1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) Çocukluğumda -En mutlu olduğum yıllardı o yıllar-her gün mahalleden arkadaşlarla oyun oynardık.
B) Evliya Çelebi, seyahatine nereden başlamıştır?
C) Mektup Nişancı Mehmet Paşa’ya ulaştı mı?
D) Deli Petro hangi padişah zamanında yaşamıştır?
E) Vatanımızın işgalden kurtulmasına Nene Hatunların rolü büyüktür.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) Yarın İhsan Dayıma gitmeyi düşünüyorum.
B) Kemal amca tarlayı ne zaman sürecek?
C) Emine halamın oğlu trafik kazası geçirdi.
D) Mahallemizin en tatlı dillisi Tülay ablamdı.
E) Özlem nenemin bendeki yeri bir başkadır.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) Fuzuli’nin Leyla ile Mecnun adlı yapıtını okudun mu?
B) Suç Ve Ceza’yı kaç yaşında okumuştun?
C) Kurtuluş Savaşı nasıl başlamıştır?
D) Milli Edebiyat yazarları kimlerdir?
E) 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı coşkuyla kutladık.

 

4. Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) Bu parçayı acembuselik makamında okur musun?
B) Şimdi donkişotluk yapmanın gereği yok.
C) Mutfak robotunuz kaç amper çekiyor?
D) Ziya Gökalp Caddesi bugün çok kalabalıktı.
E) Bu sene Bilge Kağan Anıtı ziyaret edilecek.

 

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) Doğu Anadolu Bölgesi hayvancılık bakımından gelişmiştir.
B) Ülkemizin güneyinde hangi iklim vardır?
C) Bu konuda batı medeniyetinin gerisindeyiz.
D) Yazın Kuzey Karadeniz’e gideceğiz.
E) Ege’nin batısı bu hafta yağışlı olacak.

 

 

6.Aşağıdakilerin hangisinde ünsüz yumuşaması kuralına uymamaktan kaynaklanan bir yazım yanlışı vardır?

A)Bileziğini hangi kuyumcuya sattın?
B)Cümledeki dolaylı tümleçi bir türlü bulamadım.
C)Senin ayaklarında da düztabanlık var mı?
D)Dürüstlüğünden dolayı sana teşekkür ediyorum.
E)Her şeyin bir fiyatı var mıdır?

 

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yazım yanlışı vardır?

A)Bu konuda ona el vermiş.
B) Gördüğüm eli sıkı insanlardan biridir.
C)Cüneyt Arkın filmlerinde duplör kullanmış mı?
D)Dramatik sahnelerin çekiminde çok başarılıydı.
E)Fatma Zehra Çingene pembesini çok severdi.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz benzeşmesi kuralına uymamaktan kaynaklanan bir yazım yanlışı vardır?

A)Yürümekten ayaklarıma kara sular inmişti.
B)Yemekten sonra ellerimizi yıkamalıyız.
C)Kadınların kalbi erkeklere göre daha hassas.
D)Görüşdüğüm insanlar öyle demiyor.
E)Tükettiğiniz besinlere dikkat ediniz.

 

 

9.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yazım yanlışı vardır?

A)Arabamın sinyal lambası bozuldu.
B)Hastanın sinir sistemi hakkında bilgi sahibi olduk.
C)Eve sinek savar alacağını söyledi.
D)Sinemaseverleri ekran başına bekliyoruz.
E)Abim sinekkaydı tıraş oldu.

 

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

A)Babası kahvaltıda saç böreğini eksik etmez.
B)Rüzgargülü ne işe yarar?
C)Üniversitemize ring hattı koymuşlar.
D)Bizim pisipisi nereye saklanmış?
E)Senin kadar pimpirikli bir kız görmedim.

 

11.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?

A) Bu şekilde kesik kesik konuşmak hoşuma gitmiyor; ama başka türlü kendimi ifade edemiyorum.
B) Beni öyle bir dünyaya sürüklüyor ki anlatamam.
C) Hikayenin şahdamarını anlatırken boğazı düğümlendi.
D) Orada hastaların ölümle savaştıklarını, acılarını, korkularını görmüştüm.
E) Eğer ölecek olursam ve bu çemberin dışına çıkarsam yokluğumu hissederler mi?

 

 

12.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün yazılışı yanlıştır?

A) Yazarın son romanı başyapıt niteliğinde.
B) Olayın vehametini henüz idrak edemedik.
C) İlçe halkı okul balosunun resmigeçidine bakıyor.
D) Ondan artakalanlarla idare ediyoruz.
E) Sözünü bilmez serseriyi adamakıllı benzetmişler.

 

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “de, da” nın yazımı yanlıştır?

A) Kendi ruh haliyle boğuşurken çevresindekilerin hali de onu üzüyor ve rahatsız ediyordu.
B) Düşünceler içinde kendi kendine konuşarak istemeye istemeye av köşküne ulaştı.
C) Werther düşüncelerini büyük bir coşku, inanç ve kararlılıkla anlatsa da tahmin edebileceğimiz gibi yargıç bu anlatılanlardan pek etkilenmedi.
D) İçinden bir ses bu iki kişinin de haklı olduğunu anlayabileceğini söylüyordu.
E) Bu konuyla ilgili Albert’e olan hisleride kağıtlar arasında dile getirilmişti.

 

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) Onun gömleği kavun içi rengindeydi.
B) Köyümüzü eşkıyalar basardı eskiden.
C) Yaylanız buraya kaç kilometre uzaklıktadır?
D) Bu yağ şişesi sence kaç gramdır?
E) Filmin en etkileyici sahnesi sence neresi?

 

 

15. Aşağıdakilerin hangisinde kısaltmaların yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

A) TBMM’nin açılışı törenlerle kutladı.
B) Bu konuda MEB’in bazı kararlar alması bekleniyor.
C) TCDD’ne bu sene bin kişi alınacak.
D) Bİz de TEMA’ya ağaç dikme konusunda destek vereceğiz.
E) Elektrik aboneliği almak için yarın SEDAŞ’a gideceğim

 

 

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) Aldırmamaya çalışarak insanları yara yara kül rengi apartmana doğru yürüdü kararlı adımlarla.
B) Özgüveni yüksek kişiler, başkalarından üstün olmaya çalışmaz.
C) Bir oldu bittiye getirerek tarlamızı elimizden aldılar.
D) Onları ancak kırk ikindi yağmurları kamçılar, yatıştırırdı.
E) Dün akşam gelen misafir çocukları odamı alt üst etmiş.

 

 

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Çocuklar bahçeye çıkmak istediler, gelgelelim yağmur başladı.
B) Kocasının zayıf bir adam olduğunu bilmez miydi, bilirdi, şimdi bir de ikiyüzlü olduğunu gözleriyle görüyordu.
C) Çayın suları başıboş akıp gidiyor, bir işe yaramıyordu.
D) Çalıştık bahçıvanla sabah akşam başbaşa, bu üç gülü büyüttük üç yiğit arkadaşa.
E) Raskolnikov, Dostoyevski’nin Suç ve Ceza adlı romanının başkarakteridir.

 

 

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) Basım evinin işleri bu ara çok yoğunmuş.
B) Yıllarca bakım evinde çalıştım.
C) Körsünüz azîzim, bakarkörsünüz; nâfile zahmet edip bakmayınız.
D) Belliki bir sıkıntısı vardı ve anlatıp rahatlamak istiyordu.
E) Hastanenin baş hemşiresi ben oldum.

 

 

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A) Saatlerce çalışmaktan bitgin düşmüştük.
B) Kimi kast ettiğimi boş ver! Arkadaşlara da söyle, sakin olsunlar.
C)Aralarında yurt çapında ün yapmış bilimadamları vardı.
D) Bu kuruma geçen sene iş için elli bin kişi baş vurmuştu.
E) Azrâil başucumuzda dolaşıp duruyor.

 

 

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yapılmamıştır?

A) Söğütözü’nde birkaç kişi toplanmıştık.
B) Bolulu aşçıların yaptığı yemeklerin tadı bir başka oluyor.
C) İş iyi, birde yeni usta bulduk mu yürütürüz.
D) Burokrasinin işlevsel olmayan özelliklerini konuşmak lazım.
E) Kayın peder çalışmak için Bodrum’a gitti.

 

YANITLAR

 

1 A 11. C
2. A 12. B
3. B 13. E
4. A 14. A
5. C 15. C
6. B 16. A
7. C 17. D
8. D 18. C
9. C 19. E
10. A 20. B

 

* Kimi sorularda içerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamı

YAZIM KURALLARI

Yazıda doğabilecek karışıklıkların önüne geçmek, yanlış okumayı önlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, herkesin aynı şekilde yazıp okumasını sağlamak…