1. Aşağıdaki cümlede altı çizili sözcüklerden hangisi temel anlamıyla kullanılmıştır?

A) Uçağın kanadında yangın çıkınca yolcular paniğe kapıldı.
B) Bu dar boğazlı şişeye zeytinyağı koymak zordur.
C)Testerenin dişleri kör olduğu için işimiz yarım kaldı.
D) Kızılay’ın göbeğinde büyük bir kavga oldu az önce
E) Haşmet’in dilinde çıkan yaralar bir türlü iyi olmamıştı.

 

 

2. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözlerden hangisi yan anlamıyla kullanılmamıştır?

A) Dikmen sırtlarında büyük bir kafile göründü.
B) Kapının kolu kırılmıştı bu sabah.
C) Borunun dirseği çıkınca sobayı kuramadık.
D) Zavallı çocuğun boğazı şiştiği için konuşamıyor-du.
E) Çekmecenin gözlerini kim karıştırdı yine.

 

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde mecaz anlamında kullanılmış bir sözcüğe yer verilmemiştir?

A) Bu boş sözlerle beni kandıracağını mı sanıyorsun?
B) Batı, açılım tartışmalarının içinde yer almak istemiyor.
C) Oğlum, akşama kabak tatlısı isterim, diye söylendi.
D) Beni kırdığının farkında bile değildi kardeşim.
E) Yaşlı bir kadın, ne kara talihim varmış, diye söyleniyordu.

4. Aşağıdakilerin hangisinde insana ait özelliklerin doğaya aktarılması söz konusu değildir?

A) Akşama doğru dalgalar daha hırçınlaşmıştı.
B) Bu dükkan da arı kovanı gibi çalışıyordu.
C) Deli gibi yağan yağmurdan sonra güneş bize tebessüm ediyordu.
D) Akşamki fırtına, öfkesini evlerin çatısından çıkarmıştı.
E) Körfezdeki dalgın suya bir bak, göreceksin aksini.

 

 

5. Aşağıdakilerden hangisinde doğadan insana yapılan aktarmaya yer verilmemiştir?

A) Bu sabah  babam birden esti gürledi yine.
B) Annem de babamın bu durumuna köpürdü.
C) Ağabeyimin parlamasına hiç birimiz anlam veremedik.
D) Babamın öfkesi söndü sonunda evi sessizlik kapladı.
E) Küçük kardeşim bu tartışmaları şaşkın izliyordu.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylamaya yer verilmemiştir?

A) Beyaz perde, kaloriferden grileştiği için yıkandı.
B) Bir anda “ derya kuzuları “ sesiyle ortalık inledi.
C) Bu haber Türkiye’nin kalbinde şaşkınlık yarattı.
D) Geçen hafta gönüller sultanı anıldı Konya’da.
E) Gençliği beyaz zehirden uzak tutmanın gereğinden söz edildi.

 

 

 7. Aşağıdaki cümleden hangisinde güzel adlandırma kullanılmamıştır?

A) Görme engelli insanların sezgileri daha kuvvetlidir.
B) Ormanlar kralı birden kükremeye başladı.
C) Amcasının ince hastalığa tutulmasına çok üzülmüştü.
D) Dedem mi? Dedem gecen yıl sizlere ömür!
E) Arkadaşım, kardeşinin balık etli olduğunu söylüyordu.

 

 

8. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “hava“ sözcüğü terim anlamında kullanılmıştır?

A) Odaya girdiğimde tozlar havada uçuşuyordu.
B) Bu kızın öyle değişik bir havası var ki !..
C) Hava bütün canlılar için yaşam kaynağıdır.
D) Sınıfa girdiğimde herkes kendi havsındaydı.
E) Bazı insanlara dağ havası hiç yaramıyor.

 

 

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde duyu aktarımı yapılmamıştır?

A) Papatya kokulu ezgilerde büyüdük, beraberce.
B) Tabloda kullanılan sıcak renkler dikkatimizi çekmişti.
C) Müdürün sert bakışlarıyla hepimiz kendimize gelmiştik.
D) Alanya’nın nemli havası annemi ilk gün rahatsız etmişti.
E) Öyle tatlı konuşuyordu ki saatlerce onu dinlemeye hazırdım.

 

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde somut anlamlı bir sözcük soyut anlamda kullanılmıştır?

A) Gerçek sevginin özgür olmakla kazanılacağını söyledi.
B) Ben sana sensiz olmanın ne demek olduğundan söz ediyorum.
C) Sergül de dedikodu yapmayı hiç sevmezdi.
D) Küçücük çocuk geçenin bir saatinde sokakta tek başına yürüyordu.
E) Bu işte Rıfkı’nın parmağı olduğundan adım gibi eminim.

 

 

11. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili sözlerdeki anlam özelliği diğerlerinden farklıdır?

A) Güzel sanatların içinde edebiyatın yeri bir başkadır.
B) Palamut bu mevsimde çok sevdiğim bir balıktır.
C) Gül en narin çiçeklerden birisi değil midir?
D) Makale en yaygın kullanılan bir düzyazı türüdür.
E) Niyazi sınıfımızdaki en çalışkan öğrencimizdir.

 

 

12. Aşağıdakilerden hangisinde yansıma sözcüğe yer verilmemiştir?

A) Uzaktan uzağa köpek havlaması duymaya başladım.
B) Her sabah horozların ötmesiyle uyanırdık köyde.
C) Kovanların yanına yaklaşırken arıların vızıltıları kapladı her yeri.
D) Bahçe kapısının gıcırtısıyla onun geldiğini anlamıştım.
E) Patlayan silah sesi hepimizin korkmasına neden oldu.

 

 

13. “Eğlemek” sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde“avutmak” anlamında kullanılmıştır?

A) Arabamız Polatlı’da eğlendi bir müddet.
B) Kardeşiniz de çok eğlendi, merak etmeyin.
C) Yılsonu balosunda hepimiz çok eğlendik.
D) Artık bu türküler bile eğleyemez Haşmet’i.
E) Onu biraz eğler misin, toplantımız bitince onunla görüşeceğim.

 

 

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yakın anlamlı sözcükler bir arada kullanılmıştır?

A) Onun gibilerin horlanmasından, aşağılanmasından daha doğalı var mı?
B) Haşmet Efendi; türlü zorluklar, bir o kadar da yoksulluklar içindeydi.
C) Cansu gibi becerikli, çalışkan insanları herkes çok sever.
D) Son öyküsünde kenar mahalle insanının sorunlarını, özlemlerini dile getirmiş.
E) Bazıları; dünya nimetlerinden, uygarlığın sağladığı olanaklardan yeterince yararlanamıyor.

 

 

15. Aşağıdakilerden hangisinde karşıt anlamlı sözcüklere yer verilmemiştir?

A) Köye yaklaşırken çamurlara bata çıka yürümeye başladık.
B) Ağlamışım, gülmüşüm senin umurunda mı?
C) İlk gördüğüm gün, onu son görüşüm olacağını bilebilir miydim?
D) Bu dünya da bir iyilik bir de kötülük karşılıksız kalmaz.
E)Bu konuda konuşmak da konuşmamak da senin bileceğin şey.

 

 

16. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde sesteş sözcük kullanılmamıştır?

A) Ona güven, ama her duyduğunu da söyleme.
B) Saz duvarda asılı durdukça ağlıyor gibiydi.
C) Bu dil anamın bana öğrettiklerinin ürünüdür.
D) Bu yaz da Alanya’ya gitmeyi düşünüyoruz.
E) Köyün yakınındaki bu küçük çay beni dinlendiriyordu.

 

17. Aşağıdaki cümlelerde atı çizili sözcüklerden hangisi yalnızca nitelik belirtmektedir?

A) Kızımın giydiği uzun etek ona çok yakışmış.
B) Niyazi de Rıfkı gibi kısa boylu biriydi.
C) Son toplantı oldukça geniş bir salonda yapıldı.
D) Ben böyle küçük sorunlarla hiçbir zaman ilgilenmem.
E) Sergül’ün odasına dar bir koridordan geçerek ulaşılıyordu.

 

 

18. Aşağıdaki ikilemelerden hangisi yapılışı bakımından diğerlerinden farklıdır

A) Zavallı adam ezik büzük odaya girdi.
B) Doğru dürüst bir şey giyseydin bari.
C) Bu son olayı Rıfkı da er geç duyacaktır.
D) Geçen hafta eş dost bir araya toplandık bizde.
E) Bu olaylar hiç birimizde akıl fikir bırakmadı.

 

 

19. Aşağıdaki cümlelerde kullanılan deyim, açıklaması ile birlikte verilmiştir?

A) Onun yaptıklarını düşündükçe tüylerim diken diken oluyor.
B) Bu çocuğu gözüm ısırıyor, daha önce bir yerde görmüş gibiyim.
C) Rıfkı da sonunda patronun gözüne batmaya başladı.
D) Ben Niyazi’yi bilmez miyim, hep işin kolayına kaçar.
E) Şuna bir bak hele, hem suçlu hem güçlü.

 

20. Aşağıdakilerden hangisi, atasözüne örnek olamaz?

A) Atı alan Üsküdar’ı geçti.
B) Ağlamayan çocuğa meme vermezler.
C) Bal olan yerde sinekte olur.
D) Herkes kaşık yapar, ama sapını yapamaz.
E) Emek olmadan yemek olmaz.

 

YANITLAR

 

1. E 11. B
2. D 12. B
3. C 13. D
4. C 14. A
5. E 15. E
6. A 16. A
7. B 17. D
8. C 18. C
9. D 19. B
10. E 20. A

 

* Kimi sorularda içerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

ÖDEV TESTİ 8

1. Aşağıdaki dizelerin/cümlelerin hangisinde, “gelecek” sözcüğü farklı anlamda kullanılmıştır? A) Yıllanmış bir çınar pusuluk yerin Neredeyse gelecek beklediklerin…
Devamı

SÖZCÜKTE ANLAM

SÖZCÜK (KELİME) “Kelebekler ve çiçekler özgürdür.” Bu cümledeki “Kelebek, çiçek, özgür” sözlerinin tek başına düşünüldüğünde bir anlamı olduğunu,bir…