1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisi yapıca diğerlerinden farklıdır?

A) İyi günün dostu dar günde hani
B) Güvenmeyin dostlar dünya malına
C) Bakın benim şimdi müşkül halıma
D) Harcadım ömrümü dostlar uğruna
E) Canım ciğer diyen dostlarım hani

 

 

2. Aşağıdaki dizelerin hangisinde türemiş sözcük kullanılmamıştır?

A) Sen gidiyorsun git her şeyler gitsin.
B) Bu ölüm bana neyler gitsin.
C) Bir bitmez hüzünle bakışların kalsın.
D) Sana uymaz bütün ölçü ve boylar gitsin.
E) Ki evreni ışıtır güneşler ve aylar gitsin.

 

 

3. Aşağıdaki fiillerden hangisi yapılışı yönüyle diğerlerinden farklıdır?

A) Hiç kimse Selin Abla gibi çay yapamaz.
B) Akşamüzeri Kamil Abiyle bize uğrayırver.
C) İrfan, Şükrü’yü görünce donakaldı.
D) Selin Abla, onca çay servisinden sonra yoruldu.
E) Murat da maçı izlerken heyecandan bayılayazdı.

 

 

I. Gökyüzünün başka rengi de varmış!
II. Geç fark ettim taşın sert olduğunu.
III. Su insanı boğar, ateş yakarmış!
IV. Her doğan günün bir dert olduğunu,
V. İnsan bu yaşa gelince ağlarmış.

4.Numaralı dizelerden hangisinde birleşik yapılı sözcük yoktur?

A) I.-III.      B) II.-IV.      C) III.-V.      D) I.-IV.       E) I.-V.

 

5. Aşağıdakilerin hangisinde birleşik yapılı bir zarf vardır?

A) Bir tek onu saklıyorum, onu da çok görme.
B) Bende kalan resimleri, mektupları istemişsin.
C) Bütün hüzünlü şarkılar, hatırlatır seni bana.
D) Kurumuş bir çiçek buldum, mektupların arasında.
E) Ben nasıl unuturum seni, can bedenden çıkmayınca.

 

 

Deniz kenarında geniş bir (I) konak tutmuş, (II) yerleşmiş, (III) aşçısıyla kâhyasını İstanbul’dan (IV) getirtmişti. Sabahları erkenden kalkıyor, (V) kahvaltısını yapıyordu.

6.Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangisi, yapısına göre diğerlerinden farklıdır?

A) I.            B) II.           C) III.           D) IV.          E) V.

 

 

Bütün bunları samimi bir (I)üzüntüyle biraz da (II)acıyarak dinliyordu. Onun (III)güçsüz (IV)duruma düşüşü karşısında en ufak bir (V)sevince kapılmıyor

7.Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü, sözcük türü bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) I.            B) II.           C) III.           D) IV.          E) V.

 

Ardında merak, kaygı, sevilme (I)isteği, anlayamama (II) sıkıntısı gibi (III)çeşitli  (IV)duygulardan oluşmuş bir  (V)karmaşa  bırakmıştı.

8.Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangi ikisi, sadece yapım eki almıştır?

A) III. ile V.           B) II. ile III.           C) III. ile IV.            D) IV. ile V.        E) I. ile II.

 

 

O sakin ses, bütün (I)berraklığına rağmen kendini ele vermeyen bakışlar, uzun bir (II)açıklama yerine dile (III)getirilen  tek  (IV)kelimelik cevap onu şaşırtmıştı, bundan (V)rahatsızlık  duyuyordu.

9.Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangisi, hem yapım hem de çekim eki almıştır?

A) I.            B) II.           C) III.           D) IV.          E) V.

 

 

 

 

(I)Yorgun bir halde arkasına yaslanıp her seferinde nasıl olup da (II)yenik ve (III)üzgün olanın kendisi (IV)olduğunu  düşünürken koltuğun (V)yanındaki sehpada o sabah gelmiş olan mektubu gördü.

10.Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü, sözcük türü yönünden diğerlerinden farklıdır?

A) I.            B) II.           C) III.           D) IV.          E) V.

 

 

11. Aşağıdakilerden hangisinde yeterlik fiili cümleye “izin, müsaade” anlamı katmıştır?

A) Bu paket ağır değil, onu ben de kolayca taşıyabilirim.
B) Sınavda, ilkokul konularından da soru çıkabilir, deyin-ce şaşırdım..
C) Bu konuyu kendisiyle bu akşam tekrar görüşebilirim.
D) Yanında kimliği olan herkes, istisnasız bu programa katılabilir.
E) Bu akşam hava öylesine soğuk ki, yürü yürüyebilir-sen.

 

 

12. Aşağıdaki dizelerden hangisinin yüklemi yapı bakımından bileşik fiildir?

A) Yeniden dünyaya dönmek istiyorum.
B) Yalnız geceleri severim sen yokken.
C) Bulutlar hâlimi anlamaz bir türlü.
D) Hele yıldızlar gökyüzüne çıkarıyor beni.
E) Bir türlü bırakamıyorum bulutları.

 

 

13. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bileşik sıfat ötekilerden farklı biçimde oluşturulmuştur?

A) Binanın girişinde duran uzun boylu kadın çiftliğin sahibesiymiş.
B) Ufaklık, üç tekerlekli bisikletiyle parkın içinde sabahtan beri dolaşıp duruyordu
C) Kapının önünde sesi kısık bir nine r, görevliye bir şeyler anlatmaya çalışılıyordu.
D) Biraz sonra odaya beyaz önlüklü bir bayan doktor girdi.
E) Uzun saçlı kız, annesini göremeyince sesli sesli ağlamaya başladı.
 

 

14. Aşağıdaki cümlelerden hangisindeki “tezlik” fiili, “tezlik, çabukluk” anlamından sıyrılmıştır?

A) Çocukların bir saattir uğraştıkları problemi iki dakikada çözü verdi Mahmut Hoca.
B) Markete uğrarsan iki paket de süt alıver bize.
C) Ders sırasında, mendil satan bir kız sınıfa giriverdi.
D) Zavallı Hafız, iki gün içinde hastalanıp ölüverdi.
E) Adam oturmak üzereyken, altından sandalyesini çekiverdi.

 

 

15.Aşağıdaki dizelerden hangisinde “basit, türemiş, bileşik sözcük” bir arada kullanılmıştır?

A) Akşamın bu saatinde korkunç birer dev gibi sulara girer dağlar
B) Dağların derelerle boğuştuğu bu kayalık diyarlarda
C) Sular, bütün kan rengi akarken her pınardan
D) Her akşam kayboluyor, Sakarya sonsuz uçurumlarda
E) Porsuk sonsuzlukta uyur, suyuna bir ışık damlamadan

 

 

16. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde iyelik ekinin yardımıyla bileşik sıfat oluşturulmuştur?

A) Alevden lâleler açmada ocağında gurbetin
B) Kanar yüreğim suskun çeşmeler başında
C) Sana sitem, bana şiir söyleten dağlar
D) Gülü solgun bir bağda dönüp dolanırdı.
E) Kulaklarım gök kubbenin seyir defterinde.

 

 

17. Aşağıdakilerden hangisinde yeterlik fiili cümleye farklı bir anlam katmıştır?

A) Çocuklar, soruları bitirdiyseniz dışarı çıkabilirsiniz!
B) Günde abartısız yüz sayfa kitap okuyabilirim.
C) Şimdi eskisinden daha güzel resimler yapabiliyor kardeşim.
D) Artık, bisikletini yan tekerlekleri olmadan sürebiliyor Ece.
E) Ada epeyce büyümüş, ne istediğini anlatacak kadar konuşabiliyor

18. Aşağıdakilerden hangisinde sürerlik fiili cümleye “şaşırma, hayret” anlamı katmıştır?

A) Yıllardan beri kitap okumanın önemi anlatılagelmiştir.
B) Siz soruyu okuyadurun ben şimdi gelirim,dedi öğretmenimiz.
C) Böylesine boş bir inanç yıllardır süregelmiştir.
D) Çocuk, yanından koşarak geçen köpeğin ardından bakakaldı.
E) Onlar biraz daha konuşadursunlar biz işimize bakalım.

 

19. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bileşik sıfat kullanılmıştır?

A) İhtiyar adamın yanında, sarı saçlı bir kız duruyordu.
B) Bizim içeri girdiğimizi kimsenin fark etmediğini sanıyorduk.
C) Bir yetkili ile görüşebilmek için uzunca bir süre daha bekleyecektik.
D) Misafirer gittikten sonra ortalığa çekidüzen verdi,Nebile Ablam..
E) Bu soruyu sen de arkadaşlarından herhangi birine sorabilirsin.

 

 

20. Aşağıdakilerden hangisinin yüklemi yapı bakımından “Kara kışlar, bir anda dönüşüverdi yaza.” cümlesinin yük-lemi ile benzerlik gösterir?

A) Gülü solan bahçeler, bu sabah yeniden çiçektendi.
B) Sahillerde yankılandı nevakârın gür sesi akşam kızıllığında.
C) Bir bestenin dilinde durayazdı zaman biteviye bir hüzünle.
D) Bir pencere açıldı sahabın erken saatlerinde pespembe ufuklardan.
E) Ömür tespihimize mutluluklar eklendi o berrak sesle.

 

YANITLAR

 

 

1.  E 11.  D
2.  A 12.  E
3.  D 13.  C
4.  C 14.  B
5.  E 15.  D
6.  E 16.  D
7.  C 17.  A
8.  A 18.  D
9.  A 19.  A
10.  E 20.  C

 

* Kimi sorularda içerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

ÖDEV TESTİ 10

Bir yaz gecesine (I)hazırlanan mor (II)dalgalı bir göğün altında yosun kokularıyla (III)dolu bahçede üzgün  (IV) adımlarla yürüyen adamı çıkış kapısında (V)yakaladı. 1.Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangi…
Devamı

SÖZCÜKTE YAPI

Bir dilin sözcüklerinin yapısını (biçimini), sözcüklerdeki kök – ek ilişkisini, türeme yollarını, çekim biçimlerini, birleşme özelliklerini inceleyen dilbilgisi…