1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tüm sözcükler gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

A) Günlük de anı gibi kişinin yaşamından beslenen bir yazı türüdür.
B) Anlattıklarınız, benim için doyurucu bir açıklama olmadı.
C) Çarpık kentleşme önemli sorunları da birlikte getiriyor.
D) Son günlerdeki olayları derin kaygı ile izliyoruz.
E) Durakta bekleşenler, her gelen otobüse ilgiyle bakıyorlardı.

 

2. “ince” sözcüğü hangi cümlede temel anlamıyla kullanılmıştır?

A) Kızlar halı dokurken ince düşüncelere dalmışlardı.
B) İnce ipek ipliklerle halılar daha güzeldir.
C) Nitelikli el işleri yapabilmek, herkesin beceremeyeceği ince bir istir.
D) Mağaza sahibinin ince davranışı müşteriyi etkiledi.
E) Genç kız ince düşünceli birine benziyordu.

 

3. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisi yan anlamlıdır?

A) Masanın gözü dolu olunca her şeyimi çantama doldurdum.
B) Sen atmaya böyle devam et; belki tutturursun.
C) Sınıf içinde en iyi öğrenci bendim.
D) Aynı sözcüklerin tekrarıyla oluşturulan sanat “tekrir”dir.
E) Niyazi’nin kolu kırılmıştı geçen hafta.

 

 

4. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamda kullanılmıştır?

A) Kar yağışı bütün yolları kapattı.
B) Metoroloji istasyonundan bildirildiğine göre bu gece don olacakmış.
C) Kar lastiklerini takmadan yola çıkmayalım.
D) Donmuş asfalt üzerinde zincirsiz trafiğe çıkarsan işte böyle dersini alırsın.
E) Yağışlı hava bir hafta daha yurdumuzu etkilemeye devam edecekmiş.

 

5.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde,altı çizili sözcük cümleye diğerlerinden farklı bir anlam katmıştır?

A) Onun bu kadar çalışkan olabileceğine hiçbir zaman inanmamıştım.
B) İnsan giderken bari bir not bırakırdı,diye sitem etti.
C) Hediye almandan vazgeçtim hiç değilse bir çiçek alsaydın.
D) Hiç olmazsa o günlerin hatırına bir arasaydın beni.
E) Sözlerime kulak vermiyorsun,en azından saygısızlık yapma bana.

 

 

6.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde,terim anlamlı bir sözcüğe yer verilmiştir?

A) Akşam olunca güvertede toplanıyorduk hepimiz, güneşin batışını izlemek için.
B) Bugün, bahçedeki çiçekler çok güzel görünüyordu.
C) Zavallı çocuğun yüzü soğuktan mosmor olmuştu.
D) Ondaki çalım herkesin dikkatini çekmişti.
E) Koluna bağladığı ip canını yakamaya başlamıştı.

 

7.”Bayrama topu topu on beş gün kaldı,şunun şurasında.” cümlesindeki altı çizili sözün cümleye kattığı anlam, aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) O işi sen yaptıysan ben de haydi haydi yaparım.
B) Cüzdanımdaki yüz liradan kala kala beş lira kaldı.
C) Bu işe başlarsa kolay kolay bizi aramaz .
D) Masanın üzerinde sıra sıra dosyalar konmuş.
E) Burada bu işi yapanlara bol bol rastlarız.

 

 

Kimi zaman karamsar bir insan oluveririm; mutlu ve gerçekten umutlu olabilmek için hiçbir nedenim olmayabilir. Geçmişin,geleceğin,bütün yaşamın ağırlığı üstüme çöküverir o anda.İşte o zaman: ” yazmazsam çıldıracağım” diye düşünürüm.Yazmak,bu kötü elektriği üzerimden atmak gibi bir şey.

8.Yukarıdaki parçada geçen ”kötü elektriği üzerimden atmak”sözüyle anlatılmak istenilen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yazarak, yaşadığı ruh halinden uzaklaşmaya çalışmak.
B) Yazdıklarıyla topluma yararlı hizmetler sunabilmek.
C) Yazılarıyla okurunu yaşamın karamsarlıklarından uzak tutabilmek.
D) Toplumsal sorunlardan az da olsa uzak kalabilmek.
E) Anlatımına açıklık kazandırabilmenin yollarına yönelebilmek.

 

9.” Acaba çantamı nerede bıraktım?” cümlesinde altı çizili sözcüğün cümleye kattığı anlam, aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) Oğlum saçlarını omzuna salmıştı bu kez de.
B) Lütfen, bana bu konuda engel olmaya çalışmayın.
C) Ondan kalan tek hatıra birkaç sararmış resimdi.
D) Bu akşam size geleceğimi nasıl oldu da unuttum.
E) Masanın yerini değiştirdik, sehpa aynı yerde kaldı

 

Bazı somut anlamlı sözcükler,cümle içerisinde anlam genişlemesine uğrayarak soyut anlam kazanabilir.

10.Aşağıdakilerden hangisinde buna örnek yoktur?

A) O kadar tatlı uyuyordu ki uyandırmaya kıyamadım.
B) Bunu farklı bir yolla çözüme kavuşturabiliriz.
C) Sevinç çığlıkları atarak sınıfa girdi.
D) Bunu söylemeye yürek ister, her babayiğidin harcı değildir.
E) Bu konuda bize siz baş olmalısınız.

Bir tek sözcükle anlatılabilecek bir kavramı birden fazla sözcükle anlatmaya ”dolaylama” denir.

11.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde dolaylama vardır?

A) Adapazarı deprem sonrasında yeni bir yaşam tarzına yöneldi.
B) Düşüncelerini bir sır gibi saklar, kimseyle paylaşmazdı.
C) Beyaz gömleklilerin Güvenpark’taki eylemi olaysız geçti.
D) Geyve’nin üzüm bağlarında dolaşıyorduk geçen akşam.
E) Birkaç gün sonra sınav sonuçları açıklanacakmış.

 

 

12.Aşağıdakilerden hangisinde soyut ad kullanılmamıştır?

A) İyiliğe iyilik her kişinin, kötülüğe iyilik er kişinin kârıdır.
B) Gecenin karanlığında çocuk korkuyla ağlamaya başladı, susturamadık onu.
C) Mutluluk onun yüzünde, göz bebeklerinde parlıyordu, diyebilirim.
D) Az önce top oynayan çocuklar, bekçiyi görünce kaçıştılar.
E) Sevgiyle bakan gözleri neşe içindeydi, küçük çocuğun.

 

13.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde,altı çizili sözcüğün yerine karşıt anlam getirildiğinde anlam değişmesi olmaz?

A) Kardeşlerim, bu akşam annemi iyi kızdırmışlar anlaşılan.

B) Oğlum için iki tabak yemek çok gelir, dediğinde şaşırdık.

C) Evrak çantasını masanın üstüne koyup çıktı.

D) Kızıma yaş gününde aldığım bu elbise küçük geliyor.

E) Son sınavda bütün sorulara doğru yanıt vermiş, arkadaşınız.

 

 

14.Aşağıdaki cümlelerde yer alan ikilemelerden hangisinin oluşumu,ötekilerden farklıdır?

A) Tası tarağı toplayıp yanımızdan uzaklaştı, şu serseri de.
B) Üstü başı perişan bir çocuk karşımda duruyordu, o anda.
C) Sesi sedası çıkmıyordu, anlaşılan korkmuştu.
D) Buralarda hısım akrabası yok diye düşündüm.
E) Eş dost bir araya gelip ona yardımcı olduk.

 

 

15.’‘Dolmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerden hangisinde ”tamamlanmak” anlamında kullanılmıştır?

A) Babamın çalışma süresi doldu, bu ay emekliye ayrılıyor.
B) Bahçedeki havuzun etrafı her yaştan gençle doldu.
C) Kafeteryadaki bütün masalar dolu olduğu için içeriye giremedik.
D) Kadın acı haberi alınca iyice dolmuştu.
E) Son yağışlar nedeniyle zemin katlar sel sularıyla doldu.

 

16.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ”iyi” sözcüğü nitel anlamda kullanılmıştır?

A) Toplantıyı iyi dilek ve temennilerle bitirmişti.
B) Yarım saat uyumak bile bana iyi geldi.
C) Bu şiir kitabının diğerlerinden çok iyi olduğundan söz etti.
D) Dedem bugün biraz daha iyi.
E) Pazarlamacılıktan son iki ay iyi para kazanmıştım.

 

 

17.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde mecaz anlamlı bir sözcük kullanılmamıştır?

A) Onun bakışlarındaki tatlılık geldi gözlerimin önüne, bir an.
B) Yarın da maaşımı alamazsam yandım demektir.
C) Bundan sonra kimseyi kırmayacağım diye ona söz verdi.
D) İhaleyi kazanmak için bütün ağırlığını koydu, Niyazi Bey.
E) Seydisuyu’nun kenarında piknik yapıyorduk geçen hafta.

 

 

18.”Bu gençler çalakalem yazmayla yazar olunamayacağını bir türlü anlayamadılar.”cümlesindeki altı çizili sözün cümleye kattığı anlam, aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) Kimi sanatçı düzensiz, dağınık yaşamıyla gündeme gelir.
B) Bir kaç öykü yazınca kendini yazar sanan bu gençlerin durmadan konuşması bıkkınlık vermişti.
C) Gelişigüzel çalışmayla başarılı olacağını düşünüyorlar.
D) Aklı başından bir karış havada olan bu gençleri ben de onaylamıyorum.
E) Boşu boşuna bir çabaydı benimkisi.

19.Aşağıdaki cümlede kullanılan deyimlerden hangisi cümleye,”derin bir acı içinde olmak”anlamı katmıştır?

A) Zavallı kadının yüreğine bir ateş düşmüş, bugün ona dokunmayın.
B) Kardeşinin halini görünce yüreği sızlıyordu Haşmetin de.
C) Kaza sonrasında yanan araç söndürüldüğünde araçta yanarak ölenleri görünce yüreğim parçalanmıştı.
D) Yüreğimden kan gitse de hiç kimseye sezdirmezdim durumumu.
E) Sakın onu dinleme söyleyeceklerini duyarsan yüreğine iner.

Atasözleri gerçek veya mecaz anlam olabilir.

20.Aşağıdakilerden hangisi gerçek anlamlıdır?

A) Sinek pekmezciyi taşır.
B) Dağ başından duman eksi olmaz.
C) Ağır kazan geç kaynar.
D) Balık ağa girdikten sonra aklı başına gelir.
E) Son pişmanlık fayda vermez.

 

YANITLAR

 

1. E 11. C
2. B 12. D
3. A 13. A
4. D 14. A
5. A 15. A
6. A 16. E
7. B 17. E
8. A 18. C
9. D 19. C
10. C 20. E

 

 

* Kimi sorularda içerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamı

SÖZCÜKTE ANLAM

SÖZCÜK (KELİME) “Kelebekler ve çiçekler özgürdür.” Bu cümledeki “Kelebek, çiçek, özgür” sözlerinin tek başına düşünüldüğünde bir anlamı olduğunu,bir…

ÖDEV TESTİ 6

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “bırakmak” sözcüğü “Gürültüyü bırakırlarsa rahat çalışırız” cümlesindekiyle aynı anlamda kullanılmıştır? A) Bizi iskeleye bıraktılar,gittiler.…