgisini uyandıran bu kitap okuru başka dünyalara (V)sürüklüyor.

12.Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcükler ses olayları bakımından eşleştirilirse, hangisi bu eşleştirmenin dışında kalır?

A) I.        B) II.          C) III.           D) IV.           E) V.

 

Bir şeylerin, tüm (I)adlarına ve uyandırdıkları (II) çağrışımla-ra karşın, eninde sonunda (III)değişebileceğini umut etmiştik. O aynaya (IV)farklı bir gözle bakmanızı (V) sağlayacak bir şeyler bekliyoruz.

13.Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangisi, türetilirken ünlü kaybına uğramıştır?

A) I.        B) II.          C) III.           D) IV.           E) V.

 

Bir ara elerin bir (I)karanlıkta kalmış, önündeki mavi çiçek (II)keskin bir (III)ışığın ortasına (IV)oturmuş, mavisi (V)büyüdükçe büyümüştü.

14.Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangilerinde ünsüz benzeşmesi (sertleşme) yoktur?

A) I. ile II.       B) II. ile III.        C) II. ile IV.         D) III. ile IV.       E) IV. ile V.

 

15. Aşağıda cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük, ek alırken bu sözcüğün ünsüzlerinden biri düşmüştür?

A) Yılan başını azıcık kaldırıp onlara baktı.
B) Anne, yavrunun ağzına yiyeceği yavaşça verdi.
C) İnsanoğlu hele bir aç kalsın da gör
D) Küçücük bir dalga kayığı sallasa adam düşecekti.
E) Balıklar al bir çizgide parlayıp suya girdi.

 

 

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz değişimine (yumuşama) örnek olabilecek bir sözcük yoktur?

A) Hiçbir sevinci tam olarak yaşatmamaya kararlıydı.
B) Onun huzuru ve mutluluğu için her zaman dua ediyordu.
C) Hayatına ve geleceğine güven duyarak tedirginlikten kurtuldu.
D) Düşman bizi yok etmenin hesabını yapıyormuş.
E) Meyve kokulu bahçede daha korkunç olaylar yaşanacaktı.

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, ünsüz benzeşmesine (sertleşme) örnek olabilecek bir sözcük yoktur?

A) Yüzündeki bütün çizgileri teker teker incelemeye başladı.
B) Odasında gereksiz olan bütün eşyalar atılmıştı so-nunda.
C) Kimseye bir açıklama yapmadan köşkten ayrıldılar.
D) Biraz daha hızlı gitmesi için arabacıyı sıkıştırdı.
E) Saadeti bulmakta güçlük çektiğini herkes biliyordu.

 

Ham iken, pişiren de aşktır. Aşığa acı çektiren ise ayrılık. Yani sevgiliden, yardan ayrılık.

18.Yukarıdaki parçada aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?

A) Ünsüz benzeşmesi (sertleşme)
B) Ünlü daralması
C) Ünlü düşmesi
D) Ünsüz değişimi (yumuşama)
E) Ulama

 

Bu acı öyle ki insanı olgunlaştırıyor. Sabır gücünü artırıyor. Şükretmeyi sağlıyor, gönlü genişletiyor. Öyle genişliyor ki gönül, aşkın gücü acıyı yeniyor.

19.Yukarıdaki parçada aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?

A) Ünlü düşmesi
B) Ünsüz benzeşmesi (sertleşme)
C) Ulama
D) Ünlü daralması
E) Ünsüz değişimi (yumuşama)

 

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, ünsüz değişimi-ne (yumuşama) örnek olabilecek bir sözcük kullanılmamıştır?

A) Âşık, dostun yakınlığıyla cihandan geçer.
B) Gerçek aşığın derdine hiçbir şey derman olmaz.
C) İnsanoğlu aşktan her geçen gün uzaklaşıyor.
D) Öğrencisinin sevme yeteneğini ölçüyordu.
E) Kimse onun derdinin gerçeğini bilemez.

YANITLAR

 

1. D 11. C
2. C 12. E
3. B 13. B
4. D 14. D
5. B 15. D
6. C 16. E
7. E 17. A
8. A 18. B
9. B 19. C
10. E 20. C

 

 

* Kimi sorularda içerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…

 

 

 

 

 

 

 

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

ÖDEV TESTİ 3

“Türkçe“de p,ç,t,k sert ünsüzleri ya da ünlüyle başlayan ek aldıklarında yumuşar:sağlık, sağlığı; kitap, kitabı…” 1.Aşağıdakilerin hangisinde bu kurala…