Çocuk öğretmenine ince bir karşılık verdi.

1.Yukarıdaki cümlede “ince” sözcüğünün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisidir?

A) İnce bir elbiseydi bu genç kadının giydiği.
B) Döşemenin tahtaları incelmiş, değiştirmeliyiz en kısa sürede bunları.
C) İnce giyinmişsin, hava oldukça soğuk.
D) İnce sözleriniz beni ve buradaki herkesi büyüledi.
E) İnce bir ip almıştı eline, Niyazi Amca

 

2. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisi yan anlamlıdır?

A) Masanın gözü dolunca her şeyimi çantama doldurdum.
B) Sen atmaya böyle devam et; belki tutturursun.
C) Sınıf içinde en iyi öğrenci benim kardeşimdi.
D) Aynı sözcüklerin tekrarıyla oluşturulan sanat “tekrir”dir.
E) Eklem bağındaki sorunu küçük bir operasyonlar halletti.

 

3. I. Çantamı çıkarken Sergül’ün dolabına bırakırsın.
II. Bırak o dalavereciyi, görüşme onunla bir daha.
III.Bıraksam kendini ateşe atardı, bu yaramaz çocuk.
IV.Çocukları amcalarına bıraktık, biz de size geldik.
V.Aşkı öldürünce, sevgiyi bıraktı kalbimde o vefasız.

3.“Bırakmak” sözcüğü yukarıdaki cümlelerde kaç değişik anlamda kullanılmıştır?

A) 1            B) 2              C) 3               D) 4                   E) 5

 

 

4. “Kuru” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır?

A) Kuru odunlar şöminede öyle güzel yanıyor ki…
B) Çamaşırlar kurumadan tekrar ıslandı.
C) Marketten kuru üzüm almayı unutma!
D) Kuru iftiralarla adamı hapsettirdi.
E) Saçlarını kurulamazsan hasta olursun.

 

5. Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük temel anlamlı bir terime örnek olur?

A) Soruyu çözerken çarpma hatası yapmış
B) Bu sene maraton ekibi boğazdan geçecek
C) İki enlem arasındaki uzaklık sabittir
D) Boks, güç kadar oyun bilmeyi de gerektirir
E) Nedense oyunun ikinci perdesi çok uzamıştı

 

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soyut anlamlı bir kavramın somutlaştırılmasına örnek yoktur?

A) Her işe burnunu sokuyordu, komşumuz
B) Şu günlerde eli çok darmış, amcamın
C) Şu gülleri ona gönderirsem, kalbine girerim
D) Çok kalın kafalısın, diye bağırmaya başladı
E) Yaşadıklarını anlatmak en büyük tutkusuydu, ağabeyimin

 

 

7. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi daha genel anlamdadır?

A) Kitap 5. baskısını yaptı, geçtiğimiz hafta.
B) Montaigne’i okumak zevktir, okuma tutkunları için.
C) Bu öyküyü sinemaya uyarladılar, geçtiğimiz yıl.
D) Yunus’un şiirleri evrenseldir, insan sevgisiyle.
E) Roman, gerçeklerin kendisidir, anlayabilen için.

 

8. “Tek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Tek yesin de ne isterse istesin benden.” cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?

A) Tek yüzünü göreydim o nazlı yarin de bahtım siyah olaydı.
B) Tek dâhisi vardır öykücülüğmüzün Sait Faik Abasıyanık
C) Tek atlı bir süt arabası geçti bu daracık yoldan.
D) Oraya en kısa sürede gitmek için tek yol vardır.
E) Tek yaşamak Tanrı’ya özgüdür, bunu da öğren.

 

I. Her şey ayan beyan ortada, inkâra yönelme.
II. Seninle şöyle doğru dürüst bir sohbet edemedik ki…
III. Aradan tam tamına iki yıl geçti, ondan ayrılalı.
IV. Öğütlerimi eksiksiz tutman da yararın olacaktır..
V.Bundan hemen  hemen  otuz iki yıl önceydi.

9.Altı çizili sözlerden hangi ikisi anlamca birbirine en yakındır?

A) I ile II       B) II ile V        C) II ile V       D) II ile III       E) III ile IV

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yavaş” sözcüğü “Buraya tez gel.” cümlesindeki tez sözcüğünün anlamca karşıtıdır?

A) Mehmet yavaş bir insandır, bu huyunu sen bilmezsin.
B) Yavaş, kadını ezeceksin!
C) Çok yavaş yemek yiyordu Fulya Hanım.
D) Yavaş tut; kedi zarar görmesin.
E) Kolunu kızartmamak için yavaş vurdum ben de.

 

 

11. Aşağıda altı çizili hangi sözcüğün “sesteşi” yoktur?

A) Mor menekşe boynun eğmiş sessizce.
B) Sandım kan damlamış karın üstüne.
C) Dere boyu saz olur, güzellerde naz olur.
D) Gül açılır yaz olur.
E) Şimdi yan gönlüm, her şeye katlan gönlüm.

12. Aşağıdaki cümlelerde kullanılan ikilemelerden hangisi anlamsal kuruluşu yönünden ötekilerden farklıdır?

A) Müzik birdenbire sustu, ortalıkta ses seda yoktu.
B) Pazar günü eş dost toplanıp pikniğe gittik.
C) Delik deşik olmuş gömleğiyle ortalıkta dolaşıyordu.
D) İrili ufaklı taşlar topladı, deniz kenarından.
E) Çoluk çocuk meydanda cambazı seyrediyordu.

 

13. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yansıma nitelikli ikileme vardır?

A) Usul usul konuşsan olmaz mı diyecektim ben de.
B) Dağ dağ o güzel ses etrafı gezindi, bir an.
C) Zır zır öten zil sesiyle uyandım bu sabah yine.
D) Sönük sönük yanıyor rafta bir isli lamba.
E) Dere tepe demeden onu aradılar, tüm gün.

 

“Kıbrıs” yerine “yavru vatan” sözünün kullanılması bir dolaylamadır.

14.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “dolaylama” vardır?

A) Hükümet kapısını bırakalı on yıl oldu, Rıza Efendi’nin.
B) İnsanlar da balıklar gibi ağızlarından yakalanırlar.
C) Yaşlı kadın, gözünü güllerden alamıyordu bir türlü.
D) O benim çocukluk arkadaşımdır, bunu bilmelisiniz.
E) Dostluğumuz hep böyle devam etmeli diye söze başladı.

 

 

15. Aşağıda cümlelerin hangisinde duyu aktarması yapılmıştır?

A) Soğuk rüzgarlar kışın habercisidir, her zaman.
B) Bu erikler çok tatlıymış, diğerlerine göre.
C) Keskin bir bıçak vardı genç adamın elinde.
D) Acı bir çığlık sarstı apartmanı, gecenin karanlığında.
E) Yumuşak kumaşlar seçti koltuk takımı için.

 

 

16. “Hatır” sözcüğü, aşağıdakilerin hangisinde yanındaki sözcükle birleşerek deyim oluşturmamıştır?

A) Herkesin hatırını kırmaktan zevk alıyor.
B) Hatırımı sormaya kimse gelmiyor.
C) İnan bu işi hatır belasına yapıyorum.
D) Eğlenceye onu da çağıralım ki hatırı kalmasın.
E) Onun acı sözleri bugün bile hatırımda.

 

 

I. Mozart’ın müziği, hemen herkese seslenebilir bir nitelik taşımaktadır.
II. Batı müziğine en yabancı kulaklar bile Mozart’ı kolayca algılayabilir.
III. Mozart, birbirinden değerli ve güzel yapılarını, kısacık bir yaşama sığdırmıştır.
IV. Mozart’ın yaşamı ve yapıtları onu büyük bir ilginin odağı yapmıştır.
V. Siz de evinizde oturup Mozart’ı dinlemek istemez misiniz?

17.Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerin hangi ikisinde ad aktarması yapılmıştır?

A) I ile IV        B) IIile IV             C) III ile IV          D) IV ile V          E) II ile V

 

 

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim açıklamasıyla verilmiştir?

A) Beklediği haberi alınca sıkıntısı dağılmış, ferahlamıştı; içi açılmıştı Işık’ın.
B) İyi avcı olduğunu söyler; ama yine ıskaladı.
C) Hali vakti yerinde, gönlünce yaşar artık, Haşmet Efendi de.
D) Geze geze giderken yolumuz bir köye düştü sonunda.
E) Müşterinin bol paralısını, çok alış veriş yapanını severdi.

 

19. Aşağıdaki cümlelerden hangisi bir atasözüdür?

A) İnsan, başının çaresine bakmalı.
B) Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık.
C) Takke düştü kel göründü.
D) Gelin bizden kaçar, tutup elebaşını açar.
E) El, elin eşeğini türkü çağırarak arar

 

Romanda tasvirin, boşluğu doldurulamayan bir yeri vardır. Arkadaşımın tasvir düşmanı kesilmesine, son zamanlarda hep kötü romanları okuması neden oldu.

20.Parçada altı çizili söze anlamca en uzak düşeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Gerekli      B) Belli      C)Önemli     D) Değerli      E) Zorun

 

YANITLAR

1. D 11. A
2. A 12. D
3. E 13. C
4. D 14. A
5. C 15. D
6. E 16. E
7. A 17. E
8. A 18. A
9. E 19. E
10. C 20. E

 

* Kimi sorularda içerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like