1. Aşağıdakilerden hangisinde, bir eki yanlış biçimde kullanmaktan kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Türkçe eklemeli dillerden midir?
B) Dünya dillerini nasıl sınıflandırıyorsunuz?
C) Bir insan günlük yaşamda kaç sözcüğe gereksinim duyuyor?
D) Bildiğim kadarıylan bunları size açıklayacağım.
E) Kimileri İngilizce sözcük kullanmaya meraklıdır, kimileri de Arapça, Farsça…

 

 

“İki demeç arasındaki mevcut farklar, dikkatli kimselerin gözelerinden kaçmamıştır.”

2. Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerden hangisiyle giderilebilir?

A) “gözlerinden” yerine “dikkatlerinden” sözcüğü getirilerek
B) “mevcut” sözcüğü çıkarılarak
C) “dikkatli” yerine “dikkatli olan” sözcükleri getirilerek
D) “farklar” yerine “farkların” sözcüğü getirilerek
E) “kimselerin” sözcüğü yerine “izleyicilerin” sözcüğü getirilerek

 

 

3. “Baskıyı sevmiyor, kurtulmaya çalışıyordu.” cümlesindeki benzer bir anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Başucumdaki ilaçları kaldırıp ne zaman kurtulacağım?
B) Bu çileli kadın, yaşamın tüm güçlüklerine katlanıp başa çıktı.
C) Var olan ulaşım sistemimiz, her gün daha çok kötüleşiyor.
D) Eşinde yeterince ilgi göstermiyor, ihmal ediyordu.
E) Bu çalışkan öğrenciye zara gelsin istemiyor, korumaya çalışıyordu.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

A) Mevsimler balesinde her mevsim kendine özgü danslar ve renklerle canlandırılır.
B) İnsanlar sağlığına dikkat etmeli: Spor yapmalı, iyi beslenmeli.
C) Sigara ve alkolden uzak kalarak sağlıklı yaşayabiliriz.
D) Sigara izmaritiyle, tükürmek yasaktır.
E) Beden sağlığımız kadar ruh sağlığımıza da özen göstermeliyiz.

 

 

5. Aşağıdaki altı çizili sözcük bir anlatım bozukluğuna yol açmamıştır?

A) Önemli olan hızlı ve çok gezi yapmak değil, gezdiğin yerlerin güzelliğini görebilmektir.
B) Belirlediği ilkelerle çocuklara sunduğu ürünler arasında aşağı yukarı tam bir uyum var.
C) Ovadaki köylüler arasındaki su ve mera sorunu bulunuşu hakimin de dikkatini çekmişti.
D) Kısa sürede bu kadar problemleri çözüşü doğrusu dikkatimi çekti.
E) Senin her şeyi ince eleyip sık dokuduğunu herkes bilir.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur?

A) Hiç kimse ne içeri, ne dışarı çıksın.
B) Kızını görünce sevinçten kanı başına sıçradı.
C) Bir süre sonra karşılıklı atışmalar, kavgaya dönüştü.
D) Sizin hayal kırıklığınıza benim katkım olmadı.
E) Bunca kavgadan sonra yol ayrımına geldik.

 

(I) Bir akşamüstü Bulancak’ a ulaştık. (II) Burası cennetten bir köşe… (III) Yıllar önce yaptığım bir Karadeniz gezisinden aklımda kalanlarla hatırlıyorum bu güzel kenti. (IV) Nasıl da tutkulanmış, nasıl da gönül koymuştum bu biblo kente. (V) Tarihle kucak kucağa yaşıyor burada tahta evler, kaleler, surlar, sokaklar…

7. Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde deyimin yanlış kullanılmasından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A) I.         B) II.         C) III.         D) IV.         E)V.

 

“Bu konuşmayı boş yere yaptın, bir işe yaramadı.”

8. Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisiyle giderilebilir?

A) “Bu” sözcüğü cümleden çıkarılarak
B) “Boş yere” yerine “boşuna” sözcüğü getirilerek
C) “Bir işe” sözcüklerinden önce “konuşman” sözcüğü getirilerek
D) “Yaptın” yerine “gerçekleştirdin” sözcüğü getirilerek
E) “Yaramadı” yerine “yaramazdı” sözcüğü getirilerek

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Ölümünün halk üzerindeki etkisi tartışılıyor.
B) O, sevgiyi ve ümidi temsil ediyor, yaşama sevinci aşılıyordu bizlere.
C) Milyonlar, alkışlayarak gösteriyor sevgisini; içten bir sevgi bu.
D) Son yolculuğunda halkın sevgi göstergesi gerçekten çok etkileyiciydi.
E) Bizim insanımız vefalıdır; kendisine hizmet edenleri unutmaz.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcüklere yer verilmeyerek duru bir anlatım sağlanmıştır?

A) Eğer benimle konuşmak istiyorsa buraya gelsin.
B) Kalemi yerden aldım, onu kardeşime verdim.
C) Alçakgönüllü insanları her zaman severim.
D) Kitapçıdan iki adet kitap aldım.
E) Daha henüz biz o konuyu görmedik.

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Bu işleri biz kotarıyoruz, siz işin meyvesini yiyorsunuz.
B) Bugünlerde siz çalışıyor, biz oturuyoruz.
C) Dersaneden çıktığımda onu arıyorum; ama bir türlü görüşemiyorum onunla.
D) Akşama kadar boş gezer, sonra da yakınırsın.
E) Yakınmak yerine, iş yapmayı yeğleyelim.

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur?

A) O yıllarda, şehir şehir gezen genç bir sigortacıydım.
B) Sigara ve çakmak isteyen konuklara uzattım.
C) Ailem beni her türlü baskılardan uzak yetiştirdi.
D) Biri bir fıkra anlattı, ben de büyük bir zevkle dinledim.
E) Yurt özlemi ve sıla hasretiyle yanıyordu yüreğim.

 

13. Aşağıdakilerden hangisinde bir deyimin yanlış kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Kent insanı için dinlence, doğayla haşır neşir olmak anlamına geliyor.
B) Ormanın denizle kucaklaştığı güzelim kıyıları, başkalarına da tanıtmayı kafasına koymuştu.
C) Sergiler açıyor, yarışmalar düzenliyor, her güzel iş onun başının altından çıkıyordu.
D) Fuarın getirdiği canlılık bitmeden yeni bir etkinliğe kucak açtı kentimiz.
E) Çevremizde yaşanan çirkinliklere ses çıkarmazsak sonunda pişman oluruz.

 

14. Aşağıdakilerden hangisi dil ve anlatım yönünden yanlıştır?

A) Şiir alanında yazılmış her kitabı alıyor, okuyorum.
B) Bu konuda söylenenlere inanıyor, yeri geldiğinde kullanıyordu.
C) Bana söylediğin her şeyin gerçekliğini seziyor, kavrıyorum.
D) Bu bilgiyi bu ayki dergide okudum, gördüm.
E) Planlı çalışmanın yararına inanır, herkesi de inandırmaya çalışırdı.

 

15. Aşağıdakilerden hangisinde özne-yüklem uyuşmazlığı anlatım bozukluğu yaratmıştır?

A) Onu birdenbire karşımızda görünce şaştık kaldık.
B) Söylenenlerin hiçbiri doğru değildi.
C) Kavgayı herkes seyrediyor, ayırmıyordu.
D) Burada herkes her şeyi biliyor.
E) İşin bu şekle dönüşmesine ben de şaştım.

 

“Ödevlerinizi tek tek inceledim; güzel olmamış.”

16. Bu cümledeki anlatım bozukluğu, aşağıdakilerden hangisiyle giderilebilir?

A) “Tek tek” yerine “iyice” sözcüğü getirilerek
B) “İnceledim” yerine “okudum” sözcüğü getirilerek
C) “Ödevlerinizi” sözcüğünün başına “sizin” sözcüğü getirilerek
D) “İnceledim” sözcüğünden sonra “hiçbiri” sözcüğü getirilerek
E) “Güzel” yerine “iyi” sözcüğü getirilerek

 

17. Aşağıdakilerden hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

A) Bu durum, çalışanlarda büyük bir olasılıkla rahatsızlık yaratabilir.
B) Yardıma muhtaç insanlara iyilik etmek, korumak istiyordu.
C) Gelişmiş ülkelerde, bilimin bizdeki gibi tanıtıma gereksinimi yoktur.
D) İş hayatına, öğrenimini tamamlamadan önce mi yoksa sonra mı atıldın?
E) Bu yıl sinemaya birkaç kez; fakat tiyatroya hiç gidemedim.

 

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Hiçbir düşünce, hiçbir duygu dile dönüşmeden var olamaz.
B) Bu konudaki bilgilerini, gönüllü ve tembel olmayan kişilere aktarmalısın.
C) O, ya kemanını çalar ya da başladığı kitabı okumaya çalışırdı.
D) İstenilenleri eve getirmiş, masanın üstüne koymuştu.
E) Kendini olduğundan büyük göstermek de gururdan değil, budalalıktandır.

 

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Sanırım gelmeyecek galiba, biz gitsek iyi olur.
B) Hiç kimseye güvenmiyor galiba.
C) Yolu yaya gideceğiz sanırım.
D) Yaşadıklarından galiba hiç ders almamış.
E) Galiba yine hata bende.

(I) Nerde yardıma muhtaç birini görsem yardımına koştum. (II) Aç olanları ve çıplağı giydirdim. (III) Başkalarının derdini kendime dert ettim. (IV) Bana düşmanlık edenlere bile dostça davrandım. (V) Bir gün olsun insanlardan iyi bir davranış görmedim.

20. Yukarıdaki cümlelerden hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) I.        B) II.           C) III.           D) IV.                 E)V.

 

1. D 11. B
2. B 12. A
3. E 13. C
4. D 14. B
5. E 15. C
6. E 16. D
7. D 17. A
8. B 18. B
9. D 19. A
10. C 20. B

 

* Kimi sorularda içerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…      

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamı

ÖDEV TESTİ 10

“Yanımda(I) oturan bayan, sürekli (ıı)eşinin kulağına(III) eğilip  işitilmeyecek kadar(IV)  alçak sesle (V) bir şeyler söylüyordu.” Bu cümlede numaralanmış…
Devamı

ÖDEV TESTİ 9

1.” Her insanın, başkalarını eleştirmeden önce kendine yönelik özeleştiri yapması gerekir.” Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangi-sinden kaynaklanmaktadır?…