1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Artık ne anı var canlanabilen, ne de geçmiş günlerin güzelliği.

B) Değerlendirmelerin sanatçının kişiliğinden çok, yapıtıyla ilgili olması gerekir.

C) Başkentin kültürel ve sanat etkinlikleri, bu kış görülmeye değer.

D) Tanıdığım her yazara, piyes yazmayı da denemesini söylerdim.

E) Öykülerinin anlatımında bir kuruluk, bir tekdüzelik görülür.

 

 

2. “Kitabın konusunu çok beğendi ve bir solukta okuyup bitirdi.” cümlesindekine benzer bir anlatır bozukluğu aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Öğlene doğru 12.30’da gelirsen bizi bulabilirsin.
B) Her şeyi bir gün önceden hazırladım ve yemeğe çağırdım.
C) Sen daha henüz ne yapacağına bile karar vermemişsin.
D) Dolap yiyecekle ful doluydu.
E) Olayın üzerinden aşağı yukarı tam on yıl germiş.

 

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlam belirsizliği vardır?

A) Doğup büyüdüğü köyden ayrılalı yaklaşık on yıl oldu.
B) B.Borahan’ın kendine özgü bir anlatımı var.
C) O çocuksu gülüşünle herkesi etkiledi.Sergül.
D) Babası ev alınca ona yardım etmiş.
E) Bu yaz başında İngilizce kursuna gideceğim.

 

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Çalışmalarım sırasında, ondan çok faydalandım.

B) Bir süre sonra çalışmalarıma, bıraktığım yerden devam edeceğim.

C) Zihnimden geçenleri, yazıya dökmekte zorlanıyorum.

D) Dışarıda çalışırken, işlerimi de hiç ihmal etmedim.

E) Sınava hemen hemen en az bir çalışmayla girdi.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Roman yazarı, hayal dünyasını genişletmelidir.

B) Deneme türünün bazıları, çeşitli değişik konularda bilgi verebilir.

C) Tiyatro seyircisi, seyrettiği oyunla ilgili yorum yapabilmelidir.

D) Oyuncunun duyarlılığı seyirciyi yapıtla bütünleştirir.

E) Epik tiyatronun duyarlılığına ve izleyiciyi etkilemesine hayranım.

 

 

6. Aşağıdakilerden hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Dağların doruklarında su yerine kar yerdik haziran ayında.
B) Dolmuşun içi hamam gibiydi bir de kese atacak biri olsa…
C) Dışarı çıkınca havaların serinlemeye başladığını hissediyorsunuz artık.
D) Kışlık giysiler dolaplardan yavaş yavaş çıkarılmaya başlandı.
E) Ne de olsa mevsimi geldi bu kalın giyeceklerin.

 

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde mantık yanlışlığından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Ülkemizde herkes ehliyet almak için başvurmuyor ama birçok kişi ehliyet alamıyor.
B) Bazı insanlar bisiklet sürmek şöyle dursun daha şoför koltuğuna bile oturmamışlardır.
C) İşi sadece araç sürmek olan bu insan hem yolcularla hem de araçla son derece düzgün hareket ediyor.
D) Yayalara saygılı olmayı bilmeyi bütün şoförlerin öğrenmesi gerekmiyor mu?
E)Bunun yanında yayaların da trafik işaretlerine uyması zorunluluğu gerekmektedir.

 

 

8. Aşağıdakilerin hangisinde birden fazla anlatım bozukluğu yapılmıştır?

A)Dün okulumuzu daha önceki Milli Eğitimden sorumlu bakan arkadaşlarıyla birlikte ziyarette bulundu.

B) Hepinizin burnu sürtülecek kurtuluş umudu olmayacak.

C)Aleyhimize dönen dolaplar entrikalar moralimizi kesinlikle bozmaz.

D)Sizinle aynı yaşta yaşıtınız olmayan insanlarla düşüp kalkmayın.

E)Cümledeki nesneleri bulun ve hata olup olmadığını söyleyin.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

A)Cesetleri çok denizde kaldığı için şişmişti.

B)Bu istek, hiç şüphesiz kulağına gitmiş olmalıdır.

C)Aşağıdaki tebliğin yayın ve ilanına karar verilmiştir.

D)Yazılanların hepsi bir iki günlük ömrü olan birer cılız yapıtlardır.

E)Özgür düşünce, kendi kararlarını kendi verebilmek demektir.

 

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?
A) Benim ve kardeşimin kaldığı otel farklıydı.
B) Hava durumunu okumasını unuttular.
C) Sarışın gözlüklü beyefendinindi bu çanta.
D) Eğer söylediklerini uygulamadığın müddetçe başarıya ulaşamazsın.
E) O, bütün şarkıları kendisine özgü bir şekilde yorumlar.

 

11. Aşağıdakilerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Bu yıl okullar geçen yıldan da erken açıldı.
B) İstediğini söyleyen, istemediğini işitir.
C) İyilikten maraz doğar, derler.
D)15 Temmuz1981 yılında Giresun’da doğmuş.
E) Bazı yapıtlar yıllandıkça değer kazanır.

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Onun en büyük tutkusu dünya turuna çıkmaktı.
B) Akşam olmadan bu işi bir an önce bitirelim.
C) Ameliyat olan çocuk kısa sürede sağlığına kavuştu.
D) Yaralının sağ ön göğsünden iki kurşun çıkarıldı.
E) Bu boş vermişliğe bir son vermemiz gerekiyor.

 

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Dilimize, İtalyanca ve Rumca dillerinden denizcilikle ilgili pek çok sözcük geçmiştir.
B) Çevrede binlerce ağacın milyarlarca dalı ve yarağı arasında kaybolmuş kuşların cıvıltısı…
C) Eleştirinin saygı, sevgi ve anlayış ortamı içinde yapılması gerektiğine inandım.
D)İn sanın hem kendini hem de başkalarını eleştirmesi, yaşlılara özgü bir davranıştır.
E) Kimi roman kahramanları, gerçek hayattaki kişiler kadar inandırıcı, etkileyicidirler.

 

 

14.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Bugün öğleden sonraki yağan yağmur, insanları işlerinden alıkoydu.
B) İnsanoğlu şüphe içinde yaşamak için değil, sorup öğrenmek için yaratılmıştır.
C) Dalgın kafayla bir şeyler öğretmeye çalışmak, rüzgarlı havada ateş yakmaya benzer.
D) Bugün bildiklerimizin dışında bir sözcük bile öğrensek dünden farklı bir kişi oluruz.
E) Senin bir gecede okuduğun kitabı, ben senelerce yazabilmek için saçımı ağarttım.

 

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “onu” sözcüğü çıkarılırsa, cümlenin anlamı bozulur?

A) Yazarın bu kitabını eleştirmenler çok beğenmiş , onu birçok yayınevi basmak istemişti.
B) Söyleyişine çarpıcılık kazandırmak için boyalı bir yol seçiyor, böylece onu renkle kılmaya çalışıyordu.
C) Okur, şairi görevinde ciddiyete çağırmakta, onu toplumsal sorunlar üzerinde kalem oynatmaya davet etmektedir.
D) Durdum; etrafıma bakındım, tarif ettiği çiçekçi dükkanını aradım, ancak onu bulamadım.
E) Verdiğin kitabı büyük bir zevkle okuyorum, onu herkese öneriyorum.

 

I. Bugün GAP projesine yeterince ödenek ayrılmadığı için bu proje neredeyse durma noktasına gelmiştir.
II. Sınav giriş belgesi gelmeyenler ,ÖSYM merkezine başvursun.
III. Görevliler , LGS sınavının yapılacağı okulların önündeki satıcılara bağırmamalarını söyledi.
IV.KPSS’ye kırk yedi binin üzerinde yaklaşık kırk beş bin öğretmen adayı girdi.
V. KKTC cumhuriyetine her alanda destek olmalıyız,dedi.

16.Yukarıdaki cümlelerdeki anlatım bozukluğunun hangisi farklı bir nedenden kaynaklanmaktadır?

A) I.         B) II.                C) III.              D) IV.                  E) V.

 

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

A) Kimilerine göre ütopik olan bu düşünce, beni ayakta tutuyor.
B) Kardeşim araba sürmesini oldum olası pek bilmez.
C) O, çocuklarını sever ve iyi yetişmesi için fedakârlık yapar.
D) B.Borahan öğretimini yarıda bırakır ve Kahramanmaraş’a döner.
E) İşçiler ve biz çalışmaya önem verir, o ise bizi desteklerdi.

 

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Anılar, geçmişte yaşadıklarımızı söyleyip durur bize.
B) Hiçbir zaman umutsuzluk ve karamsarlığa kapılmadım .
C) Oyunlar gerçeğe bir şey katmadan, yorumlanmadan yazılmış.
D) Onun söyledikleri sık sık zihnimde yankılanır.
E) O, şair olarak çok çabuk unutuldu gibi geliyor bana.

 

19. Aşağıdakilerin hangisinde sözcüğün yanlış yerde kullanılmasından doğan bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Güler yüzlü olduğundan herkes onu çok severdi.
B) Bazıları hiç çalışmadan başarılı olmak istiyor.
C) Vizyondaki filmlerin hepsi birbirinden güzel.
D) Bugüne kadar beni hiç yanıltmadı.
E) Yeni eve girmiştim ki telefon çaldı.

 

 

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük çıkarılırsa anlam değişmez?

A) Düşüncelere dalmamı hep anlayışla karşılamasına alıştım.

B) Babam arada bir Altındağ pazarında dolaşır, insanları izlerdi.

C) Sözünü ettiğim olaylar, başımdan geçen, yaşadığım son sürüvendi.

D) Yeri gelmişken birkaç sözcükle annem ve babamdan söz açmak isterim.

E) Sevim Hanım güçlü mü güçlü, hamarat ve sessiz sakin bir kadındı.

YANIT ANAHTARI

1. C 11. D
2. B 12. D
3. D 13. A
4. E 14. E
5. B 15. B
6. A 16. D
7. B 17. A
8. A 18. C
9. E 19. E
10. E 20. C

 

* Kimi sorularda içerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir..      

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamı

ÖDEV TESTİ 1

1. “Birbirlerinize çok yakışıyorsunuz.” dedi. Cümlesindeki anlatım bozukluğunun benzeri aşağıdakilerden hangisinde vardır? A) Mevsimler gelip geçiyor. B) Aileler…