1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem büyük hem de küçük ünlü uyumuna uymayan bir sözcük kullanılmıştır?

A) Sözlerime mi darıldın, yoksa canın mı sıkkın?
B) O sözleri sana niçin söylediğimi anladın mı?
C) Bülbülün çilesi yanmakmış güle.
D) Yanlış yapmaktan korkanlar çoktur.
E) Çocuğumuzun yaşam sigortası yok, diye derlendi.

 

 

2. Aşağıdakilerden hangisindeki  sözcük kaynaştırma ünsüzü almamıştır?

A) Evini oğluna satmış, komşumuz Haşmet Efendi.
B) Kardeşlerine de bakıyormuş, bu küçücük yaşta.
C) Geçen yılki senin Türkçe ders notlarını bana verir misin?
D) Bunun hesabını elbet bir gün sana sorarım.
E) Bilmediğim konuları Sevim Hanım’dan öğrenmeye çalışıyorum.

 

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki  sözcükte ünsüz düşmesi yoktur?

A) Ufacık ellerdir beki de bu şirin mi şirin dünyayı kuran.
B) Uçurtma yükseliyor, gittikçe gözden kayboluyordu.
C) Çocuk, küçülen kısılan gözleriyle yalvararak bize baktı.
D) Fırından yeni çıkmış sıcacık ekmekler, iştahımı kabarttı.
E) Karşımdaki gencecik insanlara birazcık acıyarak bakıyordum.

4. “Karanlığa küfredeceğine bir mum yak” cümlesin-deki ses olayları aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Ünsüz yumuşaması – ünsüz benzeşmesi
B) Ünsüz daralması – ünsüz yumuşaması
C) Ünlü düşmesi – ünsüz türemesi
D) Ünsüz yumuşaması – ünlü düşmesi
E) Ünsüz düşmesi – ünsüz yumuşaması

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ünsüz yumuşamasına”örnek vardır? 

A) Gönlümde sonsuz bir hasretin ateşi yanmaktadır.
B) Öyle bir vakitte gel ki, reddetmek mümkün olmasın.
C) Bir aşka vuran güneş kolayca batmıyor gönlümde.
D) Belki en büyük hazla bakıyorsun gözlerine.
E) Can kulağıyla dinlediğimiz masallar vardı.

 

Ömrümün sonuna kadar hukukun üstünlüğünü savunacağına söz vermişti, Soner Hoca.

6.Yukarıdaki altı çizili sözcüklerde hangi ses olayları vardır?

A) Hece düşmesi – Ünsüz yumuşaması
B) Ulama – Ünsüz sertleşmesi
C) Ses artması – Ses düşmesi
D) Hece düşmesi – Aşınma
E) Ünsüz yumuşaması – Ünsüz benzeşmesi

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzeşme kuralına uyulmamıştır?

A) Oraların eşsiz güzelliğini ömrümce unutamam ben de.
B) Bütün çalışmalarımda sevgili eşim bana yardımcı olurdu.
C) Üçgen şeklinde bir sehpa aldık misafir odasına.
D) Bu kadar hırslı biri olduğunu bilmiyordum.
E) İçimizde en iyi yemeği o pişiriyordu.

 

 

8. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ünsüz türemesi yoktur?

A) Beni bir gün babamın da affedeceğine inanıyorum.
B) Düşüncelerinin doğruluğunu şiddetle savunuyordu.
C) Yaşlı kadın, sırtında birden korkunç bir ağrı hissetti.
D) Hakkında konuşulanları hiç mi hiç umursamıyordu, genç adam.
E) Bu sırrı ölene kadar saklayacağına söz vermiş, ona.

 

9. Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde bir ses olayı yoktur?

A) Dilenciye borçlu olma, ya düğünde ister ya bayramda.
B) İp inceldiği yerden kopar.
C) Güvenme varlığa, düşersin darlığa.
D) Kazan kazana kara demiş.
E) Ayağını yorganına göre uzat.

 

 

10. Aşağıdaki dizelerden hangisinde ünsüz düşmesine uğrayan bir sözcük vardır?

A) Uzaklaşan, küçülen ve yutulan gölgeler
B) Vebali sokaklarda gölgeler….
C) Demir Mengenlerde kurutulan gölgeler…
D) Yılanlı hücrelerde kapatılan gölgeler….
E) Böcekli kazanlarda kaynatılan gölgeler…

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralması vardır?

A) Yalan yanlış bilgiler insanı yanıltabilir, kimiz zaman.
B) Nasıl bir kitaplık almayı düşünüyorsunuz, diye sordu.
C) Hatalı olan ürünleri bir kenara ayırıyoruz, fabrikaya gönderiyoruz.
D) İsterseniz görüşlerimi bir kere size de kısaca açıklayayım.
E) “Gelme arkamdan!” diye bağırarak evden çıkıp gittim.

 

 

12. Aşağıdakilerden hangisinde “ünsüz yumuşaması, ünsüz benzeşmesi, ünlü düşmesi” ni örnekleyen bir sözcük vardır?

A) Her öykümüz farklıdır, her bitimsiz güzel bahar gibi.
B) Şiir gönlümüzün gizemlerinde bir yaşamın öyküsüdür.
C) Bir de bu işten alnımızın akıyla sıyrılacaktık güya.
D) Kaybettiğimiz sadece düşlerimizdi, gecenin gizeminde.
E) Çatırdayan kubbede kayrılan insanların kahkahaları vardı.

Ölürsem yazıktır sana kanmadan
Kollarım boynunda halkalanmadan

13.Bu dizelerdeki altı çizili sözcüklerdeki ses olayları aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?

A) Benzeşme, ünlü değişimi, daralma
B) Ünlü değişmesi, yumuşama, ulama
C) Benzeşme, ünlü değişimi, ünlü düşmesi
D) Ünlü değişimi, ünlü düşmesi, yumuşama
E) Benzeşme, yumuşama, ünlü türemesi

“Elbette bir sanatçının çağını gençliğinde de doğru olarak yansıtması gerekir”.

14.Yukarıdaki cümlede aşağıdaki ses olaylarından her ikisi de vardır?

A) Ses türemesi – Ünlü daralması
B) Ünsüz benzeşmesi – Ünsüz yumuşaması
C) Ulama – Ünsüz benzeşmesi
D) Ünsüz benzeşmesi – Ünlü daralması
E) Hece düşmesi – Ünsüz yumuşaması

 

 

15. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisinde ünlü düşmesi olmamıştır?

A) Atatürk’ün devrimleri uygarlığa ulaşmak içindir.
B) Bu kitaptaki ayrıntılar kolay kolay fark edilmiyor.
C) Fakirin tavuğu tek tek yumurtlar derdi babam.
D) Çocuk, minicik elleriyle her yeri tek tek karıştırıyordu.
E) Belki de bu kader, bizim alnımıza sonsuzlukta yazılmış.

 

16. Aşağıdaki dizelerin hangisinde hem ses düşmesi, hem benzeşme vardır?

A) Kara toprağa eğilip
Yüzümün terini silip
B) Kavak gece seyredilir
Bir tek kavak dikmedim
C) Her ağaç gibi kavak da
Ömrünce durur ayakta
D) Bende bir kavak ürperir
Nerde olsam sesi gelir
E) Kavaklarını övmekten
Kuru kuruya sevmekten
Ne çıkar ki memleketim

 

En ufacık bir iyi niyet gördüğünde yediveren gülleri gibi gönlünü açıveren güleç ve konuksever halkımı seviyorum.

17.Bu cümlede aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) Ünlü düşmesi
B) Ünsüz düşmesi
C) Ünsüz yumuşaması
D) Ünlü daralması
E) Kaynaştırma

 

 

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ses düşmesine uğramış bir sözcük yoktur?

A) Evin etrafı geçen hafta sağlam bir çitle çevrildi.
B) Zavallı adam, eşini kaybetti, sonunda aklını kaçırmış.
C) Çocuğu göze gelecek diye çok korkar, amcamın küçük oğlu.
D) Bu işin sonunda hiç beklemediği bir zamanda her şeyini kaybetti.
E) Onların da yolları ayrılmıştı artık, bu büyük yıkımın sonunda.

 

 

19.Aşağıdaki sözcüklerden hangisi, ünsüz değişmesini örneklemez?

A) Yeleğinizi giyin, bu soğuk havada üşüyeceksiniz.
B) Geç saatte sokağa çıkmanın hiç de iyi olmayacağını söyledi.
C) Üzümünü ye, bağını sorma, sözünü hiç sevmem.
D) “İstanbul’un taşı toprağı altın mı?” diye sormaz mı?
E) Her şeyin tadı kaçmadı henüz, yine de güzel şeyler oluyor.

 

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem ünlü hem de ünsüz düşmesine örnek olabilecek bir sözcük vardır?

A) Sizinle pazartesi günü felekten bir gece çalalım.
B) Bu dağın kıvrımları ise un helvasını andırıyordu.
C) Kavgadan sonra eli yüzü sıyrık içinde kalmıştı, Niyazi’nin.
D) Akrabalarımla dostlarım arasında ayrım yapmam
E) Atatürk’ün devrimleri sönmeyen bir meşaledir, gençliğin gözünde.

YANITLAR

 

1. E 11. E
2. C 12. D
3. E 13. C
4. D 14. B
5. E 15. D
6. A 16. C
7. C 17. D
8. B 18. E
9. D 19. C
10. A 20. A

 

* Kimi sorularda içerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamı

SES BİLGİSİ

Genel anlamda kulağın duyabildiği titreşimlere ses denir. Ses, dilin en küçük birimidir. Sözcüklerin söylenip yazılması ses değerlerine bağlıdır.…

ÖDEV TESTİ 3

“Türkçe“de p,ç,t,k sert ünsüzleri ya da ünlüyle başlayan ek aldıklarında yumuşar:sağlık, sağlığı; kitap, kitabı…” 1.Aşağıdakilerin hangisinde bu kurala…